Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Itsenäisyydestä äänestettiin kymmenen vuotta sitten

Menneisyys varjostaa Namibian nuorta demokratiaa



Tasan kymmenen vuotta sitten namibialaiset äänestivät maansa itsenäisyydestä vaaleissa, joissa äänioikeus oli ensimmäistä kertaa myös väestön mustalla enemmistöllä. Köyhä lounaisafrikkalainen maa joutuu vielä nykyäänkin selvittelemään välejään rotusortoajan raskaan perinnön kanssa.


Vaaleissa riemuitsevat namibialaiset nostivat vaalivoittoon Sam Nujoman johtaman vapautusjärjestön Swapon. Keväällä 1990 maa lopulta itsenäistyi Etelä-Afrikan alaisuudesta 23 vuoden taistelun jälkeen ja presidentiksi tuli Nujoma.

Nyt 70-vuotias Nujoma pyrkii kolmannelle virkakaudelle marraskuun lopulla pidettävissä vaaleissa. Äänestäjien innostus on kuitenkin laantunut ja heitä huolettaa korkea työttömyys, kasvava rikollisuus, yhteiskunnallisen sovinnon viipyminen ja parin tuhannen namibialaissotilaan osallistuminen Kongon sotaan.

- Muistan sanoneeni kymmenen vuotta sitten, että vapaustaistelu oli hyvin vaikea, mutta että suurin haasteemme tulee kuitenkin olemaan se, minkälaisen vapauden me saamme, sanoi veteraanipoliitikko ja entinen Saksan-lähettiläs Nora Schimming-Chase muistellessaan maan itsenäistymistä.

- Alku meni hyvin, mutta ei ole helppoa muuttaa käden käänteessä vapaustaistelijoiden joukkoa ministereiksi hallitukseen, arvioi Chase, jonka johtama puolue yrittää syrjäyttää Nujoman maan johdosta.

Namibian itsenäistyminen herätti suuria toiveita alueen kehittymisestä mm. Suomessa; olihan nykyinen presidentti Martti Ahtisaari näyttävästi mukana johtamassa maan itsenäistymistä.

Nujoma ja Swapo saivat kuitenkin johtaakseen maan, jonka talous oli raunioina, köyhyys varsinkin maaseudulla ankara, työttömyys laajaa ja yhteiskuntarauha pirstaleina rotusortohallinnon jäljiltä.


Nujoma taas vaalikiertueella

Nujoma on vaalikampanjassaan painottanut hallituksensa saavutuksia kuluneen vuosikymmenen aikana. Hän on kuitenkin joutunut myöntämään, että alkuperäiset lupaukset "rauhasta, edistyksestä ja vauraudesta" vaativat toteutuakseen vielä paljon työtä.

- Olemme ylpeitä siitä, että työmme sovinnon eteen on tuottanut hyvää tulosta kuluneiden runsaan yhdeksän vuoden aikana, mutta vielä on paljon työtä jäljellä, presidentti sanoi vaalitilaisuudessa viime viikolla.

Namibialaisten asema on toki parantunut itsenäisyyden aikana. Yhä useammat ihmiset ovat päässeet perusterveydenhuollon ja koulutuksen piiriin, ja myös puhdasta vettä ja sähköä on yhä useamman saatavilla.

Keskimääräiset tulot ovat myös jossain määrin nousseet, mutta vieläkin puolet 1,6-miljoonaisesta väestöstä elää kansainvälisten mittapuiden mukaan köyhyydessä.


Namibian tasavalta lyhyesti:

  • Presidentti: Sam Nujoma, vuodesta 1990
  • Itsenäistyi: 21.3.1990 Etelä-Afrikan alaisuudesta. Sitä ennen alue tunnettiin Lounais-Afrikkana.
  • Pinta-ala: 825 000 neliökilometriä eli noin kaksi kertaa Ranskan kokoinen alue.
  • Väestö: 1,6 miljoonaa, joista 86 prosenttia mustia ja 7 prosenttia valkoisia.
  • Kielet: afrikaans, saksa, englanti (virallinen kieli) ja useita alkuperäiskieliä.
  • Pääkaupunki: Windhoek.
  • Valuutta: Namibian dollari.
  • Uskonto: Pääosin kristittyjä.
  • Lukutaitoisia: 38 prosenttia väestöstä.

STT-VT
19.11.1999


Ulkomaat -sivulle