Niinistö: Häkämiehelle ei vielä seuraajaehdokasta

Häkämies suostuu Kuopion johtoonOikeusministeri Kari Häkämies (kok) on siirtymässä Kuopion kaupunginjohtajaksi. Hän ilmoitti maanantaina Kuopion kaupunginvaltuustolle suostuvansa ehdolle kaupunginjohtajan virkaan.


Kaupunginjohtajanimitys on esillä Kuopion kaupunginvaltuustossa illalla. Kuopion valtuustossa Häkämiehen valinnan takana ovat näillä näkymin ainakin kokoomuksen ja keskustan ryhmät, suurin osa SDP:n ryhmästä sekä puolet vihreistä.

Häkämies saattaa kelvata myös vasemmistoliitolle. Kaupunginjohtajan nimeä puitiin pitkään valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken sunnuntaina.

Kuopion kokoomus oli aiemmin kysellyt Häkämiestä kaupunginjohtajaksi, mutta uusin vaihe syntyi keskustan toimien ansiosta. Keskustan valtuustoryhmän johtaja Jorma Huuhtanen sai puhutuksi Häkämiehen ympäri sen jälkeen, kun tuli selville, että keskustan ehdokkaana ollut kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ei olekaan käytettävissä virkaan.

Kuopiolaisina ehdokkaina ovat olleet kokoomuslainen toimitusjohtaja Hannu Isotalo ja sosiaalidemokraattinen apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkinen. Nämä kaksi ehdokasta eivät kelpaa keskustalle.

Kietäväinen ilmoitti maanantaiaamuna virallisesti, ettei hän ole ehdolla kaupunginjohtajaksi. Hän kertoi ilmoittaneensa viikonlopun aikana keskustan ja vihreiden ryhmien edustajille ratkaisustaan ennakkoon.

Kietäväisen mukaan syy vetäytymiseen on epäselvyys kaupunginjohtajan toimintaedellytyksissä ja kaupungin luottamushenkilöjohdon sitoutuneisuudessa kaupungin talouden tervehdyttämiseen.

Näistä kysymyksistä samoin kuin kaupunginjohtajan tulostavoitteista ja kaupungin strategisista linjauksista ei hänen mukaansa käyty lainkaan keskustelua valintaprosessin aikana.

Kaupunginjohtajan valinta kesällä eläkkeelle siirtyvän Kauko Heurun seuraajaksi on ollut kaikkinensa kiemurainen prosessi. Maanantaina jotkut ehtivät jo vaatia, että koko virka pitää panna uudelleen hakuun, kun asia sai Häkämiehen nimen myötä uuden käänteen.

Häkämiehen tilalle eduskuntaan nousee lappeenrantalainen Heikki Järvenpää, joka viime vaaleissa putosi eduskunnasta. Häkämiehen lähtö merkitsee myös, että kokoomuksen on löydettävä uusi oikeusministeri. Uudesta ministeristä ei maanantaina luonnollisesti ollut mitään tietoa.

Häkämies on 41-vuotias kotkalainen varatuomari ja toisen polven kansanedustaja. Kokoomuksen kansanedustajana hän on ollut vuodesta 1987. Hän nousi oikeusministeriksi pari vuotta sitten, kun Sauli Niinistö siirtyi valtiovarainministeriksi.

Niinistö: Häkämiehelle ei vielä seuraajaehdokasta

Oikeusministeri Kari Häkämiehelle ei ole vielä seuraajaehdokasta, koska hänen täytyy ensin erota virastaan, totesi valtiovarainministeri Sauli Niinistö maanantaina Brysselissä.

Niinistön mukaan hallituksessa ei ole mietitty, kierrätetäänkö virkaa vai valitaanko siihen joku ulkopuolinen. Hänen mukaansa hallitusryhmillä ei tunnu olevan tarvetta kierrättää virkaa, koska hallituskautta ei ole enää paljon jäljellä.

Kun Häkämies eroaa, hänen seuraajansa on valittava kohtuullisen nopeasti, sillä asian kanssa ei voi jahkailla kuukausia, Niinistö tähdensi. Teoriassa vaihto voi tapahtua hyvinkin nopeasti, ei kuitenkaan viikossa.

STT-IA
9.3.1998


POLITIIKKA -SIVULLE