Kosovossa olleesta suomalaisesta palkkasoturista vangitsemisvaatimusKeskusrikospoliisi esitti sunnuntaina vangitsemisvaatimuksen Kosovossa olleesta suomalaisesta palkkasoturista. KRP:n tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzen ei kuitenkaan halua kommentoida asiaa vielä sen enempää.


Von Hertzenin mukaan viikonlopun aikana suoritetuissa kuulustelussa ilmeni seikkoja, jotka tukevat poliisin epäilyjä. Miestä kuulusteltiin sunnuntaihin asti. Perusteita epäilyille löytyi, kun Tanskan poliisi löysi suomalaismiesten nimet serbiarmeijassa taistelleen tanskalaissotilaan osoitekirjasta.

Selvitystyö suomalaisten osuudesta alkoi Tanskan poliisin esitettyä oikeusapupyynnön suomalaisten kuulemiseksi. Toinen siviilien surmaamisesta Kosovossa epäilty suomalaismies on ottanut puhelimitse yhteyttä poliisiin.

Keskusrikospoliisilla ei kuitenkaan ole vielä varmaa tietoa miehen olinpaikasta. KRP:n tutkinnanjohtajan Rabbe von Hertzenin mukaan miehen uskotaan olevan jossain päin Eurooppaa.

Hertzen ei osaa sanoa, milloin mies palaa Suomeen tai aikooko hän palattuaan itse ilmoittautua poliisille. Keskusrikospoliisi epäilee kahta serbijoukoissa taistellutta suomalaismiestä joukkotuhonnasta ja albaanisiviilien surmaamisesta Kosovossa Jugoslavian sodan aikana.

Joukkotuhonnasta voidaan Suomen rikoslain mukaan rankaista henkilöä, joka hävittää kansallisen, rodullisen, etnisen tai uskonnollisen ryhmän jäseniä.

Joukkotuhonnaksi katsotaan ryhmän jäsenten hävittämistä kokonaan tai osittain joko surmaamalla tai aiheuttamalla näille vaikeita ruumiillisia tai henkisiä vammoja. Joukkotuhonnasta on lain mukaan määrätty vankeutta neljästä vuodesta elinkautiseen. Myös joukkotuhonnan yritys on rangaistava teko.

Myös tanskalainen palkkasoturi määrättiin vangittavaksi

Viborglainen oikeusistuin määräsi perjantaina oikeudenpäätöksellä tanskalaisen palkkasoturin tutkintavankeuteen. Etelä-Jyllannista kotoisin olevaa miestä syytetään Kosovossa asuvien albaaniesiviilien tappamisesta.

Syytetty ei ollut itse paikalla, kun tuomioistuin ilmoitti päätöksestä. Tuomioistuimen mukaan miehen vangitseminen oli välttämätöntä, sillä hän on ilmoittanut haluavansa lähteä palkkasoturiksi uudestaankin.

Kosovon sotaan osallistunut tanskalaismies tunnusti perjantaina Tanskassa kuulusteluissa tappaneensa myös neljä serbisotilasta.

- Ammuin heidät. Minut valittiin mukaan teloittamaan neljä serbisotilasta, kaksi upseeria ja kaksi miehistön jäsentä, jotka oli tuomittu kuolemaan karkaamisesta Serbian armeijasta, mies kertoi.

26-vuotias mies kertoi yllättäen serbisotilaiden tappamisesta oikeuden istunnossa.

Kuulusteluissa mies ei enää puhunut tiedoista, jotka ilmestyivät tanskalaisessa Ekstra Bladet -lehdessä ja joista koko oikeusprosessi sai alkunsa. Artikkelissa tanskalainen kertoo yhdessä tovereidensa kanssa osallistuneensa siviilejä vastaan tehtyihin julmuuksiin. Tuomioistuimessa mies sanoi olleensa aivan tavallinen serbiarmeijan sotilas.

Mies teloitti armeijasta karanneet

Mies kertoi Serbian salaisen poliisin löytäneen neljä armeijasta karannutta sotilasta, jotka muun muassa olivat varastaneet tanskalaisen vaatteet ja rahat. Salainen poliisi oli tuominnut miehet kuolemaan.

- Jotkut meistä seisoivat rivissä, josta serbiupseeri valitsi neljä miestä. Hän kertoi, että karkurit oli tuomittu kuolemaan ja käski meidän teloittaa heidät. Me teloitimme miehet, hän sanoi.

Pian teloituksen jälkeen mies matkusti takaisin Tanskaan. Tanskan rikospoliisi jatkaa tapauksen tutkimuksia 16 päivää sekä Tanskassa että ulkomailla.

Tanskan rikospoliisi oli ilmeisen tyytyväinen siihen, että Suomen poliisi onnistui ottamaan kiinni toisen kahdesta suomalaisesta palkkasoturista. Suomalaissoturi on tanskalaispoliisille tärkeä todistaja.

Ilman suomalaiskollegan todistusta voi olla vaikea näyttää toteen, että tanskalaismies on syyllistynyt siviilien tappamiseen. Toinen suomalaisista palkkasotureista on edelleen vapaalla jalalla.

Rikoskomissaari Carsten Thorstrup sanoi, että Tanskan poliisilla ei ole välittömiä suunnitelmia matkustaa Suomeen ollakseen läsnä suomalaissoturin kuulusteluissa.

STT-IA
1.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE