Vokkolainen ja Seppänen varapuheenjohtajiksi

Suvi-Anne Siimes vasemmistoliiton johtoon



Ekonomisti Suvi-Anne Siimes, 34, valittiin vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi puoluekokouksessa Kuopiossa lauantaina. Tappiolle jäänyt Esko Seppänen valittiin varapuheenjohtajaksi. Puoluesihteerinä jatkaa Ralf Sund.


Siimes voitti vastaehdokkaansa kansanedustaja Martti Korhosen luvuin 273-223. Valinta ratkesi toisella äänestyskierroksella. Kolmantena ehdokkaana ollut eurokansanedustaja Esko Seppänen putosi vaalista ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen. Hän sai siinä 108 ääntä.

Siimes oli lähellä voittoa jo ensimmäisellä kierroksella. Hän sai siinä vaiheessa 239 ääntä, kun 11 enemmän olisi riittänyt suoraan valintaan. Korhonen sai ensi kierroksella 152 ääntä.

Vaalissa säilyi jännitys loppuun asti, sillä kenelläkään ei ollut varmuutta siitä, miten Seppästä tukeneet äänestävät toisella kierroksella, kun oma ehdokas ei ole enää mukana. Vaalin tuloksesta voi päätellä, että kolmannes Seppäsen tukijoista äänesti toisella kierroksella Siimestä ja kaksi kolmannesta antoi tukensa Korhoselle.

Voitostaan liikuttunut Siimes kiitti eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkavaa Korhosta hyvästä kilpailusta ja sanoi uskovansa, että puolue saa heidän molempien johdolla "kahdet hyvät kasvot".

Siimeksen mielestä vaalikamppailusta ei jäänyt mitään säröjä.
- Vaali oli reilu ja demokraattinen, hän sanoi.

Korhonen: Häviö oli voitto

Siimekselle hävinnyt Korhonen otti tappionsa tyynesti. Hän totesi, että kerrankin häviö tuntuu voitolta. Hänellä riittää työtä ja tehtäviä yllin kyllin jatkossakin. Korhonen tulkitsi, että puolueväki haki nyt jotain uutta.

Korhosta ajoi puoluejohtoon erityisesti pohjoisen Suomen puolueväki. Hänellä oli myös kannatusta ammattiyhdistysliikkeen piirissä ja puolueen eduskuntaryhmässä.

Myös kahdeksan vuotta kestäneen puheenjohtajuuden luovuttanut Claes Andersson sanoi olevansa helpottunut.
- Eilen noin 449 ihmistä kysyi minulta, että miltä tuntuu. Minä vastaan nyt: pirun hyvältä.

"Puoluejohtajan on oltava hallituksessa"

Vasemmistoliiton puheenjohtajavaihdos johtanee myös ministerivaihdoksiin. Puolueen puheenjohtajan on Siimeksen mielestä oltava myös hallituksessa.

- Minulla on koko puheenjohtajavaalikampanjan ajan ollut periaatteellinen näkemys, että puoluejohtajan on syytä istua hallituksessa, Siimes sanoi valintansa jälkeen.

Ministerin henkilöön tai salkkuun Siimes ei halua vielä ottaa kantaa. Hän sanoi, että asia ei ole merkittävä jäljellä olevan hallituskauden aikana.
- Asiaa tarkastellaan rauhassa puolueen päättävissä elimissä.

Kulttuuriministeri Andersson on aiemmin sanonut, että hän haluaa hoitaa tehtäväänsä vaalikauden loppuun. Lauantaina sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen ilmoitti napakasti, että hän tulee pysymään hallituksessa.

Puoluejohto nuortui ja naisistui

Puheenjohtajaksi nyt noussut Siimes on toiminut varapuheenjohtajana vuodesta 1995. Siinäkin roolissa Siimes on vetänyt puolueen linjaa monissa asioissa. Hänen kädenjälkensä näkyy mm. uudessa puolueohjelmassa. Siimes on kotoisin Pohjan kunnasta läntiseltä Uudeltamaalta.

Siimeksen valinta merkitsee rajua nuorennusta vasemmistoliiton johdossa. Tehtävästä luopunut Claes Andersson täyttää lähipäivinä 61 vuotta. Samalla naisten osuus puolueessa vahvistui, ennestään jo puoluevaltuuston puheenjohtaja Katja Syvärinen on nuori nainen.

- Pienipalkkaisten naisten asema on ollut uudessa puolueohjelmassa tärkeä, ja toivon, että se näkyy vaalikampanjassakin.

Vasemmistoliiton omasta ehdokkaasta tulevissa presidentinvaaleissa Siimeksellä ei ollut lopullista kantaa.
- Presidentin on syytä olla arvomaailmaltaan vasemmistolainen.

Sosialidemokraateista vasemmistoliitto eroaa Siimeksen mukaan ainakin tehokkaammalla työttömyyden hoidolla ja perustoimeentuloturvan takaamisella.

Seppänen epäili, osaako Siimes Marxia

Puheenjohtajan vaalista jo alussa pudonnut Seppänen ei paljastanut, olisiko Korhosen valinta ollut hänelle mieluisampi lopputulos.
- Hyvä tuli valituksi, hän kuittasi kyselyt.

