Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Aho johtaa pääministeripörssiä

Oppositiojohtaja Esko Aho (kesk) ohitti pääministeri Paavo Lipposen (SDP) mielipidemittauksessa, jossa kysyttiin poliitikkojen suosiota seuraavan hallituksen pääministeriksi. Aamulehden teettämässä pääministeripörssissä Aho sai 24 prosentin kannatuksen, Lipponen 22 prosenttia ja kokoomuksen Sauli Niinistö 18 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli tammikuun lopussa noin tuhatta suomalaista. Tällä viikolla kysyttiin vielä 500 ihmisen mielipidettä. Täydennysotos toi tuloksiin dopingkohun ja Lipposen häiden vaikutukset. Uusi avio ei ehtinyt poikia Lipposelle lisäsuosiota.

Kärkikolmikko erottui selvästi muista. Claes Andersson, Satu Hassi, Ole Norrback ja Risto Penttilä saivat hajaääniä.


Oppositiolta välikysymys turvattomuudesta

Oppositio tekee hallitukselle välikysymyksen heti valtiopäivien alkajaisiksi. Kristillisen liiton, keskustan ja perussuomalaisten yhteinen välikysymys jätetään perjantaina. Välikysymyksessä hallitukselta perätään toimia yhteiskunnallisen ja sosiaalisen turvattomuuden poistamiseksi.

Oppositio nostaa esille myös elinkeinonharjoittajien suojaamisen laittomilta vahingonteoilta. Asia on noussut puheeksi turkistarhoille tehtyjen iskujen ja eläinaktivistien mielenosoitusten myötä. Opposition välikysymyksen ensimmäisenä allekirjoittajana on kristillisen liiton puheenjohtaja Bjarne Kallis.


Tutkimus: Politiikka sivuroolissa Lipposen julkisuuskuvassa

Pääministeri Paavo Lipposen (SDP) julkisuuskuvassa on nyt politiikka sivuroolissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan tutuimmat pääministeriin liitettävät uutiset ovat häät, mahdollinen lapsi, kihlaus ja kirkkoon liittyminen.

Nelosen uutisten teettämää tutkimusta varten Marketing Radar haastatteli tammikuussa 930 suomalaista. Vastaajista 95 prosenttia oli kuullut Lipposen ja Päivi Hertzbergin häistä; sen sijaan vain neljä prosenttia muisti Lipposen EMU-asioiden yhteydestä.

Yksityiselämän uutiset ovat saaneet 18 prosenttia vastaajista muuttamaan käsitystään Lipposesta. Heistä lähes kaikki olivat sitä mieltä, että julkinen kuva on muuttunut positiivisempaan suuntaan. Erityisesti naisten käsitykset pääministeristä ovat myönteisiä. Naisista 86 prosenttia antoi Lipposelle positiivisia mainintoja ja 21 prosenttia arvioi, että Lipposen julkisuuskuva on pehmentynyt. Miehistä 58 prosenttia suhtautui Lipposeen myönteisesti.

Kaikkiaan 23 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Lipposen julkisuuskuva on muuttunut kielteisemmäksi. Vastaajista 44 prosenttia uskoi, että pehmo-Lipposen takana on suunniteltu kampanja; toisaalta lähes saman verran vastaajia arveli, ettei suunniteltua imagokampanjaa ole.


Taina Suomen ja Ruotsin helikopteriostoista: Keskustelut vasta periaatteen tasolla

Puolustusministeri Anneli Tainan (kok.) mukaan Suomen ja Ruotsin keskustelut yhteistyöstä helikopterihankinnoissa ovat toistaiseksi olleet periaatteellisella tasolla. Taina uskoo, että yhteistyö voisi hyödyttää molempia maita. Asia nousi jälleen esille keskiviikkona, kun presidentti Martti Ahtisaari mainitsi yhteistyön helikopteriostoissa puhuessaan valtiopäivien avajaisissa.

Puolustusministeri Tainan mielestä Suomi voisi ensiksikin saada tärkeää informaatiota Ruotsilta, joka on Suomea pitemmällä omassa hankkeessaan.
- Heillä on myös enemmän kokemusta helikopteritoiminnasta kuin meillä, Taina sanoi. Jos yhteistyössä mennään yhteisiin hankintoihin asti, se voisi Tainan mukaan merkitä mahdollisesti myös taloudellista etua.

- Tärkeintä on nyt se, että on olemassa yhteisymmärrys siitä, että pyritään katsomaan yhteistyön mahdollisuudet ja hyödyt, hän sanoi.

Vaikka Ruotsi on omien helikopterihankintojensa valmistelussa hieman Suomea edellä, Taina pitää mahdollisena, että aikataulut saadaan sopimaan yhteen.
- Se riippuu siitä, missä aikataulussa Suomessa saadaan päätökset eduskunnasta. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kalevi Lamminen (kok.) epäili, että yhteishankintojen edullisuudesta on jo valmiina laskelmia, vaikka niitä ei ole näkynytkään julkisuudessa.

- Ne pitäisi hankkia ehdottomasti yhdessä, koska sekin vie meiltä rahapussin tyhjäksi, sanoi Lamminen ja viittasi siihen, että helikopterien hankkiminen yksin tulisi vielä kalliimmaksi.


