Tietokoneiden vuoden 2000 ongelma ei uhkaa yhteiskunnan perustoimintoja



Tietokoneohjelmistojen vuoden 2000-päivitysongelma ei aiheuta uhkaa yhteiskunnan perustoiminnoille, vaikka aiheuttaakin runsaasti harmia ja valtavan työmäärän, Tieto-konsernin toimitusjohtaja Matti Lehti arvioi Soneran TeleAkatemia-seminaarissa Espoossa tiistaina.


Lehden mukaan pääosa tietojärjestelmistä saadaan korjattua jo ennen vuosituhannen vaihdetta, joten energiahuolto, liikenneturvallisuus tai tietoliikenne tuskin vaarantuvat.

Suurimmat riskit liittyvät yrityksiin, joiden keskeiset perusjärjestelmät on tarkoitus korvata uusilla sovellusohjelmistoilla ilman muutoksia vanhoihin järjestelmiin.

- Järjestelmäkehityksen viivästyminen merkitsisi tällöin yrityksen toimitusten ja laskutusten pysähtymistä toimivan tietojärjestelmän puutteessa, Lehti sanoi.

Viivästysten riskiä lisää se, että tietotekniikan ammattilaisista on tällä hetkellä poikkeuksellisen kova kysyntä, joka vielä kiihtyy vuosituhannen vaihteen lähestyessä. Vuosituhanteen vaihteen aiheuttamien ohjelmistoinvestointien huipun on arvioitu ajoittuvan vuoteen ensi vuoteen ja laiteinvestointien huipun vuoteen 2000.

- Jossain määrin häiriöitä aiheutuu varmasti myös eri järjestelmien liittymien yhteensopimattomuudesta sekä sulautettujen ohjelmistojen toimintahäiriöistä.

- Pitkien liittymäketjujen ja koneisiin ja laitteisiin sisäänrakennettujen ohjelmistojen aukoton testaaminen etukäteen on käytännössä mahdotonta, Lehti huomautti.

Digitaalivallankumous on jo ovella

Lehden mielestä vuosi 2000 -keskustelu on peittänyt alleen paljon tärkeämmän kehityksen eli sen, että mikroprosessorien huima kehitys on siirtämässä meitä todelliseen tietoyhteiskuntaan.

Mikropiirien suorituskyvyn kasvu ja hintojen lasku johtaa siihen, että mikroprosessorien määrä kohoaa kymmenen vuoden sisällä nykyisestä parista sadasta miljoonasta useisiin miljardeihin.

- Digitaalinen vallankumous syntyy näiden miljardien mikroprosessorien liittyessä yhteen kiinteiden ja langattomien tietoverkkojen avulla, Lehti sanoi.

- Tämä kehitys muuttaa maailmaa tulevalla vuosisadalla enemmän kuin autoteollisuus, öljyteollisuus ja tieliikenne yhteensä 1900-luvulla, Lehti ennusti.

STT-IA
2.10.1998


TALOUS -SIVULLE