Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKolmen armeijan upseerin Lauri Törnin kohtalon viimeinen luku on kirjoitettuKolmen armeijan, Suomen, Saksan ja Yhdysvaltain upseerina taistellut vihreiden barettien kapteeni Larry Thorne katosi Vietnamin sodassa Laosin puolelle suuntautuneessa salaisessa operaatiossa lokakuussa 1965.


Sen jälkeen tämän legendaarisen suomalaisen sotasankarin, sissipäällikön ja Mannerheimristin ritarin Lauri Törnin kohtalo oli hämärän peitossa 34 vuotta.

Katoamisensa jälkeen majuriksi ylennetyn erikoisjoukkojen Larry Thornen katoamista selvitettiin luonnollisesti jo sodan aikana ja sen jälkeenkin. Virallinen selitys oli, että Törnin H-34 kopteri oli törmännyt huonossa "kelissä" vuorenrinteeseen.


Huhuja agenteista ja vietkongista

Törnin katoamisesta liikkui myös mitä omituisimpia huhuja. Erään yleisimmin kuullun väittämän mukaan helikopterissa oli ollut Pohjois-Vietnamin agentti, joka oli kaapannut kopterin lennon aikana ja hän olisi ammattisotilaana myynyt itsensä kommunisteille, vietkongin sisseille.

Mm. Yhdysvaltojen Vietnamin joukoissa palvellut suomalainen lentäjä Matti Sakari Kosonen oli saanut näitä epäilyä koskevan kirjeen entiseltä palvelustoveriltaan Suomesta.

Kosonen oli kirjoittanut takaisin, että "uskoakseni Törnillä oli enemmän selkärankaa kuin kirjoittajalla". Monet Törnin aseveljistä Suomessa uskoivat niin ikään, että "Lasse" eli. Niin kova mies hän oli ja niin monesta mahdottomasta tilanteesta selvinnyt.


Viimeinen kuva kopterista

Vaikka Lauri Törni oli katsonut kuolemaa silmiin monesti seikkailijan elämänsä aikana, hänen onnensa kääntyi 18. lokakuuta 1965 salaisessa Shining Brass -operaatiossa.

Viimeinen kuva Törnin sotaretkestä on juuri kyseiseltä päivältä. Hänen kopterinsa on operaatiossa vuorten yllä. Sen jälkeen viidakko piti salaisuutensa aina viime kesään.

Silloin viisi suomalaista miestä matkusti Vietnamiin lähes luoksepääsemättömälle vuoristoseudulle ratkaistakseen lopullisesti Törnin arvoituksen.

Kaksi heistä, Kari Kallonen ja Petri Sarjanen, ovat kirjoittaneet Lauri Törnin elämänkertatrilogian kolmannen osan Ristiretken. Kustantajana on Revontuli. Trilogin muut osat ovat Purppusasydän ja Leijonamieli.

Ristiretki kertoo Joint Task Force Full Accounting osaston 56. retkikunnan etsinnöistä, mutta siinä on myös ennen julkaisemattomia kertomuksia Törnin seikkailijaelämästä.


Operaatio ilman tunnusmerkkejä

Kari Kallonen tapasi Törni-tutkimuksissaan viime keväänä Yhdysvalloissa Charles Petryn, viimeisen länsimaalaisen, joka näki Larry Thornen elävänä.

Petry ryhmineen laskeutui toisella operaatioon osallistuneella kopterilla määräalueelleen Ho Chi Minh -trailille (reitille), mutta sen jälkeen hän ei enää saanut yhteyttä Thornen ryhmään.

- Tiikerinkuvioiset maastopukumme oli valmistettu Okinawassa, ei jenkkimerkkejä. Aseina olivat ruotsalaiset konepistoolit, Swedish K eli Carl Gustav. Reppumme niin ikään Okinawalla tehtyjä, tunnuslevyt poissa.

- Emme oikeastaan saaneet koskaan mitään peitetarinaa, koska ei uskottu, että jäisimme kiinni. Ja tiesimme, että jos jäisimme kiinni, ei meissä olisi pelastettavaa, kertoi Petry.


Larryn kone varmisti

Larryn kone toimi varmistuskopterina. Thornen lisäksi siinä oli pilottina Cowboy, apuohjaaja sekä vietnamilainen crewchief.

Larryn kopterin oli määrä peittää ensimmäisenä laskeutuneen kopterin "jäljet" lentämällä yli. Kopterin melussa pääsee laskeutunut kone sitten huomaamatta ilmaan. Yhteys kopterien kesken kuitenkin katkesi, eikä Cowboy koskaan tullut ylös.

Onnettomuuspaikalta, jyrkän vuoren rinteestä, löytyivät paitsi Thornen ja hänen miehistönsä jäänteet, ruotsalainen Swedish K -konepistooli, roottorinlapa H-34 Kingbeestä ja alempaa rinteestä H-34 kopterin moottorin suurimmat osat. Törnin onni oli lopulta kääntynyt.

STT-IA
12.11.1999


Ajassa -sivulle