Uudesta yleisradiolainsäädännöstä sopu

Hallitus antaa maaliskuussa eduskunnalle esityksen uudeksi yleisradiolainsäädännöksi. Uudistusta valmistellut ministeriryhmä pääsi asiasta sopuun keskiviikkona. Ministeriryhmän valmistelema lainsäädäntöpaketti koostuu neljästä laista. Uusia lakeja ovat laki televisio- ja ääniradiotoiminnasta ja laki televisio- ja radiorahastosta.

Uudistus säilyttää Yleisradio Oy:n julkisen palvelun viestintäyrityksenä, jonka toiminta rahoitetaan television katsojilta perityillä maksuilla. Ylen toimintaan kerättäisiin myös toimilupamaksuja yli 20 miljoonan markan liikevaihtoon yltäviltä radio- ja televisioyhtiöiltä. Televisio- ja toimilupamaksut kerättäisiin valtion talousarvion ulkopuoliseen rahastoon. Esimerkiksi MTV Oy rahoittaisi julkista palvelua suunnilleen nykyisessä määrin. Ylen tulotaso säilyisi markkamääräisesti nykyisellä tasolla.

Uuden lain mukaan televisiotoiminnan harjoittajan olisi tilattava vähintään 10 prosenttia ohjelmista riippumattomilta tuottajilta.


Heinonen uskoo Niinistön eroilmoituksen pitävän

Kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi povattu opetusministeri Olli-Pekka Heinonen on varma, että nykyinen ykkösmies Sauli Niinistö on tosissaan eroilmoituksensa kanssa. Heinonen spekuloi puheenjohtaja-asialla keskiviikon Turun Sanomien haastattelussa.

Heinonen sanoo kuitenkin, että Niinistön jatkaminen puolueen johdossa olisi hyvä ja kokoomuksen edun mukainen ratkaisu. Heinonen myöntää myös itse olevansa kiinnostunut puheenjohtajuudesta, vaikka puntaroi asiaa myös perhe-elämän kannalta.

- Harkitsen sitä, ja se on ihan oikeasti avoin kysymys. Välillä aina huomaan uutiskärkiä, joiden mukaan Heinonen harkitsee vakavasti politiikasta luopumista ja välillä taas sellaisia, että Heinonen harkitsee vakavasti puheenjohtajaksi lähtemistä. Ne ovat molemmat yhtä oikeita tulkintoja, Heinonen letkauttaa.

Jos Niinistö ilmoituksensa mukaisesti jättää paikan, seuraaja valitaan kesällä 1999.


Lääkärilakko alkaa aikaisintaan maaliskuussa

Kuntatyönantaja vie lääkäreiden lakonuhan virkariitalautakunnan käsittelyyn. Kunnallinen työmarkkinalaitos (KT) ja akavalainen lääkäriliitto eivät päässeet tiistaina yksimielisyyteen lakkorajoista.

KT perustelee virkariitakäsittelyä sillä, että työtaistelu saattaisi yhteiskunnan tärkeät toiminnot vakavaan häiriötilaan. Käsittely lykkää lakon alkamista kahdella viikolla. Lääkäreiden työtaistelu voi täten alkaa aikaisintaan 2. maaliskuuta. Tämänkin jälkeen valtakunnansovittelija voi pyytää työministeriötä siirtämään lakkoa viikolla.

Lääkäriliitto hylkäsi lauantaina kuntatyönantajan tarjouksen uudeksi virkaehtosopimukseksi. Lääkärit jättivät lakkovaroituksensa maanantaina. Lääkärit jäivät joulukuussa tulosopimuksen ulkopuolelle.


TT haluaisi Kelan valtioneuvoston ohjaukseen

Teollisuus ja Työnantajat vahvistaisi valtioneuvoston otetta Kelan hallinnossa. Kelan valtuutetut ansaitsevat edelleen paikkansa Kelan hallinnon ja toiminnan valvojina, mutta lisätty hallitus on TT:n mielestä hallintomallina vanhentunut. TT ottaa lausunnossaan kantaa valtiovarainministeriön työryhmän esittämiin vaihtoehtoisiin malleihin Kelan hallinnon uudistamiseksi.

TT perustelee valtioneuvoston hallinnollisen ohjausvallan tarvetta sillä, että valtio vastaa viime kädessä Kelan rahoituksesta. Valtioneuvoston asettamassa hallituksessa voisi olla ministeriöiden ja keskeisten maksajatahojen edustajien lisäksi muutama sitoutumaton ammattijohtaja.

TT:n mielestä tavoitteena ei pidä olla Kelan johtajiston käytännön operatiivisen vallan vähentäminen, vaan hallinnon ja operatiivisen johtamisen erottaminen toisistaan. Kelaa pitäisi hallinnoida ja johtaa yksityisten vakuutusyhtiöiden tapaan, toteaa TT lausunnossaan.

Myös Kelan entinen pääjohtaja Jaakko Pajula on pyydetyssä lausunnossaan päätynyt ulkopuolisen hallituksen malliin. Pyrittäessä selkeään ulkopuolisen hallituksen malliin, pitäisi operatiivisen johdon nimittäminen uskoa Pajulan mielestä hallitukselle.

Koonnut: IA
5.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE