Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Vihreät: Euroopan integraatiota on vahvistettava

Euroopan integraatiota on vahvistettava, ja yhteisen valuutan käyttöönotto on yksi askel siihen suuntaan. Tämä yksityiskohta sisältyy vihreän liiton puoluekokouksen sunnuntaina Turussa hyväksymään uuteen periaateohjelmaan.

Euroopan unionia on vihreiden mielestä kuitenkin kehitettävä nykyistä enemmän ekologiseen ja sosiaaliseen suuntaan niin, että ympäristö- ja sosiaalipolitiikka nousevat sen keskeisiksi toimialueiksi.

Viittaus rahaliitto EMU:un näyttää edelleen olevan joillekin vihreille punainen vaate. Tekstiä integraation vahvistamisesta ja yhteisen valuutan käyttöönotosta vaadittiin poistettavaksi ohjelmasta. Lopullisessa äänestyksessä tämä kanta hävisi äänin 73-48.

Puheenjohtaja Satu Hassi perusteli vaatimusta ympäripyöreästi sillä, että moni piti sitä liian yleisluonteisena. Hänen oma vaikutelmansa on, että puolueväki koki tammikuisen EMU-päätöksen reiluksi ratkaisuksi. Tammikuussahan vihreä valtuuskunta päätyi myönteiseen EMU-kantaan.

Vihreä liitto vaatii uudessa ohjelmassaan aseellisen järjestelmän ja siviilipalvelusjärjestelmän muuttamista yleiseksi kansalaispalvelukseksi. Ehdotus palveluksen lyhentämisestä kuuteen kuukauteen kuitenkin poistettiin ohjelmasta. Äänestyksessä hylättiin ehdotus yleisen asevelvollisuuden asteittaisesta lakkauttamisesta.


Vasemmistoliiton ministerivaihdos Lipposen mielestä mahdollinen

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä vasemmistoliiton vastavalittu puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes voi hyvinkin tulla ministeriksi, mikäli vasemmistoliitto niin haluaa. Lipponen ei Radio Suomen haastattelutunnilla ottanut kantaa siihen, pitäisikö puolueen vaihtaa toista ministeriään.

Hänen mielestään ministerivaihdos voidaan tehdä myös tässä vaiheessa, jos vasemmistoliitto päättää sellaista esittää. Se, ettei Siimes ole kansanedustaja, ei Lipposen mielestä ole mikään este.

EU-parlamentaarikko Heidi Hautalan nimitystä vihreiden presidenttiehdokkaaksi Lipponen piti varsin varhaisena, ja hän kyseli, ovatko vihreät nimeämisellään tosissaan.
- Hyvin pitkä presidenttivaalikampanja ei ole kovin toivottava, siinä väsyvät sekä yleisö että ehdokkaat.


Ala-Nissilä tuomitsee Suomen Pankin pääjohtajavalinnan politisoinnin

Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä moittii SDP:tä valtapolitiikan sekoittamisesta Suomen Pankin pääjohtajavalintaan. Pankkivaltuutettu Ala-Nissilä sanoi lauantaina Helsingissä, että Suomen Pankki tarvitsisi tuekseen yksimielisen pääjohtajavalinnan.

Ala-Nissilä huomautti, että Suomen Pankin pääjohtajaa on Euroopan Keskuspankin neuvostossa nimenomaan kielletty ottamasta ohjeita omasta pankista tai kotimaasta.
- Ajatus siitä, että Suomen Pankissa rahapoliittinen päätöksenteko jaettaisiin eri johtajien kesken on siten täysin mahdoton.

Ala-Nissilän mielestä keskuspankin johtokunta voi toimia hyvin nelijäseninä Matti Vanhalan johdolla, eikä ulkopuolisiin rekrytointeihin ole tarvetta.


Lipponen torjuu Britannian ja USA:n yhteiskuntamallit

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) katsoo, ettei sen kummemmin Yhdysvaltain kuin Britannian yhteiskuntamallista ole Suomelle esikuvaksi. Taloussanomien haastattelussa lauantaina hän piti tyhmänä politiikkana lähteä tietoisesti jyrkentämään tuloeroja Yhdysvaltain malliin, esimerkiksi yritysjohdon optiojärjestelyillä.

Lipposen mukaan osaamiseen perustuvassa yhteiskunnassa, jossa halutaan pitää yllä korkeaa elintasoa, tarvitaan eheyttä ja sitä, etteivät tuloerot pääse repeämään.

Britannian malli taas perustuu maan historiaan ja luokkayhteiskuntaan; vastakkain ovat hyvin radikaali ammattiyhdistysliike ja vahva oikeisto. Tuloksena on yhteiskunta, jossa on kaksi miljoonaa piilotyötöntä.
- Se on suhteellisesti ottaen paljon enemmän kuin Suomessa, vaikka meillä on työttömyys kokonaisuudessaan näin suuri, Lipponen sanoi.

- Meillä ei ole sieltä muuta oppimista kuin niistä virheistä, mitä siellä on tehty. Mielenkiintoisimpina esimerkkeinä työmarkkinoiden toimivuuden ja sosiaaliturvan osalta Lipponen pitää Hollantia ja Tanskaa. Ja kyllä Suomikin voi tarjota omaa malliaan, jos kysymys on kilpailukyvystä.

Koonnut: IA
24.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE