"Vanhojen totuuksien aika on ohi ulkopolitiikassa"

Politiikalle uusia eväitä kahden kirjan voimin



Poliittinen päätöksentekojärjestelmä ja eritoten suomalainen ulkopolitiikka tarvitsee uutta, nykyistä avarampaa otetta. Näin todetaan kahdessa tuoreessa kirjassa, joissa molemmissa halutaan laajentaa politiikan näkökulmaa Suomen tasolta maailmanlaajuiseksi.


Kolme kansanedustajaa eri puoleista, Satu Hassi (vihr), Kimmo Kiljunen (SDP) ja Sirpa Pietikäinen (kok), kuuluttavat politiikan päiväkohtaisuuden tilalle kaukokatseisuutta kirjassaan Maapallohaaste.

Maailman tila ja Suomi -teoksen toimittaja Anu Kantola tiivisti Suomen ulkopolitiikan haasteet siten, että jatkossa on luovuttava Suomelle tyypillisestä ulkopoliittisesta puuttumattomuudesta ja vanhojen totuuksien toistelusta. 90-luvulla Suomi on vasta totutellut uuteen maailmanjärjestykseen, vaihtelevalla menestyksellä.

Kansalaistoiminta vaikuttaa

Kansanedustajat nimeävät kirjassaan yhdeksi haasteeksi sen, miten kansanvaltainen päätöksenteko kykenee nousemaan ylikansalliselle tasolle. Sirpa Pietikäinen uskoo kansalaistoiminnan voimaan. Tästä käy esimerkiksi henkilömiinakampanja tai MAI-sopimusneuvottelujen seisahtuminen.

Kimmo Kiljunen kirjoittaa artikkelissaan, ettei kansallisvaltion näkökulma enää riitä, kun yritetään löytää ratkaisuja globaaleihin, maailmanlaajuisiin ongelmiin. Kansallisvaltiot eivät hänen mukaansa kuitenkaan välttämättä häviä, vaikka ne ohenevatkin.

Globaali julkishallinto tarvitsisi myös itsenäisen rahoituksen, jota voitaisiin Kiljusen mielestä saada verottamalla esimerkiksi kansainvälistä kauppaa, matkustusta tai valuutanvaihtoa.

Kirjoittajat ovat huolestuneita rahamarkkinoiden kielteisistä vaikutuksista. Satu Hassi ehdottaa artikkelissaan ns. Tobin-veroa, jota Nobel-palkittu James Tobin ehdotti jo 70-luvulla. Prosentin vero, jota kerättäisiin rajat ylittävistä valuuttojen ja arvopaperien siirroista, edistäisi maailman tasapainoista kehitystä, Hassi perustelee. Veron voisi asettaa maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyyden ehdoksi.

Johdonmukaisuutta ulkopolitiikkaan

Kansanedustajien kirja ei ole tekijöidensä mukaan tarkoitettu akateemiseksi tietoteokseksi. Sen sijaan tutkijavoimin tehty Maailman tila ja Suomi -teos käy myös käsikirjaksi niille, jotka haluavat virkistää muistiaan kuluneen vuosikymmenen tapahtumista.

Kirjoittajat arvioivat kansainvälisten kehityskulkujen vaikutusta Suomeen. Kotimaan ulkopolitiikkaan tarvitaan heidän mielestään ennen kaikkea johdonmukaisuutta, joka puuttui 90-luvulla esimerkiksi henkilömiinoista, Suomen aseviennistä ja pakolaisuudesta keskusteltaessa.

Suomella on mahdollisuuksia toimia kansainvälisessä politiikassa täysivaltaisena toimeenpanijana, mutta ensin on tehtävä aitoja poliittisia valintoja, Kantola viestitti päättäjille.

Maailman tila ja Suomi -teoksen julkaisija on ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto. Esipuheen kirjoittanut ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavisto (vihr) on samoilla linjoilla edellisen ympäristöministerin kanssa puhuessaan kansalaisten ulkopolitiikan puolesta.

Maailman tila ja Suomi -kirjan on kustantanut Gaudeamus ja kansanedustajien Maapallohaasteen on kustantanut Otava.

STT-MH
29.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE