Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysOnko sana "neekeri" loukkaava?

Neekeri-, nekru- ja musta huora -nimittelyistä sakkojaHelsingin hovioikeus tuomitsi varusmiespalvelusta suorittavan alikersantin kahdeksaan päiväsakkoon eli maksamaan 160 markkaa jääkärin neekeri-nimittelyistä.


Alikersantti oli Santahaminassa koulutustilaisuudessa todistajan kuullen sadatellut tummaihoiselle gambialaissyntyiselle kaartinjääkärille "v., kun toi neekeri ei juokse" ja "v:n Bobby".

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi alikersantin vain varoitukseen. Gambialaissyntyisen Suomen kansalaisen mielestä rangaistus oli liian vähäinen häntä loukanneesta nimittelystä ja hän valitti hovioikeuteen.

Hovioikeuden päätöksen perustelujen mukaan käräjäoikeuden alikersantille tuomittu varoitus ei ollut oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen eikä rikoksesta ilmenevään tekijän syyllisyyteen ja kovensi varoitustuomion sakoiksi.


Sakkoja tulee

Viime aikoina on oikeudesta tippunut useita sakkotuomioita vastaavanlaisista nimittelyistä. Kokoomuksen viime eduskuntavaalien ehdokasta, malilaissyntyistä lääkäriä Abi Diarraa likaiseksi nekruksi nimitellyt nainen joutui maksamaan solvauksesta 1 000 markkaa.

Tummaihoista alaistaan asiakkaiden kuullen nöyryyttänyt ravintolan esimies tuomittiin maksamaan alaiselleen 6 000 markan korvaukset henkisestä kärsimyksestä.

Itähelsinkiläisessä karaoke-baarissa asiakasta muiden kuulleen huoraksi nimitellyt mies tuomittiin 30 päiväsakkoon eli maksamaan 1 500 markkaa huutelustaan.

Parhaillaan Kouvolan hovioikeudessa on käsiteltävänä herjausjuttu, jossa karaoke-baarissa toista asiakasta mustaksi huoraksi ja nekruksi nimitellyt nainen on vastaamassa huuteluistaan.

Ghanasta kotoisin oleva nainen vaatii herjaajalta STT:n doping-jutussa tuomittuihin korvauksiin vedoten 200 000 markkaa henkisestä kärsimyksestä. Lappeenrannan käräjäoikeus tuomitsi huutelijan aiemmin tuhannen markan korvauksiin rasistisesta nimittelystä.


Onko sana "neekeri" loukkaava?

Suuret ikäluokat eli nykyiset viisikymppiset eivät yleensä koe neekeri-sanaa loukkaavaksi. Moni muistaa vielä 1950-60-lukujen maantiedon oppikirjasta valokuvan, joka esitti tyypillistä afrikkalaista. Kuvatekstissä mainittiin kuvan esittävän neekeriä.

Ajat ovat muuttuneet ja niin myös käsitykset neekeri-sanan loukkaavuudesta. 24-vuotias naistoimittaja ei käyttäisi sanaa neekeri, vaan mustaihoinen. Hänelle on koulussa opetettu, että sana neekeri on haukkumanimi.

Sanan neekeri takana on latinan kielen sana niger, joka tarkoittaa mustaa. Neekeri-sanan synonyymeinä voi aina käyttää ilmaisuja musta, mustaihoinen tai vaikka afroamerikkalainen, jotka ovat neutraalimpia ilmauksia kuin neekeri.


"Joidenkin mielestä halventava"

Kielitoimiston tutkijan Taru Kolehmaisen mukaan sanana neekeri ei sinänsä ole halventava, vaan halventavaksi sen tekee yhteys, jossa sitä käytetään.

Kielitoimiston kanta näkyy Suomen kielen perussanakirjassa, jossa on neekeri-sanan kohdalla huomautus: "joidenkin mielestä halventava."

- Sanojen tehtävä on erotella. Joissain tapauksissa tarvitaan sanaa erottamaan mustaihoinen esimerkiksi muista värillisistä. Vakiintunut sana siihen tarpeeseen on suomen kielessä ollut neekeri. Valitettavasti siitä on viime vuosina tullut ristiriitaisia tunteita herättävä sana lähinnä englannin kielen vaikutuksesta, sanoo kielentutkija.


Neekeri-sanaa voi käyttää

Neekeri-sanan käyttöä on alettu yleisesti pelätä.
- Eräästä taidegalleriasta kysyttiin vähän aikaa sitten Kielitoimistolta neuvoa, kun heillä oli esillä 1600-luvulta peräisin oleva vanha maalaus, jonka nimi oli "Istuva neekerinainen", mainitsee Kolehmainen ääriesimerkin.

Kolehmaisen mukaan esimerkiksi neekeri- ja mustalainen-sanojen käytön vahtimisessa on menty jo naurettavuuksiin.

- Hyvä esimerkki on kohu siitä, kun presidentti Ahtisaari sanoi julkisuudessa viattomasti viettäneensä mustalaisen elämään. Niin sanottu poliittinen korrektius on menossa jo ylikorrektiuden puolelle, arvelee Kolehmainen.

Malilaissyntyinen lääkäri Abi Diarra ei halua itseään kutsuttavan neekeriksi.
- Minusta oikea ilmaisu on tummaihoinen afrikkalainen. Koen sanan neekeri loukkaavaksi, miettii hyvin suomea osaava Diarra.

STT-IA
19.11.1999


Kotimaa -sivulle