Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Perhejuhla voi päättyä väkivaltaan



Yhdessäolo, alkoholi ja tulehtuneet suhteet eivät aina ole paras mahdollinen yhdistelmä joulun perinteitä tihkuvaan perhejuhlaan. Pitkät joulunpyhät kotosalla päättyvät tänäkin jouluna monessa perheessä fyysiseen tai henkiseen väkivaltaan.


Yksin ongelmien kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä, vaan apua voi hakea eri tahoilta omalla paikkakunnalla. Kattavimpia palveluja koko Suomen alueella on Palveleva Puhelin, jonne numero on 100 71.

Lisäksi kunnissa toimivat turvakodit, jotka ottavat vastaan paitsi väkivaltaa kokeneita, myös sen uhan alle joutuneita naisia, lapsia ja miehiä.

Ohjaaja Outi Kaasinen Helsingin turvakodista kertoo, että heillä paikat jouluksi ovat jo täynnä. Kotiin kärsimään ei silti tarvitse jäädä, vaan paikka turvaa hakevalle löytyy turvakodin avulla esimerkiksi matkustajakodista tai sosiaalipuolen järjestämästä kohteesta.

- Varsinaista piikkiä emme jouluksi myöskään odota. Ehkä ihmiset yrittävät ratkoa sinnikkäämmin ongelmiaan juuri jouluna, Kaasinen pohtii.


Poliisilla kymmeniä kotikäyntejä

Kaasisen mukaan myöskään suomalaisten runsas alkoholin käyttö jouluna ei näy turvakotien tilastoissa.
- Ehkä vasta Tapanina, kun viina loppuu ja kotona oleminen kyllästyttää, väkivaltaisuutta esiintyy enemmän.

Kaasisen kanssa samoilla linjoilla on ylikomisario Pertti Loikkanen Helsingin poliisin hälytyskeskuksesta.

- Esimerkiksi viime vuonna jouluaattona Helsingin poliisi sai mennä perheväkivaltatapausten väliin 36 kertaa, kun joulupäivänä keikkoja oli jo 43. Tosin toissa vuonna oli päinvastoin, sillä aattona kotihälytyksiä tuli aattovuorokautena 49 ja joulupäivänä 28. Tilanteet vaihtelevat, hän sanoo.

Poliisi ei Helsingissä ole varautunut erikoismiehityksellä aattoyöhön ja joulunpyhiin. Partioita on liikenteessä normaalimäärä.


Puhumalla ratkaisuun

Sekä sosiaaliviranomaiset että poliisi pitävät puhumista parhaimpana keinona selvittää solmuja myös joulun aikaan.

Kaasinen Helsingin turvakodista sanoo, että niin naisen kuin miehenkin kanssa yritetään keskustella ja löytää paras mahdollinen ratkaisu väkivallan katkaisemiseksi.

- Ketään ei kuitenkaan pakoteta puhumaan eikä palaamaan takaisin kotiinsa. Noin puolet turvakotiin tulleista haluaa silti palata ja yrittää uudelleen - päivän tai vasta kuukauden kuluttua, hän kertoo.

Myös poliisi on ensisijaisesti neuvottelulinjalla.
- Jouluna on ikävä lähteä raahaamaan miestä putkaan, vaikka tarpeen tullen niin tietysti tehdään. Ensimmäisessä hälytyksessä häntä yritetään puhuttaa, toisella kertaa hän jo lähtee mukaamme.

- Kannattaa muistaa, että pahoinpitely ei nykyisin ole enää asianomistajarikos, vaan yhteiskunnan pyörät lähtevät pyörimään poliisin ilmoituksesta jo ensi kerrasta, Loikkanen muistuttaa.

STT-IA
23.12.1999


Kotimaa -sivulle