Seppästä arvelutti kuitenkin, tunteeko Siimes riittävästi "vasemmistolaisuuden olemusta" ja marxilaisuutta.

Vaalipäivän onnellisiin kuului myös kansanedustaja Jaakko Laakso (vasl). Hän oli voittanut pullon viinaa vedonlyönnissä entiseltä puoluesihteeriltä Matti Viialaiselta. Laakso oli arvannut Seppäsen äänimäärän likimain oikein. Viialainen uskoi sen kolmanneksen pienemmäksi.

Vokkolainen ja Seppänen varapuheenjohtajiksi

Kansanedustaja Jorma Vokkolainen Varkaudesta valittiin vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi sunnuntaina. Puolueen toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin tiukan äänestyksen jälkeen europarlamentaarikko Esko Seppänen.

Seppänen voitti toisen europarlamentin jäsenen Outi Ojalan kahdella äänellä luvuin 261-225. Seppäsen voitto Ojalasta jäi ensimmäisellä äänestyskierroksella yhden äänen päähän. Kierroksella oli mukana kolmas ehdokas, opiskelija Tero Vasamaa, joka sai 23 ääntä.

Vahvan ammattiyhdistystaustan omaava Vokkolainen (45) on työskennellyt vuodesta 1970 lähtien A.Ahlström Oy:ssä hitsaajana ja pääluottamusmiehenä. Vokkolaisen valinta oli selvä viimeistään molempien europarlamentaarikoiden Outi Ojalan ja Esko Seppäsen luovuttua tavoittelemasta ensimmäisen varapuheenjohtajan paikkaa. Vokkolainen voitti ainoan haastajansa opiskelija Tero Vasamaan äänetysluvuin 379-94.

Puoluesihteeriksi valittiin nykyinen puoluesihteeri Ralf Sund, 42. Sund voitti 254 äänellä kilpailijansa Tapani Kaakkuriniemen ja Piia Rantalan. Kaakkuriniemi sai 168 ja Rantala 54 ääntä.

Siimes sai miehet puoluejohtoon

Vokkolaisen valintaan vaikutti etenkin hänen ay-taustansa, jota tarvitaan täydentämään uuden puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen roolia. Yhteistyökyvystä antaisi lupauksia puheenjohtajien sama syntymäpäivä 1. kesäkuuta.

Lauantaisen puheenjohtajavaalin toiselta kierrokselta pudonneen Esko Seppäsen yhteistyökykyä Siimeksen kanssa on sen sijaan epäilty. Puolueen kansainvälisempää poliittista roolia ajava Siimes ei lauantaina ottanut jyrkkää kantaa EU-kriittisyydestään tunnetun Seppäsen varapuheenjohtajuuteen.

- Me emme ole henkilökohtaisesti riidoissa, mutta poliittiset näkemyksemme ovat erilaiset, Siimes muotoili.

Seppänen korosti puolueen tarvitsevan avoimuutta ja toimintatilaa erilaisille näkemyksille. Hän linjasi oman roolinsa perinteisten vasemmistolaisten arvojen ajajaksi.
- Vasemmiston rooli on ollut ja toivon, että se on jatkossakin köyhän ihmisen asian puolustaminen, Seppänen sanoi.

Vasemmistoliitto vaatii ehdokkaidensa vaalirahat julki

Vasemmistoliitto tulee vaatimaan, että puolueen ehdokkaat julkistavat eri tahoilta saamansa vaaliavustukset. Vasemmistoliiton puoluekokous hyväksyi vaalirahoitusta koskevan linjauksen yksimielisesti lauantaina.

Puoluesihteeri Sundin mukaan vaalirahoituksen julkistamista koskeva sitoumus tullaan vaatimaan jokaiselta siinä vaiheessa, kun henkilön ehdokkuudesta sovitaan.

Vaalirahoituksen julkistaminen tulee koskemaan asiasta hyväksytyn aloitteen mukaan eduskunta-, kunnallis-, presidentin- ja europarlamenttivaaleja. Kokous hyväksyi myös uuden, eräiden tulkintojen mukaan aiempaa hivenen vähemmän kielteisen kannan ydinvoiman lisärakentamiseen. Linjaus nuijittiin lopulta yksimielisesti.

Aloite turkistarhauksen kieltämisestä oli vähällä mennä läpi puheenjohtajavaalin jälkeisessä hulinassa.

Puoluekokous valitsi lauantaina myös uuden valtuuston. Valinnan ainoa kiista käytiin kansanedustaja Reino Laineen asemasta. Eduskunnassa vastoin ryhmäpäätöstä EMU-asiassa ja helikopterihankinnoissa äänestänyt Laine aiottiin tiputtaa pois valtuustosta. Laine säilytti kuitenkin paikkansa uhattuaan muussa tapauksessa erota koko puolueesta.

Puoluekokous hylkäsi toistamiseen esityksen, joka olisi pienentänyt kokousedustajien määrää tulevaisuudessa nykyisestä viidestä sadasta noin kolmeen sataan.
- Hyvät toverit, voisi sanoa kalliit toverit, kokouksen puheenjohtaja Pekka Saarnio huokaisi äänekkäästi viitaten mittavan kokouksen suuriin kustannuksiin.

STT-IA
24.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE