Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU aloittaa neuvottelut kuuden uuden hakijan kanssa Helsingissä



EU-maat ovat yksimielisiä, että Helsingin huippukokouksessa otetaan neuvotteluihin mukaan kuusi seuraavaa jäsenyyshakijaa.


Tampereen erityishuippukokouksessa kaikki jäsenmaat olivat valmiita seuraamaan EU:n komission keskiviikkona antamaa ehdotusta.

Helsingissä EU:n on määrä sopia myös aikataulusta, jolloin unionin pitäisi olla valmis ottamaan vastaan uusia jäseniä. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder arveli lauantaina, että vuosi 2003 voisi olla EU:lle mahdollinen aikataulu.

Ennen laajentumista EU:n on järjestettävä uusi hallitustenvälinen konferenssi, jossa uudistetaan päätöksentekotapoja. Tulokset on myös ratifioitava, painotti Schröder.

Jäsenyysneuvottelujen odotushuoneessa ovat tällä hetkellä Latvia, Liettua, Slovakia, Bulgaria, Romania, sekä poisvedetyn hakemuksensa uudistanut Malta. Neuvotteluissa ovat jo mukana Viro, Puola, Tshekki, Unkari, Slovenia ja Kypros.

Tampereen kokoukseen osallistuneet EU-johtajat eivät sitä vastoin sopineet vielä mitä tehdä Turkille. EU:n komissio ehdottaa, että Turkki saisi hakijamaan aseman, mutta että sen kanssa ei vielä neuvoteltaisi.

Saksa, Ranska ja Britannia ovat voimakkaasti kannattaneet ajatusta, että Turkin olisi saatava jäsenyysstatus, mutta yksimielisyyttä ei vielä Tampereella syntynyt.
- Toivomme, että voimme Helsingissä tehdä myönteisiä päätöksiä, mikäli mahdollista, pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi.

- Puheenjohtajamaan kannalta toivon, että tapahtuu sellaista kehitystä, että on mahdollista päättää, että Turkki on hakijamaa, Lipponen jatkoi.

Hän ei suostunut tarkentamaan mitä kehitystä Turkilta vaadittaisiin. Ruotsia edustanut ulkoministeri Anna Lindh edellytti aiemmin, että Turkki parantaisi ihmisoikeustilannettaan olennaisesti.

Lipposen mielestä ilmapiiri Turkin jäsenyyshakemuksen ympärillä on kuitenkin muuttunut olennaisesti paremmaksi.


EU ottaa aikarajan itselleen

EU-johtajat pohtivat myös laajentumisen aikataulua. Lipposen mukaan on mahdollista, että Helsingin huippukokous sopii päivämäärästä, jolloin EU on kypsä ottamaan uusia jäseniä. Pääsevätkö uudet hakijat silloin jäseniksi riippuu niiden edistyksestä.

EU:n on ennen seuraava laajentumista uudistettava päätöksentekoaan, ja Suomi valmistelee ehdotusta tulevan hallitustenvälisen konferenssin aloittamisesta.

Oman lisänsä tuo komission puheenjohtaja Romano Prodin asettama viisaiden ryhmä, joka antaa raporttinsa maanantaina.

Alustavien tietojen mukaan työryhmä haluaisi laajentaa konferenssin asialistaa, ja kirjata Länsi-Euroopan Unionin WEU:n turvallisuustakuun EU:n peruskirjaan.

Lipponen ei ennen julkistamista halunnut arvioida, otetaanko työryhmän ehdotuksia millään tavalla huomioon Suomen valmistelutyössä.
- On puheenjohtaja Prodin asia päättää, mitä ehdotuksia hän tämän raportin perusteella tekee.

Lipposen mukaan Suomi valmistelee uutta hallitustenvälistä konferenssia samalta pohjalta kuin aikaisemmin. Suunnitelmissa on edelleen rajattu asialista, jolle kuuluvat komission koko ja tehtävät, äänten painotus ministerineuvostossa ja määräenemmistöpäätösten lisääminen.


Solanalle täysi tuki

Päämiehet keskustelivat myös EU:n uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen edustajan Javier Solanan tehtävistä. Lipponen totesi johtajien ilmaisseen täyden tukensa Solanalle uudessa tehtävässä, jonka tämä ottaa virallisesti vastaan maanantaina.

- Hänellä on kaikki edellytykset esittää tärkeää roolia unionin työssä ja sen ulkosuhteissa, mukaanlukien sen turvallisuus- ja puolustusulottuvuus. Haluamme hänen saavan tehtävässään mahdollisimman hyvän aloituksen, Lipponen sanoi.

Solanalle keksittiinkin heti tekemistä. Hänen toivottiin yhdessä Länsi-Balkanin vakaussopimuksen koordinaattorin Bodo Hombachin kanssa muotoilevan yhtenäistä strategiaa vakaussopimuksen vahvistamiseksi.

Saksa ja Ranska olivat kokouksen edellä ehdottaneet, että Tampereella jo sovittaisiin tarkemmin Solanan tehtävistä.

Hänelle haluttiin antaa tehtävä alustaa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta huippukokouksissa ja vetovastuu myöhemmin perustettavassa uudessa poliittisessa turvallisuuskomiteassa, jonka on määrä johtaa EU:n toimintaa kriisinhallinnan ja rauhanturvan alalla. Ehdotukset eivät Tampereella menneet läpi.

Helsingin huippukokous järjestetään messukeskuksessa 10.-11. joulukuuta.

STT-IA
16.10.1999


Politiikka -sivulle