Sasi: Suomi tukee Euroopan elintarvikeviraston perustamista
EU:n kuluttajaneuvoston puheenjohtaja, ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok.) mukaan Suomi tukee tietyin edellytyksin Euroopan elintarvikeviraston perustamista. Hän ehdottaa myös viraston sijoittamista Suomeen.
- Pidämme virastoa tarpeellisena, sillä sen voi odottaa tuottavan
yhteisötasolla lisäarvoa elintarviketurvallisuudelle Sasi sanoi
avatessaan torstaina Euroopan kuluttajajärjestöjen vuosikokouksen
Brysselissä.
Sasin mielestä uuden viraston pitäisi ensisijaisesti toimia
asiantuntijaelimenä, joka auttaa komissiota ja kansallisia viranomaisia
antamalla asiantuntijalausuntoja elintarviketurvallisuusasioissa.
- Virasto ei saa heikentää kansallista elintarvikevalvontaa ja
-tarkastusta, Sasi painotti.
Uusi virasto pitäisi Sasin mukaan perustaa yhteisön sisäiseksi
itsenäiseksi toimielimeksi. Sen talouden ja asiantuntemuksen
riippumattomuus on turvattava. Omarahoitusta on kehitettävä siinä määrin
kuin mahdollista yksikön riippumattomuuden vahvistamiseksi.
- On myös selvitettävä, missä määrin viraston henkilökunnan
rekrytoinnissa voitaisiin hyödyntää olemassa olevia resursseja, Sasi
sanoi.
Suomesta sijaintimaa?
Sasi ilmoitti, että jos virasto päätetään perustaa, Suomi on
kiinnostunut toimimaan sen sijaintipaikkana.
- Maallamme on elintarviketeollisuuden eri osa-alueilla tarjolla
korkealaatuista osaamista ja muita tutkimustoiminnan edellytyksiä. Hyvin
toimiva kansallinen elintarvikevalvontamme ja tarkastuksemme
vahvistaisivat osaltaan viraston käytännön toimintaedellytyksiä, Sasi
sanoi.
Suomessa ei ole toistaiseksi yhtään EU:n yhteisötason laitosta. Ajatus
Euroopan elintarvikeviraston perustamisesta nousi esille Helsingissä
syyskuussa järjestetyssä European Food 2000-seminaarissa.
Elintarviketurvallisuus tärkeä myös WTO-neuvotteluissa
Elintarviketurvallisuus ja kuluttajien näkemykset ovat myös olleet yksi
pääkysymyksistä Genevessä, jossa valmistellaan Maailman kauppajärjestön
WTO:n kolmatta ministerikokousta. Ministerikokous käynnistänee
maailmankaupan vapauttamiskierroksen neuvottelut Seattlessa yhdentoista
päivän kuluttua.
- Euroopan unioni korostaa, että asianmukainen tasapaino on
varmistettava kaupan vapauttamisen sekä kuluttajien turvallisuutta ja
terveyttä koskevien kansainvälisten sääntöjen vahvistamisen välillä.
- On välttämätöntä säilyttää WTO:n jäsenmaiden oikeus ennaltaehkäiseviin
toimenpiteisiin ihmisten terveyden, turvallisuuden ja ympäristön
suojaamiseksi samalla kuitenkin välttäen kohtuuttoman epäsuhtaisia
rajoituksia, Sasi painotti.
Suomi pitänyt esillä elintarviketurvallisuutta
Ministeri Sasi totesi elintarviketurvallisuuden olleen näkyvästi esillä
Suomen puheenjohtajakaudella.
Elintarviketurvallisuudesta käytiin vilkas keskustelu kuluttajaneuvoston
kokouksessa marraskuun alkupuolella. Komissaari David Byrne
selosti komissiossa valmisteltavana olevaa valkoista kirjaa, jossa
käsitellään yhteisötason lainsäädäntösuunnitelmia ruoan turvallisuuden
vahvistamiseksi.
- Suomi kannattaa monien muiden maiden tavoin yhteisötason sääntelyä
mahdollisen yleisen elintarvikelain avulla. Tällainen puitedirektiivi
määrittelisi elintarvikkeet ja niiden yleiset turvallisuusvaatimukset,
Sasi sanoi.
Jäsenmaissa on myös menossa ruoan turvallisuutta koskeva
valistuskampanja, jonka pääasiallisena kohderyhmänä ovat nuoret
henkilöt. Suomessa Kuluttajaliiton toteuttama kampanja jatkuu marraskuun
loppuun.
IKK
19.11.1999
Politiikka -sivulle
|