Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Arvojen vuosituhat tulossa



Hyvään elämään kuuluu ihmisyys eikä teknologian koneet. Antiikintutkija Päivi Setälän mukaan ihmisillä tulisikin olla viisaita kysymyksiä esittää ihmisyydestä ensi vuosituhannella.


- Pääsemme reaaliajassa minne vaan, mutta keskeisintä on, mitä me kysymme teknologialta. Lääketieteen saavutusten ohella pitää miettiä elämän muitakin arvoja kuin eliniän pidentäminen.

Setälä uskoo uskontojen ja rotujen rinnakkaineloon tuhatvuoden vaihduttua, sillä sivistynyt ihminen sietää erilaisuutta.

- Siinä on meidän elonjäämisoppimme. Mutta jos emme tunne historiaa, paikkaa ja identiteettiä, on kaikki turhaa. Tulevaisuuteen pitäisi viedä tieto esimerkiksi siitä, miksi Kosovossa sodittiin niin, että viha purkautui näin 600 vuoden takaisten tapahtumien vuoksi.

Konfliktien historia voisi toisaalta jäädä jo pikku hiljaa vähemmälle. Setälä toivoo, että kirjoittaisimme enemmän ihmisestä, miehestä ja naisesta, heidän arjestaan. Kauniista muodoista, kädenjäljistä ja persoonallisuuksista.

- Euroopassa talous, tiede, taide ja valtio ovat aina olleet autonomisia. Nyt huolestuttaa se, että markkinavoimat ovat ottamassa johtoaseman.
- Antiikin tutkijana olen yhä vakuuttuneempi siitä, että yhteisöllisyys ja nimenomaan naisten sosiaalinen pääoma, ovat todella tärkeitä.

Naisten tehtäväksi tuleekin ensi vuosituhannella auttaa miehiä hankkimaan tätä sosiaalista pääomaa. Äidinkieli voittaa isänmaan.

- Luulen, että tulevaisuudessa useimmat meistä kertovat olevansa kotoisin suomenkielisestä kulttuurista, johon kuuluu Kalevala.

Naishistorian professorina Helsingin yliopistossa uraa luonut Setälä vietti taannoin kolme vuotta Suomen kulttuuri-instituutin Villa Lanten johtajana Italiassa.
- Ei minulta siellä enää kysytty, ketkä meitä hallitsevat, vaan kuka on meidän Dantemme.


Neitsyt Maria -puolueen jäseneksi

Me kristityt olemme kasvamassa sietämään toisia uskontoja, vaikka molemmat kirjauskonnot sanovat yksiselitteisesti, että älä pidä muita jumalia, sanoo Setälä.

- Islamin ja kristinuskon rinnakkainelo on valitettavasti ollut vaikeaa. Yksi vähäisimmistä eivät ole olleet veriset ristiretket Palestiinaan.

Kristinuskossa lähetyskäskyllä on ollut suuri merkitys.
- Ensi vuosituhannella ekumenia kuitenkin nousee vahvemmin esille.

Setälä tietää, että uskonnot ovat olleet myös tarpeettoman patriarkaalisia.
- Opin toisaalta Roomassa, jossa minusta tuli leikillisesti sanottuna Neitsyt Maria -puolueen jäsen, että uskonto on sallinut aina kaikkina aikoina naisille sekä sosiaalista että psykologista tilaa.

Naiset kokivat myös antiikin aikana omaa yhteisöllisyyttä, kun lähtivät kynttilät kädessä palvomaan avioliiton jumalattaria ja rukoilemaan heiltä lapsionnea. Antiikin jumalattarien jälkeen Neitsyt Maria on tuonut armoa ja lohtua naisille.

Kirkko on käyttänyt todella taidokkaasti hyväksi luodessaan naiskuvaa Neitsyen kautta hyvässä ja pahassa.
- Silti Maria oli melkein naisten keksittävä, eihän Jeesuksen äiti Raamatussa sillä tavalla ollut merkittävä.

Neitsyt Maria elää edelleen kansan perinteessä Suomessakin, vaikka meillä on vallalla myös toinen rotu, vahva työtätekevä määräilijä, Pohjolan emäntä.


Naisen tie kulkee koulun kautta

- Koulutuksen ja kulttuurin näkökulma korostuu ensi vuosituhannella ja siitä tulee suvaitsevuuden ohella se voimavara, jolla kansakunta elää.

Keski-Euroopassa kysytään, pitäisikö uskoa katolisen maailman perhekeskeisyyteen vai hyvinvointivaltion yksilöitymiseen naiskysymyksissä.

Hyvinvointimalli on naisen paras liittolainen, muistuttaa Setälä. Suomalaisten ja pohjoismaalaisten naisten taistelua on ollut mm. päivähoitolait ja kouluruokailu.

- OECD on laskenut, että missään muussa maassa kuin Suomessa ei ole satsattu naisten koulutukseen niin paljon per capita. Suomessa naiset eivät mene naiseutensa vuoksi kotiin.

Perhe-arvot ovat toisaalta hyvin säilyttäneet arvostuksensa. Ne ovat 2000 vuotta pitäneet tätä Eurooppaa pystyssä, enkä usko niiden murentuvan ensi vuosituhannella, päättää Setälä. Ja miksi pitäisikään.

STT-MH
31.12.1999


Kotimaa -sivulle