Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Väitös: Venäläiset yritykset eivät selviä matkimalla



Venäläiset yritykset eivät selviä talousmuutoksesta jäljittelemällä länsimaisia yrityksiä, vaan niiden pitäisi itse osata valita käyttöönsä parhaiten sopivat länsimaiset talousopit, toteaa tutkimusjohtaja Ph.D. Kari Liuhto.


Kari Liuhto väittelee tiistaina Turun kauppakorkeakoulussa entisten neuvostoyritysten selviytymisestä muuttuneessa liiketoimintaympäristössä.

Väitöskirjassa on kartoitettu yli tuhannen yrityksen sopeutumista kuudessa entisessä neuvostotasavallassa.

- Tällä hetkellä johtamiskulttuuri Venäjällä on hyvin hajanainen. Se on kuin sateenkaari-cocktail. Neuvostoaikaisten tapojen perintö on vain yksi osa sitä, hän kuvaa.

- Kansainvälisen liiketoiminnan vaikutus, kansallinen kulttuuri-identiteetti ja voimakkaasti muuttuva toimintaympäristö ovat myös cocktailin rakennusaineita, Liuhto jatkaa.

Hän toimii Turun kauppakorkeakoulun Pan-Eurooppa Instituutin johtajana, mutta vuoden alusta hänet on nimitetty Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun idänkaupan professoriksi.


Ulkomaalaiset yritykset moottoriöljynä

Liuhto esittelee tutkimuksessaan kymmenen teesiä. Niistä yksi kuuluu, että ulkomaalaiset yritykset eivät voi toimia talousmuutoksen moottoreina.

Ne voivat olla moottorin öljyä, muutoksen tukijoita. Liuhto havaitsi, että neuvostoyritysten johtaminen muistutti luultua enemmän yritysten johtamista markkinatalouksissa.

- Neuvostoyritysten johtajat joutuivat omaksumaan lukuisia epävirallisia johtamiskeinoja pystyäkseen toteuttamaan ylhäältä annetut tavoitteet, hän selvittää.

Vaikka suunnitelmat määrittelivät, mitä yritysten tulisi tehdä, yritysjohto kykeni melko itsenäisesti päättämään, miten se toteutti asiat käytännössä.

- Tukea tarvitsevat nyt Venäjän keskisuuret yritykset, joilla on mahdollisuudet vientitoiminnan aloittamiseen tai voimistamiseen. Neuvostoaikaisten yritysdinosaurusten kausi on ohi.

Siellä tarvitaan niiten sijaan dynaamisia tiikereitä, kuten elektroniikka-alaa, Liuhto kuvailee.


Huoli venäläisten sopeutumisesta EU:hun

Tutkijan mukaan kannetaan liikaa huolta siitä, miten suomalaiset yritykset sopeutuvat Venäjälle eikä siitä, miten venäläiset yritykset sopeutuvat EU:hun.

- Kun ajattelemme Venäjän kansainvälistymistä, on muistettava, että se tapahtuu meidän yritystemme sitoutumisena itään ja toisaalta venäläisten yritysten toimintana lännessä, hän korostaa.

Yrityssektorin kasvusta huolimatta Venäjän kokonaistuotanto on romahtanut. Vaikka yritysten lukumäärä on kasvanut tällä vuosikymmenellä noin 15-kertaiseksi, entisen Neuvostoliiton alueella bruttokansantuote on laskenut noin 40 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana.

- Venäjälle on rekisteröity noin kolme miljoonaa yritystä. Rekisteröimättömiä haamuyrityksiä on laskettu toimivan noin kahdesta kolmeen miljoonaa.

- Yritykset eivät ole kuitenkaan kyenneet paikkaamaan keskusjohtoisen tuotantoverkoston luhistumista. Taloudellinen transformaatio on onnistuessaankin vuosikymmenien rakennustyömaa, Liuhto pohtii.

STT-VT
31.12.1999


Talous -sivulle