Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Joulukorttien aiheet heijastavat ympäristöä ja aikaa



Joulukorttien, samoin kuin yleisesti kaikkien postikorttien aiheet ovat aina heijastaneet monenlaisia ympäristön tapahtumia ja kohteita. Lisäksi niistä välittyvät ajalliset ja alueelliset kulttuurierot.


Luston Joulupostia-näyttelyn amanuenssin mukaan joulukortit ovat kuitenkin yleisesti ottaen perinteisiä ja yllätyksettömiä. Niissä ei juuri näe antijouluisia irrotteluja, puhumattakaan undergroud-tyyleistä.

- Uusia näkökulmia on joskus kokeiltu huumorin avulla, mutta silloinkin yleensä hyvän maun rajoissa. Vuosikymmenestä toiseen toistuvat lapset, kellot, kirkko, kodin lämpö, joulupukki ja luontoaiheet, listaa amanuenssi Pekka Virtanen.

Korteissa ennen yleinen metsäkehyksen rajaama kirkko ja hevosajelu ovat nykyisin harvinaisempia aiheita.
- Postikorttiarkeologi ei voisi aavistaakaan esimerkiksi jatkuvasti yleistyvän cityjoulun ja ravintolaelämän olemassaoloa, Virtanen huomauttaa.


Ylityöt sallittuja pukille ja tontuille

Joulunviettopaikka näyttää olevan korteissa mieluummin metsän keskellä oleva punainen mökki ilman sähköjä kuin moderni keskuslämmitteinen kerrostalo. Joulukorteissa ei näy ylimääräisiä teknisiä vempaimia.

Myöskään työhön liittyvää toimintaa ei korteissa näy, ellei joulukuusen hakua ja koristelua voi laskea työksi.

- Kaupallisuus on kaukana, ja lahjat näyttävät tulevan mystisesti metsän pienistä lahjapajoista. Ylityöt on sallittu viimehetkeen vain joulupukille ja tontuille, jotka vielä aattoiltana täyttävät velvollisuuttaan. Joskus joulupukille ja tontuille sentään sallitaan raskaiden lahjataakkojen kuljettamiseen vanhemman mallinen auto tai helikopteri, kertoo Virtanen.


Koti ja perhe korostuvat

Suomessa lähetettiin ensimmäiset postikortit 1870-luvulla, aluksi kuoren sisällä. Painetun postikortin historiaa on varmuudella jäljitetty 1840-luvun Englantiin.

- Vuonna 1882 lähetettiin Suomessa jo 200 000 korttia, joista puolet oli joulukortteja. 1900-luvun alussa ohitettiin miljoonan joulukortin raja, ja nykyisin postin kautta lähetetään yli 50 miljoonaa kuvallista joulutervehdystä, kertoo Virtanen.

Suomessa taiteilijoista joulukortteja on tehnyt erityisesti Martta Wendelin, jonka korteissa 1920-luvulta lähtien näkyy hänelle tyypillinen tapa korostaa kodin ja perheen harmoniaa.

- Tonttuaiheisten korttien yleistymiseen vaikutti ruotsalainen Jenny Nyström. Hän loi 1880-luvulta lähtien pohjoismaista ja saksalaista tonttuhahmoa mukaillen kokonaisen tonttumaailman, Virtanen kertoo.

Luston Joulupostia-näyttelyssä on esillä kaikkiaan noin kaksisataa metsäaiheista joulukorttia. Suurin osa korteista on peräisin helsinkiläiseltä Reijo Kiljuselta, joka harrastaa postikorttien keräilyä. Näyttely on avoinna 9. tammikuuta saakka.

STT-MH
23.12.1999


Ajassa -sivulle