Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lappi pontevasti huumeita vastaan



Vuosi sitten perustettu Lapin läänin huumetoimikunta on laatinut laajan muistion, jonka pohjalta Lapin kunnat voivat perehtyä huumeongelmaan ja luoda oman toimintasuunnitelmansa huumeita vastaan.


Keskiviikkona Rovaniemellä esiteltyä muistiota jaetaan Lapin kuntien huumetyöstä vastaaville sekä ainakin koulujen rehtoreille. Lapin huumetoimikunnan puheenjohtajan, maaherra Hannele Pokan mukaan huumetyön ohjeistamiselle on tarvetta.

-Kun teimme jokin aika sitten kyselyä huumetilanteesta Lapin eri kunnissa, vastasivat monet, ettei heillä ole ongelmaa. Silti poliisin tilastot osoittivat samaan aikaan, että huumeita käytetään kaikkialla Lapissa, Pokka kertoo.

Nyt julkistettua muistiota Pokka kuvailee oppaaksi, joka avaa kunnissa silmät todellisen huumetilanteen näkemiseen. Koska pääpaino huumetyössä on ennaltaehkäisyssä, painottuu myös muistio huumenuorten tilanteeseen.

Muistio sisältää selvityksen Suomen huumausainetilanteesta sekä ohjeet ennaltaehkäisevään työhön, varhaiseen puuttumiseen ja hoitoon ohjaukseen.

Siitä löytyy myös malleja huumetyön toteuttamisesta eri kunnissa, lainsäädäntöä ja yhteystietoja. Vastaavanlaisia muistioita ei Pokan mukaan ole muualla Suomessa tehty.


Huumeet lisääntyneet

Lapissa on ryhdytty pikaisesti toimeen ja ennakoitu huumeiden käytön lisääntyminen.
- Nyt huumetilanteeseen voidaan vielä vaikuttaa. Jos nyt ei asiaan puututa, tulevat kustannukset olemaan tulevaisuudessa korkeat, Pokka sanoi.

Huumeiden käytön kasvuprosentti on Lapin läänissä Pokan mukaan tällä hetkellä maan korkein. Huumeiden käyttö ja huumerikollisuus ovat lisääntyneet sekä Lapin kaupungeissa että maaseudulla.

Vuoden 2000 puolella voimaantulevat Schengenin sopimukset poistavat rajanylityskontrollin ja mahdollistavat kansalaisten vapauden liikkua unionin alueella, mikä osaltaan myös vaikuttaa huumeiden saatavuuden kasvuun. Pokka muistuttaa että Lapin läänillä on 1 500 kilometriä ulkorajaa.


Laitoskuntoutus kallista

Kynnys huumeriippuvaisen hoitoon ohjaamiseksi on kunnissa korkea. Parantava laitoskuntoutus kestää huumetoimikunnan mukaan kahdesta kolmeen vuotta.

Maksusitoumus tulee kunnalle kalliiksi, sillä yksi hoitovuorokausi laitoksessa maksaa noin 1 000 markkaa. Kuntien mahdollisuus ohjata vieroitusta tarvitsevat hoitoon on entisestään vaikeutunut myös niiden säästötoimien vuoksi.

Erityisongelma Lapissa ovat huumenuoret, joille ei ole yhtään omaa hoitopaikkaa läänin alueella. Lähimmät hoitolaitokset löytyvät Kuusamosta ja Muhokselta. Pokan mukaan nuorten huumevieroitus on ongelmallista koko maassa.


Oma huumevihjepuhelin

Lapin läänin maaherra Hannele Pokka asetti vuosi sitten Lapin huumetoimikunnan. Pokan johtamassa toimikunnassa on mm. poliisin, tullin, sosiaali- ja terveysalan sekä koulujen edustajia.

Puheenjohtaja kehuu toimikuntaa asiaan paneutuneeksi ja innokkaaksi väeksi, jonka työskentely on poikinut lukuisia ideoita.

Keskiviikkona julkistetun muistion lisäksi toimikunta on aikaansaanut koulutusta huumetyötä tekeville sekä perustanut Lapin huumevihjepuhelimen, joka on osoittautunut tarpeelliseksi.

Huumevihjepuhelimeen voi soittaa nimettömänä huumerikollisuutta koskevan vihjeen. Puhelinnumero on 0900-189089. Suomen tullilla on myös valtakunnallinen vihjepuhelin, jonka numero on 9800-4600.

STT-MH
23.12.1999


Kotimaa -sivulle