Amnestyn ihmisoikeusraportti kirjasi myös edistysaskeleita



Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin vuosiraportit ovat yleensä synkkää luettavaa, eikä keskiviikkona julkaistu tuorein raportti tee poikkeusta - mutta kirjattiin vuonna 1998 myös joitakin edistysaskeleita.


Järjestön mukaan rankaisemattomuuden kierre ihmisoikeusloukkauksissa ositti joiltain osin katkeamisen merkkejä. Erityisesti Amnesty mainitsee Chilen entisen presidentin Augusto Pinochetin pidättämisen Britanniassa.

Aasiassa myönteistä oli useiden poliittisten vankien vapauttaminen Etelä-Koreassa, Vietnamissa, Indonesiassa ja Itä-Timorissa. Sadat poliittiset vangit pääsivät vapaiksi myös Syyriassa, Marokossa ja Kuwaitissa.

Afrikassa Ruandan kansainvälinen tuomioistuin edistyi työssään, Etelä-Afrikka ja Sambia puolestaan liittyivät kidutuksen kieltävään yleissopimukseen.

Myönteisistä merkeistä huolimatta viime vuonna Amnestyn tietoon tuli ihmisoikeusrikkomuksia kaikkiaan 142 maasta. Poliittisiin murhiin syyllistyttiin 47 maassa, mielipidevankeja löytyi 78 maasta ja 125 maassa viranomaiset syyllistyivät pidätettyjen kidutukseen tai pahoinpitelyyn.

Lisäksi järjestö huomauttaa, että todelliset luvut ovat jokaisen loukkauksen kohdalla huomattavasti raportoituja korkeammat.

Maailma ilman teloituksia

Kuolemanrangaistuksen vastainen taistelu on tällä kertaa Amnestyn vuosiraportin erikoisteema. Lopullisena tavoitteena on koko rangaistuksen poistaminen, välitavoitteeksi on asetettu kuolemanrangaistuksen käytön lopettaminen vuonna 2000.

- Jo pidätettyinä olevien suojattomien ihmisten harkittua tappamista ei pitäisi hyväksyä missään yhteiskunnassa, perustelee Amnestyn pääsihteeri Pierre Sane.

- Toisen ihmisen - vaikka kuinka rikollisen sellaisen - tietoinen tappaminen rikkoo kaikkein perustavinta ihmisoikeutta, oikeutta elämään, eikä sellaiselle ole tilaa tämän päivän maailmassa.

Kuolemanrangaistusten poistamisen kannalta myönteisiä esimerkkejä olivat viime vuonna rangaistuksesta luopuneet Azerbaidzhan, Bulgaria, Liettua ja Viro. Turkmenistanissa ja Kirgisiassa rangaistuksen käyttö lopetettiin toistaiseksi.

Yhdysvallat puolestaan saa kyseenalaisen kunnian esiintyä raportissa ainoana maana, joka teloittaa myös nuorisorikollisia.

STT-IA
18.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE