Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Seksin ostajat pysyvät näkymättömissä



Prostituoitujen asiakkaat tuntuvat olevan näkymättömiä. Yleensä unohdetaan, että ilman ostajia ei olisi prostituutiotakaan. Kuitenkin suomalaisista miehistä vähintään joka kymmenes on ostanut seksiä.


Kontrollitoimet kohdistuvat usein vain prostituoituihin. Näin tapahtuu toistaiseksi myös Helsingissä, jossa kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan katuprostituutiosta voidaan sakottaa seksin myyjää. Kuitenkin juuri seksin ostajat aiheuttavat häiriötä asuinympäristölle ja erityisesti naisille, jotka asuvat katuprostituutioalueilla.

- Jos halutaan vähentää prostituutiota, sanktiot tulisi suunnata myyjän sijasta asiakkaisiin ja prostituutiosta hyötyjiin, Prostituution ehkäisyprojektin projektipäällikkö Marjut Jyrkinen sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuusto onkin tarkentanut aiemmin syksyllä ottamaansa kantaa katuprostituutioon. Jyrkisen tulkinnan mukaan nyt myös katuprostituution asiakkaita tulisi voida sakottaa eli puuttua varsinaisten häiriötekijöiden käyttäytymiseen.


Kuka ostaa?

Jyrkinen ja psykologi Laura Keeler ovat toimittaneet kirjan prostituution asiakkuudesta. Julkaisuun on koottu yhteen pohjoismaisten kirjoittajien tekstejä ja tutkimusta asiakkuudesta.

Monet prostituoitujen asiakkaista uskovat, että prostituoitu nauttii työstään ja kokee sen miellyttäväksi ja seksuaalisesti tyydyttäväksi juuri tämän asiakkaan kanssa.

- Norjassa tehdyssä tutkimuksessa on tullut ilmi, että kun asiakkaat ovat huomanneet naisen teeskentelevän, he ovat tarjonneet naiselle lisää rahaa, jotta saisivat hänet "tuntemaan" enemmän, Keeler toteaa.

Jyrkisen mukaan prostituutiossa on kysymys illuusion luomisesta. Prostituoitu näyttelee roolia, josta hänelle maksetaan. Kyse on valtasuhteesta, kontrollista, miehisyyden rakentamisesta ei-hyväksyttävällä tavalla ja ihmiskaupasta, jossa miehet ostavat naisten vartaloita omiin tarpeisiinsa.

Sama esineellistäminen näkyy Jyrkisen mielestä siinä, että suomalaisetkin miehet matkustavat ulkomaille ostamaan seksiä alaikäisiltä tytöiltä, vaikka teko on kriminalisoitu. Miehet selittävät toimintaansa eräänlaiseksi kehitysavuksi.


Vartalokauppaa

Seksikauppaa halutaan usein tarkastella normaalina ja hyväksyttävänä liiketoimintana.

- Seksin myyjille prostituutiossa on kyse ensisijaisesti rahasta, ei mielihyvästä. Seksikauppa on sekä kansainvälistä että paikallista toimintaa, jossa on tehty hyväksyttäväksi se, että ihmisiä voidaan ostaa, Keeler sanoo.

- Seksin myyminen halutaan esittää sopivana keinona, jolla köyhät naiset voivat ansaita rahaa. Sen sijaan pitäisi kysyä, miksi naisilla ei ole oikeutta elää yhteiskunnassa, jossa ei olisi pakko myydä vartaloaan elättääkseen itsensä, Keeler toteaa.

Sekä Keelerin että Jyrkisen mukaan prostituutio on osa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja naisten hyväksikäyttöä.

Lisää aiheesta: Who's buying? The Clients of Prostitution. Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvojulkaisuja 1999:4.

STT-VT
23.12.1999


Ajassa -sivulle