Kotimaisista sienistä kelpo ruokaa



Kuomalaiset ovat kolminkertaistaneet tuoreiden viljeltyjen sienten kulutuksen 90-luvulla. Tällä hetkellä keskivertosuomalainen popsii viljeltyjä sieniä 300 g vuodessa. (Mukana myös pari ruokaohjetta).


Meillä on kuitenkin varaa kilvoitella päästäksemme keskieurooppalaisten yli kahden kilon vuosikulutukseen. Vuonna 1998 Suomessa tuotetaan yli 1,5 miljoonaa kiloa viljeltyjä sieniä, joka vastaa tämän hetken kysyntää.

Mykora Oy on uranuurtaja Suomen sienifarmareiden joukossa. Champ-tuotemerkillä myydään valkoisia ja ruskeita herkkusieniä, siitakkeita ja osterivinokkaita. Osa tuotannosta lähtee Mykoran omalta sienifarmilta Kiukaisista, osan tuottavat 14 yhteistyöviljelijää. Suomessa pääelinkeinonaan sieniä viljeleviä yrittäjiä on parikymmentä.

Sienien viljely ei onnistu ilman perusteellista alan opiskelua ja käytännön kokemusta. Sienien viljely sujuu kiitettävällä tavalla vasta käytännön harjoittelun kautta. Sienimön perustamisen on suuri investointi, johon viljelijä sitoutuu tosi mielellä ja työllistää usein koko perheen. Mykoran järjestämä koulutus kestää puoli vuotta, jonka jälkeen Mykora markkinoi farmareilta tulevan sadon Champ-tuotemerkillä.

Vuonna 1998 ruskeiden herkkusienien tuotantomäärä kolminkertaistuu, kun Salon Sienimö Oy Yläneellä on saanut laajennuksensa valmiiksi. Valkoisia sukulaisiaan vahvemman makuisia sieniä tuotetaan sekä normaali- että jumbokoossa.

Siitakkeiden tuotanto on saatu sujumaan entistä paremmin ja sadot ovat lisääntyneet kysyntää vastaaviksi. Osterivinokkaiden viljelyssä satonäkymät vaihtelevat vielä melko paljon.

Kotimaiset viljellyt sienet ovat hyvää, kevyttä ja terveellistä syötävää. 100 grammaa sieniä sisältää vain noin 30 kcal. Viljellyt sienet ovat erinomaisia kivennäis- ja valkuaisaineitten lähteitä. Sienissä on myös runsaasti ruoansulatukselle tärkeitä kuituja. Vitamiineista ne sisältävät etenkin B-ryhmän vitamiineja.

Sieniä voi käyttää monessa muodossa ruoanvalmistuksessa. Sienet sopivat salaatteihin, keittoihin, pataruokiin ja leivonnaisiin. Sienet sopivat myös lisukkeeksi ja niillä voi helposti keventää ruokavaliota. Sienten sanotaan päästävän valloilleen ruoan aromit. Sienien käyttöaikaa voi pidentää oikealla säilytyksellä. Sienet säilyvät parhaiten jääkaapissa tai ilmavassa, viileässä komerossa avatussa pakkauksessa, joka hengittää ja suojaa sieniä valolta.

Siitakkeet säilyvät hyvin jopa kuukauden poimimisesta. Herkkusienet ja vinokkaat ovat parhaimmillaan alle viikon ikäisinä. Osterivinokkaan pinnalle erittyy poimimisen jälkeen valkoista itiöpölyä, jota voi helposti luulla homeeksi, mutta joka kuuluu asiaan.

Kotimaiset Kasvikset ry:n Internet osoite on http://www.finfood.fi/kasvikset/.


Herkkusieni-tomaattisilakat

300 g silakkafileitä
suolaa, valkopippuria
1 rasia (150 g) ruskeita herkkusieniä
1 sipuli
voita paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
3 rkl öljyä
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl etikkaa, ripaus sokeria, tilliä

Mausta silakkafileet suolalla ja valkopippurilla. Taita ne kalan muotoon ja lado uunivuokaan. Viipaloi herkkusienet ja sipuli, paista ne pannulla rasvassa ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Sekoita öljyn joukkoon tomaattisose, etikka ja sokeri. Laita silakkafileiden päälle sieni-sipuliseos ja öljykastike. Kypsennä 175 asteessa noin puoli tuntia. Silppua tilliä pinnalle. Hyvää kylmänä ruisleivän päällä.

Mehevä risotto

1 rasia (n. 550 g) broilerisuikaleita hunajaisessa marinadissa
1 rasia (150 g) ruskeita herkkusieniä
1 sipuli
1 pieni paprika
2 rkl öljyä
3 dl pitkäjyväistä riisiä
6 dl vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
100 g pakastemaissia
1 dl ananaspaloja
suolaa
currya

Ruskista broilerisuikaleet pannussa ja laita kattilaan. Hauduta sieniviipaleita yhdessä kuutioidun sipulin ja paprikan kanssa. Kaada ne broilerisuikaleiden joukkoon. Lisää kattilaan riisi, vesi ja liemikuutio. Anna ruuan kiehua hiljalleen n. 20 minuuttia. Sekoita joukkoon maissi ja ananaspalat. Mausta. Tarjoa patongin ja salaatin kanssa.

FF-IA
6.3.1998


AJASSA -SIVULLE