Jugoslavian sähkö- ja vesihuolto vaurioitunut



NATO iski jälleen maanantain vastaisena yönä Serbian suurimpiin voimalaitoksiin. Iskut aiheuttivat useita tulipaloja sekä vaurioittivat Jugoslavian sähkö- ja vesihuoltoa laajoilla alueilla. Jugoslavian hallitus, oppositio ja tavalliset kansalaiset tuomitsivat NATO:n iskut voimaloihin.


Serbian valtiollisen TV-yhtiön RTS:n mukaan iskut aiheuttivat suoranaisen vesipulan pääkaupungissa Belgradissa ja viranomaiset ovatkin kehottaneet kansalaisia säästämään vettä.

Beta-uutistoimiston mukaan vain 40 prosenttia Belgradista saa vettä. Sairaaloille ja leipomoille vettä toimitetaan säiliöautoilla.

Belgradin suurimman lastenklinikan sairaanhoitaja syytti NATO:a siitä, että se haluaa surmata sairaalan pienet lapsipotilaat.
- Kuinka sairaita voi nyt pestä, kuinka voi valmistaa aterioita, kuinka tehdä leikkauksia, hän kysyi järkyttyneenä.

Hän jatkoi, että lian ja pian alkavien kesähelteiden myötä leviää monia vaarallisia sairauksia.

- Elämme nyt kuin kivikaudella, ilman juoma- ja kylpyvettä, ilman lämmintä ruokaa, ilman valoa ja televisiota, valittivat Belgradin asukkaat, joista monet olivat ilman valoa ja vettä neljättä päivää. Kaduilla ihmiset eivät voineet käsittää, miksi NATO iskee voimaloihin, kun kaikki tietävät armeijalla ja poliisilla olevan oman sähköntuotannon.

- Mitä NATO tekee meille? Me emme ole Milosevic, olemme vain tavallisia, voimattomia ihmisiä. Hänellä on sähköä ja vettä, ja niin on armeijalla ja poliisillakin, sanoi 63-vuotias eläkeläinen.

Monet belgradilaiset olivat varastoineet pakastimiinsa ruokaa, mutta nyt ruoka on sulanut ja se on heitettävä pois. Viranomaiset sanoivat NATO:n haluavan aiheuttaa Serbiassa inhimillisen katastrofin.

Hallituksesta erotetun Vuk Draskovicin johtama Serbian uudistumisen puolue sanoi NATO:n rikkovan kansainvälisesti sovittuja sääntöjä ja syyllistyneen kansanmurhaan. Hän vaati YK:n turvallisuusneuvostoa, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä ETYJ:iä ja EU:ta puuttumaan tilanteeseen.

Iskiessään voimaloihin NATO käytti tällä kertaa pääasiassa perinteisiä pommeja ja risteilyohjuksia. NATO iski voimaloihin kolmantena peräkkäisenä yönä.

Huonon sään vuoksi NATO ei päässyt suorittamaan kaikkia aiottuja pommituslentoja. Voimalaitosten lisäksi NATO iski kuitenkin mm. erikoispoliisin päämajaan, radiolähettimeen ja ammusvarastoon Serbiassa sekä sotilaskohteisiin Kosovon alueella.

NATO kiisti väitteet, joiden mukaan Jugoslavia olisi ampunut alas yhden sotilaskoneen ja sanoi, että kaikki sen lentokoneet palasivat takaisin tukikohtiin turvallisesti.

Iskussa vankilaan kuoli yli sata

NATO vahvisti maanantaina, että se oli iskenyt Istokin vankilaan perjantaina. NATO oli tunnistanut sen "sotilas- ja poliisikohteeksi".

NATO:n iskut ovat surmanneet ainakin sata ihmistä Istokin vankilassa Kosovossa, kertoi Jugoslavian uutistoimisto Tanjug. Lisäksi lähes 200 ihmistä haavoittui. Useimmat uhreista olivat vankeja, mutta myös vartijoita oli uhrien joukossa.

Vankilaan osui serbitiedotusvälineiden mukaan yli 100 ohjusta. Haavoittuneiden evakuointi oli kahden päivän ajan mahdotonta jatkuvan ilmauhan vuoksi, kertoivat serbitiedotusvälineet. Jotkut vangeista käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja pakenivat rikkoutuneiden seinien läpi.

Scharping: Ilmaiskuilla saavutetaan tavoite

Saksan puolustusministeri Rudolf Scharping sanoi maanantaina, että NATO saavuttaa ilmaiskuilla tavoitteensa. Poliittisen ratkaisun saavuttamiseksi ilmaiskuja olisi hänen mielestään voitava laajentaa.

Scharping kiisti, että NATO:n sisällä olisi erimielisyyksiä nykyisen strategian jatkamisesta. Hän sanoi, että puhe maajoukkojen lähettämisestä vaikuttaa hieman keinotekoiselta.

Britannian puolustusministeri Robin Cook oli sunnuntaina eri linjoilla sanoessaan BBC:n haastattelussa, että NATO:n on ehkä lähetettävä Kosovoon maajoukkoja, vaikka Jugoslavia vastustaisikin sitä.

Makedoniassa parhaillaan vieraileva Scharping oli yhteydessä Brysseliin television välityksellä. Hän sanoi, että G8-maiden diplomaattiset ponnistelut täydentävät pommitusstrategiaa. G8-ryhmä koostuu johtavista läntisistä teollisuusmaista ja Venäjästä.

STT-IA
24.5.1999

Kuva: U.S. Air Force Photo.


ULKOMAAT -SIVULLE