Milosevicin syytteeseenpano otettiin myönteisesti vastaan



Länsimaat ottivat torstaina tyytyväisinä vastaan tiedon Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin asettamisesta syytteeseen Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa.


Venäjä ja Kiina ilmaisivat kuitenkin huolensa siitä, että syytteeseenpano saattaa vaikeutta Kosovon rauhanponnisteluja.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ilmoitti kannattavansa syytteen nostamista, kertoi presidentin edustaja. Ulkoministeriön edustajan James Rubinin mukaan Yhdysvallat vastustaa ajatusta siitä, että Milosevic voisi neuvotella itselleen koskemattomuuden syytteiden osalta antamalla periksi muissa kiistakysymyksissä.

Britannia ja Ranska tukivat molemmat syytteiden nostamista, mutta tähdensivät, ettei se saa olla esteenä rauhanneuvottelujen aloittamiselle Milosevicin kanssa.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi, että sotilasliitto NATO on päättänyt asettaa Milosevicin oikeuden eteen, mutta niin kauan kuin hän on vallassa, neuvotteluvälit on pidettävä avoinna.

NATO puolestaan vakuutti jatkavansa ilmaiskuja Jugoslaviaa vastaan, kunnes serbijoukot on vedetty Kosovosta ja sadattuhannet pakolaiset voivat palata rauhassa koteihinsa.

Saksassa apulaisulkoministeri Wolfgang Ischinger sanoi toivovansa, että syytteeseen asettaminen saisi serbit vakuuttuneiksi siitä, "ettei heidän pidä yhdistää tulevaisuuttaan Milosevicin kanssa".

YK:n pääsihteeri Kofi Annan totesi torstaina puolestaan, että "oikeuden on annettava tehdä tehtävänsä". Samalla hän muistutti, että istuin on perustettu YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä ja "perustamiskirjansa mukaan sen on toimittava itsenäisesti".

Venäjä ja Kiina huolissaan

Venäjän ulkoministeriö puolestaan kuvasi päätöstä "poliittiseksi" ja totesi sen vaikeuttavan rauhanomaisen ratkaisun löytämistä Kosovon kriisiin.

Myös Kiinan ulkoministeriö esitti huolestuneisuutensa tuomioistuimen päätöksen mahdollisista kielteisistä vaikutuksista neuvotteluihin.

Jugoslaviassa uutiseen suhtauduttiin tuomitsevasti. Jugoslavian YK-lähettilään Branko Brankovicin mukaan syytteeseenpano "on NATO-maiden viimeinen yritys välttää se, mikä on väistämätöntä: Jugoslavian vastaisen hyökkäyspolitiikan täydellinen romahdus.

Presidentti Milosevicin sosialistipuolue kuvasi päätöstä "kauhistuttavaksi". Puolueen edustajan mukaan tuomioistuimen pääsyyttäjä Louise Arbour itse pitäisi lisätä sotarikollisten listalle.

STT-IA
28.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE