Kiina estää paavin vierailun Hongkongissa



Kiinan vastustus estää paavia vierailemasta Hongkongissa Aasian kiertomatkansa yhteydessä myöhemmin tänä vuonna. Hongkongin piispan Joseph Zenin mukaan paavin vierailu oli peruttava, koska Vatikaani pitää yllä diplomaattisuhteita Taiwaniin, jota manner-Kiina ei ole tunnustanut itsenäiseksi valtioksi.


Paavi Johannes Paavali II oli toivonut voivansa pitää messun Hongkongissa asuville sadoilletuhansille kiinalaisille ja filippiiniläisille katolilaisille. Edellisen kerran katolisen kirkon paavi vieraili Hongkongissa vuonna 1970 ja silloinkin vain kolmen tunnin välilaskun ajan.

Hongkongissa päätös kieltää paavin vierailu on herättänyt pettymystä ja huolta alueen itsemääräämisoikeudesta. Kaksi vuotta sitten Britannialta Kiinalle siirtymisen yhteydessä Kiina lupasi Hongkongille laajan autonomian.

Monet asiantuntijat ja poliitikot ovat kehottaneet Kiinan hallitusta harkitsemaan vielä uudelleen suhtautumistaan paavin vierailuun.

Kiina: paavin vierailu "monimutkainen kysymys"

Kiinan hallitus ei ole suoraan myöntänyt kieltäneensä paavin vierailua. Ulkoministeriön lausunnossa kuitenkin sanottiin, että paavin vierailu on "varsin monimutkainen kysymys".

- Paavi on katolisen kirkon johtaja ja valtion johtaja. Vatikaani pitää edelleen yllä niin kutsuttuja "diplomaattisia suhteita" Taiwanin kanssa. Hongkong taas on Kiinan hallinnassa oleva erityisalue ja kysymys paavin vierailusta Hongkongissa on varsin monimutkainen. Vatikaani on hyvin selvillä tästä, lausunnossa sanottiin.

Vatikaani on pitänyt Taiwania virallisen Kiinan edustajana siitä lähtien, kun kommunistit voittivat Kiinan sisällissodan vuonna 1949.

Vatikaanin ja Kiinan suhteet kylmenivät, kun kaksi Kiinan nimittämää piispaa erotettiin kirkon yhteydestä vuonna 1957. Sen jälkeen suhteita ovat rasittaneet paitsi Taiwanin kysymys myös Kiinan uskonnolliset vainot.

STT-IA
13.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE