Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU toivoi Kiinan edistyvän ihmisoikeuksissa



Ihmisoikeudet ja kauppakysymykset nousivat keskustelujen pääaiheiksi tiistaina Kiinan ja EU:n huippukokouksessa Beijingissä.


Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kertoi Euroopan unionin olevan huolissaan Kiinan ihmisoikeuksien kehittymisestä. EU toivoi lisäksi Kiinan poistavan kuolemanrangaistuksen.

Kiinan pääministeri Zhu Rongji oli Lipposen mukaan keskusteluissa todennut olevan vain ajan kysymys, milloin Kiinan parlamentti eli kansankongressi ratifioi vuonna 1998 allekirjoittamansa sopimukset YK:n ihmisoikeuksista.

- Zhu ei täsmentänyt, milloin ratifiointi tapahtuu, Lipponen kertoi suomalaisille toimittajille.

Toisen kerran järjestetty EU:n ja Kiinan huippukokous pidettiin Kiinan kansankongressin palatsissa Tiananmenin aukion laidalla.

Keskustelut käytiin Kiinan maakuntien mukaan nimetyissä saleissa, joita koristivat jättimäiset vanhat taideteokset ja paksut punaiset matot.

Lipponen sanoi EU:n odottavan konkreettisempia tuloksia ihmisoikeuksista käytävässä vuoropuhelussa. Lipponen, joka edusti viimeistä kertaa EU:ta korkealla tasolla, totesi pääministeri Zhun esittäneen aiheesta kommentteja myös myönteisessä sävyssä.

- Katsomme Euroopan unionissa, että vuoropuhelua on jatkettava, Lipponen sanoi.

Hänen mukaansa osapuolten näkökantojen ymmärtäminen asiassa on tärkeää. Kiinan allekirjoittamista YK:n sopimuksista toinen koskee kansalais- ja poliittisia oikeuksia, toinen taloudellisia, sosiaalisia ja siviilioikeuksia.

EU:n edustajana paikalla oli myös ulkosuhteista vastaava komissaari Chris Patten. Hongkongin entinen kuvernööri on toivonut, että Kiinan kanssa ihmisoikeuksista käytävä dialogi ei sisältäisi "pelkkiä korulauseita".

- Odotan päivää, jolloin voimme keskustella WTO:sta, taloudellisesta yhteistyöstä ja muista asioista niin, että ihmisoikeuksien ei tarvitse nousta esille, Patten sanoi.

Lipponen kertoi EU:n nostaneen keskusteluissa esille myös Tiibetin kysymyksen, demokratia-aktivistien kohtelun sekä Kiinan hallituksen toimet Falun Gong -lahkoa vastaan.

Zhu toisti Kiinan kannan, jonka mukaan vuoropuhelu Tiibetin hengellisen johtajan Dalai laman kanssa on mahdollinen, jos tämä tunnustaa Tiibetin olevan osa Kiinaa.

Lipposen mukaan pääministeri Zhu oli todennut Kiinan hallituksen olevan haluton luopumaan kuolemanrangaistuksesta. Zhu perusteli asiaa yhteiskunnan vakauden säilyttämisellä.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaati tiistaina EU:ta kytkemään kauppasuhteiden edistämisen painostukseen, jolla Kiina saadaan toteuttamaan sitoumuksensa ihmisoikeussopimuksiin.

Lisäksi järjestö vetosi Kiinaa mm. poistamaan lain, joka kieltää uskonnollis-filosofisen Falun Gong -lahkon toiminnan.


Kansan Päivälehti suitsutti kriisinhallintaa

Huippukokouksessa sivuttiin lyhyesti myös puolentoista viikon takaista Helsingin EU-huippukokousta, jossa sovittu unionin kriisinhallintajoukkojen luominen on herättänyt Kiinassa huomiota.

Kiinan kommunistisen puolueen äänenkannattaja Kansan Päivälehti kirjoitti Helsingin kokouksen jälkeen, että "eurooppalaiset haluavat tietyssä määrin vapautua Yhdysvaltain suojeluksesta ja rajoituksista".

Edelleen lehti huomautti, että eurooppalaiset ovat haluttomia käyttämään rahaa yhteiseen puolustukseen.

- Euroopan puolustus on kuitenkin lähtenyt liikkeelle. Tuhannen virstan matkakin alkaa ensimmäisestä askeleesta, Kansan Päivälehti kirjoitti.


WTO:sta neuvotellaan tammikuun puolivälissä

Kiinan ja EU:n huippukokouksen oli määrä sinetöidä Kiinan jäsenyys Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, mutta Seattlen neuvottelujen epäonnistumisen ja aikatauluvaikeuksien takia unionin ja Kiinan kauppasuhteista neuvotellaan vasta tammikuussa.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok.) mukaan EU:n valtuuskunta matkustaisi Kiinaan tammikuun puolivälissä. Tarkkaa päivämäärää Sasi ei vahvistanut.

EU on ainoa merkittävä osapuoli, jonka kanssa Kiina ei ole vielä sopinut kaupan esteiden poistamisesta.

Pääministeri Lipponen ja EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi vakuuttivat, että EU haluaa Kiinan WTO:hon.
- Olemme olleet tällä kannalla jo ennen muita, Lipponen muistutti.

EU katsoo Kiinan ja Yhdysvaltain marraskuussa tekemän sopimuksen kattavan 80 prosenttia kaupan ongelmista, mutta unionilla on myös omia tavoitteita.

EU haluaisi mm. Kiinan sallivan ulkomaalaisille yli 50 prosentin omistusosuuden henkivakuutus-, pankki- ja televiestintäyrityksistä.

STT-IA
23.12.1999


Politiikka -sivulle