Jerusalem Post:

Sveitsin vakoilumunaus aiheutti Mossadin johtajan eronIsraelin tiedustelupalvelun agentit jäivät kiinni salakuuntelulaitteiden asentamisesta Sveitsissä. Israelissa uskotaan, että tämä möhläys ja sen peittely oli lopullinen syy Mossadin johtajan eroon - eikä terroristijohtajan murhayrityksen epäonnistuminen Jordaniassa.


Israelin tiedustelupalvelun Mossadin agentti on pidätetty Sveitsissä epäiltynä vakoilusta. Sveitsi on tehnyt asiasta virallisen protestin Israelille.

Sveitsiläinen yleinen syyttäjä Carla Del Ponte kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että yksi epäilty on poliisin hallussa ja neljää muuta tavoitellaan.

Pidätys julkistui keskiviikkona israelilaisissa lehdissä ja Sveitsin tv-uutisissa. Ilmeisestikin ryhmä oli yrittänyt asentaa salakuuntelulaitteita Iranin lähetystöön. Neljä miehistä oli paennut, mutta yksi oli jäänyt kiinni.

Syy vakoilujohtajan eroon

Tieto tuli julki juuri, kun Israelin tiedustelupalvelun Mossadin päällikkö Danny Yatom oli tiistaina jättänyt tehtävänsä. Silloin vielä uskottiin, että eron taustalla on Mossadin agenttien syyskuussa Jordaniassa tekemä epäonnistunut murhayritys, jonka kohteena oli islamilaisen taistelujärjestön Hamasin johtaja Khaled Meshal.

Torstain Jerusalem Postin muaan eron taustalla olikin Sveitsin tapaus. Lehden lähteiden mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu oli saanut Sveitsin munauksesta tiedon jo viime viikolla ja maanantaina asiaa käsiteltiin Knessetin alakomiteassa.

Lehden mukaan komiteaa ärsytti se, ettei tiedustelujohtaja kertonut asiasta oma-aloitteisesti, vaan vasta, kun komitean puheenjohtaja, Likudin Uzi Landau sitä häneltä suoraan tivasi.

Netanjahu sanoi Knessetissä, että hän ei painostanut tiedustelujohtajaa eroamaan. "Annoin Danny Yatomille täyden tukeni sekä arvostuksen, jota todella tunnen häntä kohtaan. Päätös oli yksi hänen. Hän tuli luokseni vakaan päätöksen kanssa ja minä kunnioitan sitä."

Arabimedia juhlii

Arabimaiden mediassa Sveitsin tapaus noteerataan vahingonilolla. Täällä muistutetaan mielellään, että aikoinaan niin arvostetun ja pelätyn Mossadin maine on kokenut kovia kolauksia.

Sveitsin ja Jordanien epäonnistumisien lisäksi joulukuussa tuli julki, että yksi sen päälliköistä, Yehuda Gil, syötti Mossadille tietoa Syyriasta omasta päästään ja laittoi maassa toimineelle vakoojaverkostolle tarkoitetut rahat omaan taskuunsa. Gil on oikeussä syytettynä tästä, mutta on kiistänyt syytteen.

Egyptiläisen Nile TV:n uutisten mukaan jatkuva väärän ja vanhentuneen tiedon syöttäminen oli vähällä johtaa sotaan Syyrian ja Israelin välillä.

LAURI KAIRA
Kairo
27.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE