Viialaista kosittu vasemmistoliiton puoluesihteerikisaan



Vasemmistoliiton puheenjohtajakamppailun taustalla viritellään myös yritystä puoluesihteerin vaihtamiseksi.


Nykyisen puoluesihteerin Ralf Sundin vastaehdokkaaksi on taivuteltu mm. Matti Viialaista, joka menetti saman paikan Sundille dramaattisen äänestyksen jälkeen edellisessä vuoden 1995 puoluekokouksessa.

Sund saattaa joutua puolustamaan toden teolla asemaansa perjantaina Kuopiossa alkavassa puoluekokouksessa varsinkin, jos toisena pääehdokkaana pidetty kansanedustaja Martti Korhonen valitaan uudeksi puheenjohtajaksi.

Korhosen tukijat erityisesti ammattiyhdistysliikkeen piirissä ovat haeskelleet jo pidempään itselleen ja Korhoselle mieluisampaa puoluesihteeriä. Korhosen taustajoukoissa uskotaan, että Viialainen ei kieltäytyisi, jos Korhonen uutena puheenjohtajana asettuisi hänen valintansa taakse.

Erään avainvaikuttajan mukaan Viialaisen kanssa on käyty asiasta "vakavia keskusteluja" ja Viialaisella on selvästi ollut "poltetta palata kehiin".

Jouduttuaan pois puoluesihteerin tehtävästä 1995 Viialainen teki aluksi eräitä satunnaistöitä ja sai sittemmin paikan Eurooppalainen Suomi -kansalaisjärjestön toiminnanjohtajana. Viialainen itse oli tiistaina niukkasanainen, mutta ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että hän saattaisi olla ehdolla puoluesihteeriksi.

Viialainen korosti, että puoluesihteerin valinta otetaan esille vasta, kun on nähty puheenjohtajavaalin tulos. Hän totesi, että valitun puheenjohtajan kanta ratkaisee silloin paljon.

Korhonen arvosteli puheenjohtajakamppailun alkuvaiheessa varsin tylyllä tavalla Sundin toimintaa. Korhosen piireissä ei ole katsottu myöskään hyvällä tapaa, jolla puoluesihteeri on julkisesti liputtanut toisen pääehdokkaan Suvi-Anne Siimeksen valinnan puolesta.

Myös Matti Hokkasta kyselty kisaan

Korhosen tukijoukkojen haravoinnissa on ollut myös kulttuuriministeri Claes Anderssonin erityisavustaja ja vasemmistoliiton eturivin taustavaikuttajiin kuuluva Matti Hokkanen.

Hokkanen sanoi tiistaina vastanneensa kysyjille, että hän ei tule asettumaan missään oloissa Sundin vastaehdokkaaksi. Jos Sund ei asettuisi enää ehdolle, Hokkanen on valmis harkitsemaan asiaa uudelleen.

Hokkanen oli ehdolla puoluesihteeriksi myös vuonna 1990 vasemmistoliiton perustamisvaiheessa. Hän hävisi vaalin Viialaiselle niukasti muutaman äänen erolla.

Vasemmistoliiton kaikki puheenjohtajaehdokkaat olivat tiistai-iltana viimeistä kertaa ennen puoluekokousta puolueväen yhteistentissä Helsingissä. Korhosen ja Siimeksen säyseänä ja kohteliaana pysynyt kilpailu säilytti tyylinsä loppuun asti.

Puheenjohtajakilvassa mukana edelleen olevat europarlamentaarikot Esko Seppänen ja Outi Ojala sen sijaan nokittelivat toisiaan sitäkin enemmän. Ensi lauantaina pidettävästä puheenjohtajavaalista odotetaan hyvin tiukkaa, eikä yhdenkään ehdokkaan tukiryhmissä uskalleta veikata vaalin lopputulosta likimainkaan varmuudella.

"Vain Zyskowicz yrittänyt lobata"

Ehdokkaiden tukijoukoissa on myös oltu varovaisia epävarmojen kokousedustajien junttaamisessa, sillä sellainen saattaa johtaa siihen, että ratkaisevat äänet menevät muualle.

Kansanedustaja Reino Laine (vasl) valitteli tiistai-illan yleisötilaisuudessa, että häntäkin on "lobannut" vain kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz, joka oli jääkiekko-ottelussa puhunut Siimeksen valinnan puolesta.

Yllättävältä taholta tulleesta tuesta hieman häkeltynyt Siimes löysi nopeasti selityksen: TV-väittelyssä hänelle hävinnyt Zyskowicz haluaa vain varmistaa, että pääsee Siimeksen kanssa uusintaotteluun.

STT-IA
22.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE