Kuisma eroaa nusuista - toinen loikka vuoden aikanaKansanedustaja Risto Kuisma jättää nuorsuomalaisen puolueen ja ryhtyy luomaan uutta poliittista puoluetta.


Erostaan tiistaina ilmoittanut Kuisma tunnusti tehneensä väärän arvion. Hän vierastaa nuorsuomalaisten "elitististä" leimaa.
- Oman kokemukseni mukaan nuorsuomalaiset eivät ole pystyneet tai halunneet muuttua tavallisen arkipäivän kansalaisen puolueeksi, Kuisma tilitti tuntojaan.

Kuisman loikka ulos nuorsuomalaisista on hänelle jo toinen yhden vuoden aikana. Kuisma nousi eduskuntaan vuoden 1995 vaaleissa SDP:n listoilta, mutta jätti puolueen viime vuoden huhtikuussa.

Samalla hän liittyi nuorsuomalaisten eduskuntaryhmään ja paria kuukautta myöhemmin myös itse puolueeseen.

Alun perin Kuisma tuli tunnetuksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n räväkkäotteisena puheenjohtajana ja lakkokenraalina. Hän luopui liittojohtajan tehtävästä vuonna 1994.

Kuisma kertoi, että hän sai alun perin hieman väärän kuvan nuorsuomalaisista, kun oli käynyt keskusteluja vain Risto Penttilän kanssa.
- Se ei ollut koko totuus. Maailmankuvat, arvot ja ehkä taustat ovat liian erilaiset, hän pohdiskeli.

”Remonttiryhmä”

Kuisma kertoi, ettei hän myöskään halunnut ryhtyä muuttamaan nuorsuomalaista puoluetta itse haluamaansa suuntaan, koska se olisi mahdollisesti synnyttänyt puolueen sisälle ristiriitoja.
- Ei siinä olisi ollut mitään mieltä kenenkään kannalta, Kuisma sanoi.

Eduskunnassa Kuisma aikoo jatkaa yhden hengen "remonttiryhmän" kansanedustajana. Hän ryhtyy myös kehittämään viime vaalien alla perustettua tukiryhmäänsä rekisteröidyksi poliittiseksi puolueeksi ja avoimeksi poliittiseksi liikkeeksi, joka sekin kantaisi nimeä "remonttiryhmä".

Tukiryhmän pohjalta on jo aikaisemmin yhdistysrekisteriin rekisteröity yhdistys "Oikeudenmukaisuuden ystävät ry.".

Kuisma aikoo asettua ehdolle myös tulevissa eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä, josta hänet valittiin vuonna 1995. Silloin hän keräsi SDP:n ehdokkaana yli 14 000 ääntä ja nousi vaalien yhdeksi ääniharavaksi.

STT-IA
13.3.1998


POLITIIKKA -SIVULLE