Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pohjola häviää vähitellen, ratkaisut tehtävä Sammon kanssa

Suomi kokosi uuden finanssileirin Ilmarisen ja osuuspankkiryhmän kanssa



Henkiyhtiö Suomi päätti tiistaina koota työeläkeyhtiö Ilmarisen ja osuuspankkiryhmän kanssa uuden vakuutus- ja pankkileirin Suomeen, kun se myi valtaosan omistamistaan vakuutusyhtiö Pohjolan osakkeista uusille yhteistyökumppaneilleen runsaalla 3,1 miljardilla markalla. Mukaan tulevat myös vakuutusyhtiöt A-Vakuutus ja Pohjantähti.


Ratkaisun myötä 108-vuotias vakuutusyhtiö Pohjola katoaa vähitellen. Lopulliset ratkaisut Pohjolan tulevaisuudesta uuden ryhmän on tehtävä yhdessä vakuutusyhtiö Sammon kanssa. Siihen tarvitaan myös viranomaisten hyväksyntä.

Uudella yhteistyöryhmällä on hieman päälle 40 prosenttia Pohjolan äänistä. Myös Suomen Pohjola-pottia havitelleella Sammolla on noin 33 prosenttia Pohjolan osakkeista.

Asetelma on vaikea, vaikka uuden yhteistyöryhmän johto vakuutti yhdestä suusta pyrkivänsä hyvään yhteistyöhön Sammon kanssa.

Ryhmän mukaan tarkoitus on, että Pohjolaan kertynyt ylimääräinen omaisuus jaetaan osinkoina omistajille. Tällä hetkellä Pohjolan markkina-arvo on noin 15 miljardia markkaa.

Sen valtaisa omaisuus on pääasiassa muiden suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeissa. Osuuspankkiryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen korosti, että on kaikkien omistajien edun mukaista hoitaa yhteistä omaisuutta eli Pohjolaa mahdollisimman hyvin.


Pohjolan johtokaksikko ilmoitti eroavansa

Kun vakuutettujen omistama Suomi oli ratkaisunsa tehnyt, Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen ja varatoimitusjohtaja Pirkko Alitalo ilmoittivat eroavansa.

Yhtiön hallituksen pyynnöstä he suostuivat jatkamaan tehtävissään toistaiseksi. Välivaihe ei jääne pitkäksi.

Kaksikon aloitteesta Pohjola aloitti Suomen liittämisen Pohjolaan, jossa on käymässä täysin päinvastoin.

Suomen hallituksen puheenjohtaja Oiva Savela kertoi, että Sammon kanssa neuvoteltiin Pohjolan osakkeiden myynnistä vielä maanantaina, mutta kokonaisetu ratkaisi asian yhteistyöryhmän puolelle.

Samaa sanoi Suomen toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen. - En sanonut, että se (yhteistyöryhmän tarjous) oli kallein tarjous, hän lisäsi kyselyihin tarjousten eroista.


Suursatsaus Ilmariselta

Uusi leiri poikkeaa Sammon ja Leonian kaavailemasta liitosta, koska siihen ei liity omistuksellisia järjestelyjä. Kaikki ovat asiakkaidensa omistamia yrityksiä.

Kaikkien omistusosuudeksi Pohjolassa tulee 5 prosenttia osakkeista ja 8,2 prosenttia äänistä. Myös Suomi säilyttää samanlaisen siivun Pohjolasta.

Rahat A-vakuutuksen ja Pohjantähden Pohjola-omistukseen tulee Ilmariselta. Ilmarisen toimitusjohtaja Kari Puro nimittäin kertoi, että tel-yhtiö on varautunut sijoittamaan näiden sijoitusyhtiöihin noin 1,6 miljardia markkaa. Sen lisäksi se maksaa 5 prosentin Pohjola-siivustaan 800 miljoonaa markkaa.

Pohjantähden ja A-vakuutuksen johto korosti käyttävänsä itsenäistä päätösvaltaa Pohjolassa rahoitusjärjestelyistä huolimatta.


Asiakas keskiössä

Uuden yhteistyöryhmän kaikki osapuolet korostivat ratkaisun tukevan yhtiöiden toimintaa ja mahdollistavan markkinaosuuksien laajentamisen. Tämän tähdennettiin myös olevan asiakkaiden etu.

