Uhrattiinko Risto Iso-Lotila pankkikriisissä?

Iso-Lotila: Toimiiko oikeuslaitos riippumattomasti?Uhrattiinko OKO-Aleksin entinen pankinjohtaja Risto Iso-Lotila pankkikriisissä muiden syyllisten edestä. Tätä kysytään Jorma Ojaharjun toimittamassa kirjassa, jossa vankilasta vapautunut Iso-Lotila kertoo oman näkemyksensä asioihin.


Kirjassa Iso-Lotila ja Ojaharju peräävät oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

- Ottamatta kantaa kysymykseen, ovatko entiset pankinjohtajat Risto Iso-Lotila ja Ulf Sundqvist syyllisiä vai syyttömiä, tapauksissa on paljon yhtäläisyyksiä. Kummassakin tapauksessa julkisuus pakotti viranomaiset toimintaan, jota voi luonnehtia jälkiviisaudeksi, Ojaharju toteaa.

Iso-Lotila tuomittiin vuosikymmenen puolivälissä törkeistä kavalluksista viideksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankilaan. Myöhemmin tuomion kestoa lyhennettiin. Iso-Lotila itse kokee syyllistyneensä korkeintaan luottamusaseman väärinkäyttöön.

Kirjan julkistamistilaisuudessa Jorma Ojaharju ihmetteli, miksi syyttäjä ryhtyi syyttämään Iso-Lotilaa vasta pari vuotta asian tultua julki.

- Minulle oli yllätys, että minut pidätettiin vasta kolmen vuoden kuluttua työsuhteen purkamisesta, Iso-Lotila toteaa kirjassa.

Kirjan mukaan pidätyksen ja poliisitutkinnan peruste oli Kari Tervon toimittama A-Studion ohjelma 22. marraskuuta 1993.

Ojaharju ja Iso-Lotila yhdessä nostavat esiin kysymyksen, pystyykö ulkopuolinen taho vaikuttamaan oikeuslaitokseen. He katsovat, että ainakin Iso-Lotilan tapauksessa kirjoittelu tiedotusvälineissä ja kyseinen tv-ohjelma vaikuttivat oikeuslaitoksen reagointiin. Iso-Lotilan mukaan oikeuslaitoksessa pelätään kritiikkiä, joka tiedotusvälineissä voi nousta.

Missä alkaa rikos?

Kirjassa Ojaharju ja Iso-Lotila antavat ymmärtää, että samoilla perusteilla kuin Iso-Lotila tuomittiin vankeuteen, voisi tuomita monta muuta pankkien johtohenkilöä.

Iso-Lotilaa syytettiin julkisuudessa Tikuna ja Takuna tunnetun liikemieskaksikon Jari Tannerin ja Jukka Malmisen luotottamisesta.

Keskiviikon lehdistötilaisuudessa Iso-Lotila korosti, että OKOn luottotoimikunta oli myöntänyt samaisille veljeksille jo 22 miljoonan markan luotot ennen kuin hän edes oli tavannut Tikua ja Takua.

- Missä alkaa huolimattomuus ja missä alkaa rikos, Iso-Lotila kysyy.

Kirjassa Iso-Lotila kertoo, että kaikista OKO-Aleksilla myönnetyistä luotoista meni kahden viikon välein luottoluettelot suoraan johtokunnan jäsen Jouko Ripatille.

- En tiedä mitä hän niille teki, mutta kokonaistilasto luotonannon kasvusta meni koko johtokunnan tietoon, hän toteaa.

Ulkomaille

Hiljattain vankilasta päässyt Iso-Lotila korosti, ettei ole katkera. Hän ei aio pilata loppuikäänsä mennyttä miettimällä.

Suomen vankilaolosuhteita hän pitää surkeina. Hyväksi puoleksi hän kuitenkin katsoo fyysisen kuntonsa kohennuksen. Iso-Lotilan tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu muutto ulkomaille.

STT-IA
15.1.1999


TALOUS -SIVULLE