Lehti: Estermann oli Itä-Saksan vakooja

Verilöyly Vatikaanissa



Paavin sveitsiläiskaartin komentaja ja hänen vaimonsa löydettiin surmattuina. Veriteon teki kaartilainen, joka teki myöhemmin itsemurhan.


Kaartin komentaja, eversti Alois Estermann, ja hänen venezuelalainen vaimonsa Gladys Meza Romero oli ammuttu myöhään maanantai-iltana asuntoonsa Vatikaanissa. Asunnosta löytyi kuolleena myös 23-vuotias sveitsiläiskaartin aliupseeri Cedric Tornay.

Vatikaanin edustaja sanoi tiistaina, että alustavien tutkimustulosten perusteella Tornay näyttää surmanneen komentajan, tämän vaimon ja sitten itsensä "hulluuden puuskassa".

Vatikaanissa surmat otettiin vastaan epäuskoisina, hämmentyneinä ja tuskaisina, Vatikaanin virallinen lehti L’Osservatore romano kirjoitti. Surmat ovat ainoat väkivaltaiset kuolemat Vatikaanissa miesmuistiin.

Paavi nimitti 43-vuotiaan Estermannin sveitsiläiskaartin komentajaksi maanantaina vain muutamia tunteja ennen surmatöitä.

Estermann oli vuonna 1981 yksi henkivartijoista, jotka heittäytyivät suojaamaan paavi Johannes Paavali II:ta, kun turkkilainen Ali Agca ampui paavia kohti useita laukauksia Pietarinkirkon aukiolla. Paavi haavoittui, mutta selvisi hengissä murhayrityksestä.

Vatikaanin tiedottajan mukaan paavi arvosti Estermannia erittäin paljon ja sanoi muistavansa hänen rohkeutensa aina.

Maanantai-illan surmatöistä epäilty Tornay kantoi Vatikaanin antaman tiedon mukaan todennäköisesti kaunaa Estermannia kohtaan. Estermann oli äskettäin moittinut Tornayta, joka ei ollut saapunut yöksi kaartin kasarmiin. Tornay oli lisäksi valittanut, ettei hänelle ollut myönnetty kunniamerkkiä, jonka hän katsoi ansainneensa.

Vatikaanin edustaja sanoi tiistaina, ettei surmatöihin liity minkäänlaista seksuaalista motiivia.

Vuodesta 1506

Paavin sveitsiläiskaartiin kuuluu 70 tapparakeihästä kantavaa sotilasta, 23 aliupseeria, 4 upseeria, 2 rumpalia ja kappalainen. Kaartin jäsenten on oltava vähintään 1,75 metriä pitkiä ja alle 30-vuotiaita ja luonnollisesti katolilaisia.

Ennen Estermannin nimittämistä komentajan vakanssi oli italialaisten lehtien mukaan ollut auki jo viisi kuukautta. Rekrytointia vaikeutti osaltaan se, että uuden komentajan tulisi olla perinteiden ja paavin tahdon mukaisesti syntyisin Sveitsin aatelistosta.

Kaarti perustettiin vuonna 1506. Tapparakeihäitään kaartilaiset kantavat nykyisin vain ollessaan vahdissa perinteisissä 1500-luvun asuissaan Pietarinkirkon edustalla. Muutoin heillä on usein siviilivaatteet ja aseistuksena pistooli.

Entinen kaartilainen arvostelee

Sveitsiläiskaartissa palvellut Hugues de Wurstemberg arvosteli keskiviikkona julkaistussa haastattelussa kovin sanoin elämää kaartissa.
- Sveitsiläiskaartin asuntola on getto, painekattila, sanoi Wurstemberg sveitsiläisen Le Temps -lehden haastattelussa.

- Ilmapiiri oli painostava ja meillä oli vain vähän rahaa. Elämä oli vaikeaa myös silloin, kun emme olleet palveluksessa - runsaasti alkoholia, runsaasti typeryyksiä... varkauksia, huhuja homoseksuaalisuudesta, katkeruutta ja turhautumista, sanoi Wurstemberg.

Cedric Torney kärsi sisarensa mukaan Estermannin tiukasta komennosta.
- Cedric tunsi, että Estermann teki hänestä syyllisen. Jos hän tovereineen oli myöhässä, veljeni oli ainoa, jota rangaistiin, totesi sisar Blick -lehdessä.

Lehti: Estermann oli Itä-Saksan vakooja

Murhattu Alois Estermann oli entisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin vakoilija, kertoi saksalainen Berliner Kurier -lehti perjantaina. Lehden mukaan Stasi palkkasi Estermannin vuonna 1979 ja tämä toimitti tietoja Vatikaanista vuosina 1981-84.

Estermann lähetti lehden mukaan useita kertoja äärimmäisen salaisia tietoja Vatikaanista yöjunalla Roomasta Innsbruckiin, missä Stasi otti tiedot vastaan.

Estermann toimi salanimellä Werder ja hän oli Stasille hyvin hyödyllinen, koska hän pystyi Vatikaanin passin avulla matkustamaan helposti ympäri maailmaa. Lehden mukaan Estermann ryhtyi vakoojaksi täydentääkseen kaartilaisen heikkoa palkkaa.

STT-IA
8.5.1998


ULKOMAAT -SIVULLE