Espanja tukee Suomen pohjoisen ulottuvuuden aloitetta



Espanjan ulkoministeri Abel Matutes sanoi keskiviikkona maansa tukevan täysin Suomen aloitetta EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämiseksi.


Suomen aloite on eräänlainen peilikuva Espanjan ns. Välimeren ulottuvuudelle eli Barcelonan prosessille, jonka tavoitteena on kehittää EU:n ja sen ulkopuolisten Välimeren maiden yhteistyötä.

Molemmat aloitteet ja niiden kehittäminen rinnakkain olivat yksi aihe Matutesin ja ulkoministeri Tarja Halosen (SDP) keskusteluissa Helsingissä. Muita aiheita olivat mm. NATO, jonka laajentumisesta ministerit olivat yhtä mieltä, EU:n suhteet Turkkiin ja Latinalaiseen Amerikkaan sekä Venäjä ja Baltia.

Suomen ja Espanjan välillä ei ole kahdenvälisiä ongelmia, Halonen sanoi keskustelujen jälkeen.

Maatalous puhuttaa

EU:ssa Espanja on ollut tyytymätön Agenda 2000 -raportissa kaavailtuihin maataloustukiin.

Espanja katsoo, että raportissa on epätasapaino pohjoisen ja etelän välillä. Liian paljon tukea menee pohjoisten alueiden naudanlihan-, maidon ja viljantuotantoon kun taas espanjalaiset oliiviöljyn tuottajat ja hedelmänviljelijät jäävät vähemmälle.

EU haluaa myös uudistaa Espanjan oliivinviljelyn tukijärjestelmän tavalla, jota Espanja ei täysin kannata. Oliiviöljytuotannon ongelmia sivuttiin ulkoministereiden yhteisessä lehdistötilaisuudessa, mutta Halonen ei antanut ongelmien ratkaisussa varauksetonta tukea vieraalleen. Asia ei ole Suomen ulkoministerin käsissä, hän sanoi.

Myös EU:n suhteet Turkkiin puhuttivat ulkoministereitä. Suhteet ovat lähes jumissa, koska EU:n parlamentti on jäädyttänyt Turkille luvattuja EU-rahoja Turkin kehnon ihmisoikeustilanteen takia.

Kreikka puolestaan ovat evännyt muuta EU-avustusta Turkille maiden välisten saarikiistojen takia. Matutes kertoi aikovansa keskustella ongelmasta Kreikan kanssa, jonka ulkoministerin hän tapaa seuratessaan kuningas Juan Carlosia valtiovierailulle Kreikkaan heti Helsingin-vierailun jälkeen.

Espanja haluaisi Turkin avun lähtevän liikkeelle, ja Matutes arvelikin ratkaisun löytyvän.

STT-IA
22.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE