Suomen, Ruotsin ja Portugalin yhteishanke:

Romanien historia ja elämänkokemus talteen



Suomessa, Ruotsissa ja Portugalissa toteutetaan kaksivuotinen EU-projekti, joka kerää ja tallentaa romanien historiaa ja elämänkokemusta.


Rom - SF (Sans Frontiéres) -projektin haastatteluissa talteen otetut kokemukset ja tarinat kootaan kahdeksi kirjaksi.

Romanien kokemuksista julkaistaan suomen,- englannin- ja romaninkielinen kirja, joka on tarkoitettu lukioiden ja korkeakoulujen käyttöön. Projekti tuottaa lisäksi tarinakirjan romanikulttuurista ala-asteen opetukseen.

- Voin jo tässä vaiheessa todeta, että olemme saamassa kokoon poikkeuksellisen kiintoisan ja historiallisesti merkittävän aineiston, toteaa Romaniväestön koulutusyksikön johtoryhmän puheenjohtaja Saara-Maria Paakkinen (SDP), joka toimii myös Rom - SF -projektin johdossa.

Hän muistuttaa, että iäkkäiden haastateltujen romanien tarinat yltävät muistisillan kautta aina 1850-luvun Suomeen.
- Monet uskomukset voi heittää romukoppaan. Esimerkiksi kiertävät romanit otettiin aina uudestaan ja uudestaan samoihin taloihin, koska he eivät olleet kerjuulla vaan tekivät talolle töitä, Paakkinen korostaa.

Sota muutti kulttuurin

Romanien historia on samalla pitkä siivu Suomen historiaa: he ovat eläneet Suomessa liki 500 vuotta.

- Elämä myös romanikulttuurissa on muuttunut paljon viime vuosikymmeninä. Nyt Suomessa ei esimerkiksi ole enää kiertäviä romaneja, kaikilla on vakituiset asunnot. Tämänkin vuoksi tieto perinteestä on hyvä koota muistiin nyt, sanoo hankkeen projektisihteeri Malla Pirttilahti.

Pirttilahden mukaan Suomen romanikulttuurille merkittävä vedenjakaja oli toinen maailmansota. Ennen sotaa romanit olivat hyvin tiivis yhteisö. Sodan jälkeen, evakkotaipaleen myötä tilanne muuttui. Mm. suomen kieli sai selvästi vahvemman aseman romanikielen kustannuksella.

- Nuoremme kasvavat edelleen romanikulttuuriin. On silti myönnettävä, että muutos tuo riskejä. Meillä on kiistatta pelko siitä, miten käy meidän nuortemme, Pirttilahti kuvaa.

Oikeaa tietoa

Malla Pirttilahti uskoo, että nyt aloitetun tapainen tiedon kerääminen on omiaan poistamaan ennakkoluuloja, joita valtaväestöllä yhä on romaneista.
- Ehkä syynä ennakkoluuloihin on ollut sekin, että emme ole halunneet antaa tietoa ulospäin. Joka tapauksessa suomalaisten kuva romaneista on ollut väärä.

Nyt kirjaa varten kerättävä aineisto onkin tästä syystä merkittävä: romanit ovat nyt suostuneet avautumaan, kertomaan elämästään.

- Parhaita arvoja, joita valtaväestö voi oppia romaneilta on yhteisöllisyys: monikaan meidän heikoimmista ei jää yksin. Keskeistä on myös vanhempien kunnioitus. Romanin on turvallista vanheta - hän tietää, että hänestä pidetään huolta, Pirttilahti korostaa.

Rom - SF -projektin tuottamien kirjojen on määrä valmistua syksyllä 1999.

STT-IA
22.5.1998


AJASSA -SIVULLE