Myrkylliset eläimet eivät uhkaa Suomen luonnossa liikkuviaMyrkylliset eläimet, hyönteiset ja muut ötökät eivät uhkaa Suomen luonnossa kulkevia. Vaikka ympäristössä vilisee lukuisia metsäneläviä, on ainoastaan kyykäärmeen purema myrkyllinen. Ampiaisten, mehiläisten ja itikoiden puremat saattavat kuitenkin aiheuttaa jopa vakavia oireita.


Tänä kesänä kyyt ovat liikkuneet tavallista vilkkaammin lämpimien säiden vaikutuksesta. Esimerkiksi Myrkytystietokeskukseen on tullut paljon kyselyjä kyyn puremista ja niiden hoidosta.

- Kyyt liikkuvat kuumalla säällä, koska ne ovat vaihtolämpöisiä. Metsissä kulkevan kannattaa olla varovainen, sillä kyy puree vain puolustautuessaan, Kalle Hoppu Myrkytystietokeskuksesta sanoo.

Kyyn pureman saaneen kannattaa toimia rauhallisesti. Apua ei saisi lähteä hakemaan juosten. Puremakohta täytyisi yrittää pitää liikkumattomana esimerkiksi lastoittamalla raaja.

- Ainakin lasten ja vanhusten kannattaisi käydä lääkärissä ja muidenkin viimeistään, jos kyyn purema alkaa oireilla. Silloin on syytä hakeutua hoitoon, koska kyyn purema voi olla hengenvaarallinen, jos sitä ei hoideta. Kaupan kyytabletit eivät yleensä auta, niissä ei ole kyynmyrkyn vasta-aineita, erikoislääkäri Hoppu muistuttaa.

Suun kautta otettavat kyytabletit vaikuttavat hitaasti, joten niistä ei ole apua puremaan. Kyytabletit saattavat hieman laskea turvotusta.
- Kyytablettien hyödyllisyydestä ei ole tieteellistä näyttöä, Hoppu painottaa.

Ampiaisten puremat vaarallisia

Vaikka Suomen luonnossa ainoastaan kyy on myrkyllinen, tuntuvat hyönteisten pistojen aiheuttamat oireet usein kiusallisilta. Ampiaisten ja mehiläisten pistot saattavat olla vaarallisia, jos ne laukaisevat elimistössä reaktion.

- Yleensä hyönteisten pistoista tulee oireita allergisille henkilöille. Ampiaisen pisto voi kuitenkin aiheuttaa ampiaismyrkkyallergian myös muille. Jos ampiainen on pistänyt aikaisemmin ja elimistö on muodostanut allergiavasta-aineita, niin ampiaisen uudestaan pistäessä reaktiot voivat olla todella voimakkaita, erikoislääkäri Timo Helin kuvailee.

Saaristoissa, lehdoissa ja kosteissa heinikoissa kannattaa varoa punkkeja. Punkin purema ei ole myrkyllinen, mutta osa punkeista levittää borrelioosi-tautia. Borrelioosi on infektiotauti, jonka tunnistaa parhaiten punkin pureman ympärille tulleesta rengasmaisesta ihottumasta.

Hämähäkeistä tai iilimadoista ei vaaraa

Vaikka hämähäkit aiheuttavat monen mielessä inhoa ja pelkoa, ei niistä ole Suomen luonnossa vaaraa. Myrkkyhämähäkkejä ei maassamme liiku, eivätkä vaarattomat hämähäkit hyökkää metsässä samoilevien kimppuun.

- Jotkut isot hämähäkkilajit saattavat purra, mutta se on erittäin harvinaista, ja ne ovat Suomessa myrkyttömiä. Hämähäkit ovat hitaita, joten niiden mahdolliseen puremaan ehtii reagoida ajoissa, kertoo intendentti Larry Hulden Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä museosta.

Järvessä polskivia saattaa kauhistuttaa ajatus verenhimoisista iilimadoista. Niistä kerrottavat tarinat ovat kuitenkin hurjempia kuin todellisuus. Iilimatoryhmään kuuluu alle 20 lajia, jotka imevät verta kaloista.

- Verijuotikas on ainoa ihmisestä verta imevä vedenelävä Suomessa, mutta se on todella harvinainen. Verijuotikkaan purema on vaaraton, koska se on steriili, Larry Hulden kuvailee.

STT-IKK
23.7.1999


AJASSA -SIVULLE