Uudella yhteistyöryhmällä on 3,1 miljoonaa asiakasta. Myyntipisteidän määrä nousee 900:aan.

Puron mukaan tehty ratkaisu on tärkeä myös siksi, että aito kilpailu tel-alalla säilyy.
- Tämä on pitkän linjan ratkaisu, jossa hyödyt lisääntyvät ajan myötä, osuuspankkiryhmän Tanskanen summasi.

Hän korosti, että ryhmän yhteistyö on kaiken ydin. Tanskasen mukaan ryhmälle ei ole suunniteltu yhteistä nimeä, mutta sellainen voi olla edessä myöhemmin.


Kuumia kysymyksiä

Vaikka tiistaina tehtiin tärkeitä linjauksia Suomen vakuutuskentän uudelleen järjestelyissä, moni asia on edelleen pahasti auki.

Purokin myönsi, että lyhyellä aikavälillä kahden kilpailijan omistus Pohjolassa on ongelma, ja asia pyritään ratkaisemaan yhdessä Sammon kanssa.

Uusi yhteistyörypäs on valmis ostamaan lisää Pohjolan osakkeita. Sammolla niitä olisi myydä, mutta päästäänkö hinnasta yksimielisyyteen?

Kun Sampo osti noin 33 prosentin äänivallan Pohjolasta, se maksoi siitä ruotsalaiselle Skandialle 3,4 miljardia markkaa. Suomen kaupoissa yhtä suuri siivu jäi runsaaseen 3,1 miljardiin.

Puron mukaan keskipitkän aikavälin ratkaisu on Pohjolan vakuutustoiminnan siirto muihin yhtiöihin ja Pohjolan ylimääräisen omaisuuden jakaminen osinkoina omistajille.

Uusi yhteistyöryhmä ilmoittaa myös kehittävänsä yhteistyötä yhteispohjoismaisen If-vahinkovakuutusyhtiön kanssa. Siihen on siirtymässä Pohjolan vahinkovakuutukset, mutta siirto odottaa vielä siunausta vakuutusvalvojalta.

Suomalaiset työntekijäjärjestöt ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy siirtoa, koska työntekijöiden lakisääteiset tapaturmavakuutukset siirtyisivät suomalaisen valvonnan ulkopuolelle.

Tiistaina sovitussa ratkaisussa lähdetään siitä, että Henki-Pohjola lopettaisi uusien vakuutusten myynnin ensi kesäkuun lopussa ja Suomi aloittaisi kolmen vuoden tauon jälkeen uusmyynnin heinäkuun alussa. Sen pitäisi käydä myös Pohjolan toiselle suuromistajalle eli Sammolle.


Pohjolan johto sivuutettiin

Pohjolan toimiva johto, pääjohtaja Iiro Viinanen ja varatoimitusjohtaja Pirkko Alitalo, eivät osallistuneet millään tavoin keskusteluihin oman yhtiönsä tulevaisuudesta. Molemmat pyysivät välittömästi eroa, mutta jatkavat toistaiseksi yhtiön johdossa.

Pohjolan viestintäjohtaja Taneli Hallanaro ei myöskään usko, että Pohjolan hallituksen puheenjohtajalla Tauno Matomäellä olisi ollut ainakaan mitään merkittävää roolia ratkaisun syntymisessä. Hän uskoo kuitenkin Matomäen olleen tietoinen asian etenemisestä.

Hallanaron mukaan asia etenee siten, että sekä vakuutusvalvonta että kilpailuviranomaiset tutkivat vielä asian, jonka jälkeen järjestelylle saadaan viranomaisten lupa. Lupien jälkeen ylimääräinen yhtiökokous valitsee Pohjolalle uuden hallituksen.

Hallanaro arvioi, että uudesta kokonaisuudesta syntyy erittäin vahva toimija markkinoille sekä yksityispuolella että yrityspuolella.

Lue myös katsaus Pohjolan historiaan: Pohjola syntyi suomalaiskansallisessa hengessä 1800-luvun lopulla.

STT-IA
23.12.1999


Talous -sivulle