Pietarin ja Leningradin alueen yhdistämiseen vauhtia?



Vuosikausia vireillä ollut hanke Pietarin ja sitä ympäröivän Leningradin alueen yhdistämisestä on saanut uutta vauhtia sen jälkeen, kun Leningradin alueen kuvernööri Vadim Gustov nousi maan hallitukseen.


Pietari ja Leningradin alue erotettiin 90-luvun alussa erillisiksi Venäjän federaation "subjekteiksi" eli jäseniksi, joilla on omat lainsäädäntöelimet ja rajoitettu itsehallinto.

Presidentti Boris Jeltsin antoi vime viikon torstaina alueiden yhdistämisen tehtäväksi ensimmäiseksi varapääministeriksi valitulle Gustoville.

- Yhdistä alueet. Jos joku pyrkii häiritsemään sinua, erotan tämän henkilökohtaisesti, Gustov siteerasi Jeltsinin kanssa käymäänsä keskustelua uutistoimisto Interfaxille.

Yhdistymisen tiellä on kuitenkin monta mutkaa. Ensin molempien subjektien parlamentit on saatava hyväksymään asiaa koskevan kansanäänestyksen järjestäminen.

Hanke etenee vasta, jos sekä kaupungin että alueen äänestäjistä yli puolet asettuu kannattamaan sitä. Lopuksi tarvitaan perustuslain muutos.

Esimakua tulevasta saatiin jo toissa viikolla, kun Leningradin alueen parlamentti hylkäsi äänin 24-19 esityksen yhdistymistä koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä.

Talousraja

Yhdistymistä ei tee helpoksi sekään, että Leningradin alueen talous on kuralla, kun taas Pietari elää suhteellisen tukevasti. Pietarin kaupungin budjetti on jotakuinkin tasapainossa, ja palkat ja eläkkeet on saatu maksettua ajallaan.

Alueen budjetin alijäämä on puolestaan revennyt lähemmäs 50 prosenttiin, ja julkisen sektorin työntekijät lakkoilevat tuhkatiheään maksamattomien palkkojensa takia. Alueen kassasta ei tahdo löytyä rahaa edes Gustovin seuraajan vaalien järjestämiseen.

Yhdistymishanketta periaatteessa kannattava Pietarin kaupunginjohtaja Vladimir Jakovlev arvioikin viime viikolla, että talouskuilun takia asiassa on edettävä varovaisesti.

Hänen mielestään tarvitaan parin-kolmen vuoden neuvottelukierros "hätäisten" päätösten välttämiseksi. Alueen vt. kuvernööri Valeri Serdjukov olisi puolestaan valmis järjestämään kansanäänestyksen jo tulevana talvena.

Yleisesti hallinnollista rajaa pidetään keinotekoisena. Pietari sijaitsee keskellä suunnilleen Itävallan kokoista Leningradin aluetta. Molempien subjektien hallinto toimii Pietarissa: kaupungin ja alueen hallitusten päämajat sijaitsevat samalla aukiolla.

Yhdistyminen merkitsisi mm. hallinnon päällekkäisyyksien karsimista - ajatus, joka ei miellytä kaikkia.

Myöskään kaikki kaupungin ja alueen parlamentaarikot eivät ole mielissään suunnitelmasta, joka saattaisi tietää edustajanpaikan menetystä.

Gustov onkin maanitellut edustajia hankkeen kannattajaksi ehdotuksella kaksikamarisesta paikallisparlamentista.

Yhdistämishankkeen kannattajaksi on ilmoittautunut joukko valtakunnan poliitikkoja etunenässä liberaalisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Vladimir Zhirinovski, joka aikoo tavoitella Gustovilta vapautunutta kuvernöörinpaikkaa.

STT-IA
2.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE