Vasemmistoliiton mukaan värillä on väliä



Vasemmistoliitto kampanjoi eurovaaleissa teemalla "Värillä on väliä". Puolue esittelee 20 ehdokastaan kantamassa isoja punakyniä.


- EU ei ole valmis, vaan siinä on paljon parannettavaa, puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes perusteli punakynän heiluttamista iskulauseessa ja julisteessa.

Liuskan mittaisessa vaalijulistuksessaan puolue vaatii maailmanlaajuisia sääntöjä pääomien liikkeelle sekä ns. Tobinin veron ottamista käyttöön.

EU:lta vaaditaan myös ympäristönormeja, ja jäsenmaille oikeutta soveltaa tiukempia sääntöjä. Ympäristönsuojelu on vasemmistoliiton mielestä asetettava tavaroiden vapaan liikkuvuuden edelle. Vasemmistoliitto vaatii sosiaaliturvaa ja julkisia palveluja kaikille sekä työajan lyhentämistä koko Euroopassa.

EU:n pohjoisen ulottuvuuden vasemmistoliitto näkee mahdollisuutena lisätä koko pohjoisen alueen vakautta, taloudellista kehitystä ja kestävää kehitystä. EU:ta kehotetaan panostamaan tavoitteeseen rahaa ja poliittista osaamista.

Julistuksessa vaaditaan EU:lta suurempaa avoimuutta sekä lisää vaikutusvaltaa kansalaisille ja kansalaisjärjestöille.

Vasemmistoliitto torjuu EU:n muuttamisen puolustusliitoksi ja vaatii päätöksiä kansainvälisistä pakotteista YK:n ja Etyj:n tehtäviksi.

Onko laimeaa?

Varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Esko Seppänen paheksui puheita vähäisestä eurovaali-innostuksesta. Hänen mielestään kiinnostus on ollut kovaa maakunnissa ja vain Helsinki-keskeinen media ei suostu näkemään tätä.

Seppänen on erityisen tyytymätön siihen, että Yleisradio ja MTV3 eivät järjestä ehdokkaiden välisiä vaaliväittelyitä. Luvassa on vain puheenjohtajien keskustelu.
- Nyt uupuu vaalien alla median luoma debatti. Ehdokkaita ei aseteta vastakkain, Seppänen valitti.

Seppänen moitiskeli myös Helsingin Yliopistossa tehtyä tutkimusta suomalaisten europarlamentaarikkojen aktiivisuudesta, joka perustui edustajien tekemiin mietintöihin, puheenvuoroihin ja muutosesityksiin.

Parhaat pisteet sai RKP:n Astrid Thors ja laiskimman tittelin sai keskustan Paavo Väyrynen. Seppänen itse sijoittui selkeästi ahkerammalle puolelle.
- On se kyllä epäreilua noin mekanistisesti tulkita ihmisten aktiivisuutta, Seppänen valitteli.

Hän huomautti, että tutkimuksessa ei oteta huomioon epävirallista verkostoitumista, jolla on suuri merkitys. Tutkimuksen tulosta hän ei silti moittinut.
- Tulokset olivat kyllä oikeansuuntaiset, Seppänen nauroi.

Vasemmistoliitto pitää Suomen liittoutumattomuutta Euroopan etuna

Vasemmistoliiton puoluehallitus pitää Suomen sotilaallista liittoumattomuutta koko Euroopan etuna. Torstaina antamassaan kannanotossa puoluehallitus katsoo, että Suomen ja Ruotsin pysyminen sotilasliittojen ulkopuolella on vakauttanut Pohjois-Euroopan turvallisuutta.

Liittoutumattomat maat voivat omalla panokselleen estää ja pehmentää idän ja lännen tai teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välisiä konflikteja.

Vasemmistoliitto vaatii, ettei EU:n puolustuspoliittinen yhteistyö saa muodostua yhteiseksi puolustukseksi. Puolueen mielestä EU:n toimialue pitää rajata kriisien ennaltaehkäisyyn, humanitääriseen apuun, rauhanturvaamiseen ja kriisien hallintaan.

STT-IA
21.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE