Eduskunta hyväksyi helikopterihankinnat



Eduskunta hyväksyi keskiviikkona iltapäivällä uusien kuljetushelikoptereiden hankinnan puolustusvoimille.


Puolustusvoimat sai valtuudet 6,1 miljardin markan tilausvaltuuksiin äänestyksen jälkeen luvuin 110-50. Opposition hylkäysesitystä kannatti myös neljä SDP:n ja neljä vasemmistoliiton kansanedustajaa. Kaksi vihreiden ja yksi kokoomuksen edustaja äänestivät tyhjää.

Uusien kuljetushelikoptereiden hankkimiseen rahoista käytetään 2,2 miljardia markkaa.

Hallitus esitti alun perin puolustusvoimille 7,7 miljardin tilausvaltuuksia, mutta eduskunta pienensi summaa 1,6 miljardilla ja torjui kokonaan taisteluhelikoptereiden hankkimisen.

Muutoksesta sovittiin monien käänteiden jälkeen hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kesken pari viikkoa sitten.

Kuljetuskoptereihin asennetaan ohjusten harhautusjärjestelmä

Puolustusvoimille hankittavien kuljetuskoptereiden omasuojaa aiotaan vahvistaa alun perin suunnitellusta. Puolustusministeri Anneli Tainan (kok) mukaan koptereihin asennetaan mm. ohjusten harhauttamiseen tarkoitettua laitteistoa.

Kuljetushelikoptereita ei kuitenkaan tulla aseistamaan niin, että niiden päätehtävä eli joukkojen ja varusteiden kuljettaminen vaarantuu. Taina selvitti tiistaina eduskunnalle, mitä taisteluhelikoptereiden karsiminen puolustusvoimien tilausvaltuudesta merkitsee.

Puolustushallinnossa nyt aloitettavan selvityksen lähtökohta on, että valmiusprikaatit saavat käyttöönsä vain kuljetushelikoptereita. Taina korosti, että se muuttaa kaavailtua valmiusprikaatien sodanajan toimintakykyyn. Ilmakuljetusten toteuttaminen tositilanteessa on rajoitetumpaa.

Taina totesi kuitenkin, että eduskunnan asettaman reunaehdonkin mukaisesti toteutettu hankinta merkitsee oleellista parannusta nykytilanteeseen verrattuna.

Päätöksen sitovuus herätti epäilyksiä

Keskustaoppositio jatkoi tiistain lisäbudjettikeskustelussa kopterihankinnan valmistelun arvostelua. Sitä kuvailtiin sekoiluksi, myllytykseksi ja vain vasemman jalan saappaiden hankkimiseksi puolustusvoimille.

Mauri Pekkarisen (kesk) mielestä hanke olisi pitänyt vetää pois käsittelystä ja viedä uuteen valmisteluun.

Sulo Aittoniemi (kesk) kuvaili hallituspuolueiden päätöksentekoa "kopterinäytelmäksi", jonka lopputulos on vuonna 2006 kenraalien alun perin haluama.

Hallituspuolueiden puhujista mm. Jaakko Laakso (vasl) ja Mikko Elo (SDP) epäilivät, ettei lisäbudjetissa tehtävä 1,6 miljardin markan nipistys tilausvaltuudesta välttämättä sido seuraavaa eduskuntaa.

Taina: Hallitus ei aseta puolustuskomiteaa

Keskusta toisti näkemyksensä siitä, että hankinta olisi pitänyt käsitellä parlamentaarisessa komiteassa tai toimikunnassa.

Taina huomautti, että puolustuspoliittisen selonteon tuominen eduskuntaan tähtäsi laajan poliittisen tuen saamiseen suunnitelmille. Parlamentaarisiin komiteoihin on parhaimmillaankin osallistunut vain muutama kansanedustaja. Ehdotukset eivät ole sitoneet eduskuntaa tai hallitusta.

Tainan mielestä menettelytapoja arvostelemalla halutaan välttyä puhumasta itse aiheesta eli siitä, miten Suomi aikoo kehittää puolustusvoimia tulevaisuudessa.

Tainan mukaan nykyinen hallitus ei aseta puolustuskomiteaa valmistelemaan puolustusvoimien hankintoja. Taina myös muistutti keskiviikkoisen Suomenmaan haastattelussa, etteivät komiteoiden esitykset sido hallitusta tai eduskuntaan, vaan ne menevät joka tapauksessa poliittiseen harkintaan. Tainan mukaan tämä on ehkä unohdettu viime päivien keskustelussa.

STT-IA
3.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE