Penttilä viihtyisi hallituspuolueen puheenjohtajana



- Nuorsuomalaiset olivat palvelus kokoomukselle, sanoo Risto E.J. Penttilä. Porvarihallituksen puolesta urakoiva Penttilä uskoo Ahon keskustaan, mutta hautaisi sotakirveen myös kokoomuksen kanssa. Hänen tavoitteensa on kasvattaa nusut hallituskokoiseksi puolueeksi.


Sotakirveet voisi jo haudata, viestittää nuorsuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Risto Penttilä kokoomukselle. Hän myöntää, että on luonnollista, että alkuun jäi arpia ja moni kokoomuslainen loukkaantui, mutta ylilöyntejä oli toisellakin puolen.

Nuorsuomalaisten alkuvaiheessa eräät kokoomuslaiset toivoivat ja toiset pelkäsivät, että uusi poliittinen into kanavoituisi puolueen sisälle. Penttilän mukaan yhteistyöstä ei tullut mitään, koska nuorsuomalaiset aktiivit olivat lähtöisin politiikan ulkopuolelta. Monilla ajatus vanhaan puolueeseen menemisestä oli kerta kaikkiaan mahdoton.

- Suunta oli kaikkia vanhoja puolueita vastaan, vakuuttaa Penttilä. Kokoomuksessa tosin nähtiin, että uusi kilpailija oli eritoten sitä vastaan. Rauhanomaista rinnakkaiseloa vaikeutti myös ajatus kalastamisesta samoissa vesissä.

Penttilän mukaan käytäntö on kuitenkin osoittanut, että kokoomuksen kannatus ei ole huvennut nusuille. Uuden puolueen 3-6 prosentin gallupkannatus on peräisin lähinnä uusilta, liikkuvilta sekä nukkuneilta äänestäjiltä. Vanhemmista puolueista ovat tosin muita enemmän nusuille menettäneet kokoomus ja vihreät. Nusujen häviäminen puoluekartalta tuskin silti mainittavaa lisäkannatusta kokoomukselle toisi.

Palvelus kokoomukselle

Vaikka perustamisvaiheen reagointi kokoomuksessa oli Penttilän mukaan ylimitoitettu oli nuorsuomalaisten perustaminen myös palvelus kokoomukselle.

- Uhan ilmeneminen horisonttiin, yhdessä uuden puheenjohtajan kanssa kokosi rivit. Kokoomuksen rooli on selkeytynyt, sanoo Penttilä ja nostaa hattua Sauli Niinistölle.

- Kokoomuksesta on tullut paasikiveläinen valtionhoitajapuolue, joka uskoo asteittaiseen muutokseen.

Penttilän lauseessa valtionhoitajuus saa ehdottoman positiivisen sävyn. Paasikiven ulkopoliittinen realismi on vaihtunut talouspolitiikassa kaivatun vakauden luomiseen.

Nuorsuomalaisille jää porvareiden roolijaossa radikaalin remontoijan osa. He haluavat nopeuttaa muutosta.

- Kun roolit ovat selvillä, niin olisi katsottava voiko niiden välillä olla yhteistyötä, hän sanoo.

Yhdenlaisena moottorina Penttilä katsoo nusujen toimineen ainakin verotuksen suhteen ja ottaa puolueelleen varovaisen osakiitoksen kokoomuksen veronalennustavoitteista.

Jalka pois jarrulta

Välitön yhteistyökumppani löytyy tällä haavaa kuitenkin keskustasta. Oppositiopuolueen paras ystävä on toinen oppositiopuolue ja vaikka vaaliliitto Helsingissä onkin peittämistä vaille haudassa, niin toive porvarihallituksesta elää.

- Ahossa on suurempi valmius radikalisoitumiseen kuin sosiaalidemokraateissa ja kokoomuksessa, arvioi Penttilä.

Nuorsuomalaisten puheenjohtaja uskookin vilpittömästi keskustajohtajan yhtä vilpittömään uudistushaluun. Tästä eteenpäin ei pelkkä vakauspolitiikka ja valtionhoitajuus riitä.

Tulevan hallituksen olisi EMU:n ja muiden suurten päätösten jälkeen tehtävä radikaali remontti verotukseen, sosiaaliturvaan ja työmarkkinoihin, listaa Penttilä.
- Olisi aika nostaa jalka jarrulta.

Penttilä luottaa kepun muutokseen

Kyynikko voi nähdä nuorsuomalaisten ja keskustan yhteistyössä vain uuden keinon keskustalle saada jalansijaa kaupungissa. Joka kerta kun Penttilä kehaisee Ahoa, putoaa heinänkorsi keskustajohtajan housunlahkeesta.

Eikä Penttilä niin sinisilmäinen ole etteikö näkisi kuinka keskustan on yritettävä kaupunkilaistua. Tällä kertaa intressit sopivat kuitenkin yhteen. Politiikan sisällöstä ja ideologisista ratkaisuista voimansa saava pienempi osapuoli tarvitsee elääkseen kaikupohjaa huudolleen. Sitä keskusta on valmis antamaan.

- Saldo on plussan puolella, laskee Penttilä yhteistyön vaikutuksia politiikan suuntaan. Hän antaakin ohjeen myös kokoomukseen päin.

- Kannattaa seurata yhteistyötä. Ei siksi, että nuorsuomalaiset olisivat merkittäviä, vaan siksi onko keskusta muuttumassa.

Salkku sopisi käteen

Paikka porvarihallituksesta sopisi myös nuorsuomalaisille ja myös Penttilälle, jos vain salkku on sopiva. Hän myöntää, että olisi mielellään hallituspuolueen puheenjohtaja.

Mutta kaikki riippuu vaalimenestyksestä. Penttilän haaveissa välkkyy ideaalimaailma, jossa nuorsuomalaiset kasvavat kolmen suuren oheen varteenotettavaksi neljänneksi pyöräksi, mutta sitä ennen äänistä on taisteltava. Uudelle puolueelle äänestäjätkin ovat uusia - tulos voi yllättää nollasta kaksinumeroiseen edustajamäärään.

Ihmeitä tosin pitää tapahtua, vakuuttaa puheenjohtaja, elleivät nykyiset kolme paikkaa säily.

Viime vaalien yllätysmomentti on käytetty, tilalle on tullut realismi analysoi Penttilä. Ensi vuoden vaaleissa mukana on jo järjestö. Vuonna 1995 keväällä oli vain vastikään rekisteröity puolue.

PETE PAKARINEN
6.3.1988


POLITIIKKA -SIVULLE