Viikonlopun talousuutisia lyhyesti


Köyhät valtiot tahtovat äänensä kuuluviin maailmantaloudessa

Kehitysmaat vaativat enemmän sananvaltaa maailmantalouden päätöksenteossa. Teollisuusmaat pitävät kehitysmaat ulkona kansainvälisten talousuudistusten suunnittelusta, valittivat 24 maailman köyhintä valtiota julkilausumassaan Washingtonissa viikonvaihteessa.

Köyhien ja rikkaiden maiden vuoropuhelulle on suurempi tarve kuin koskaan aiemmin, huomauttivat kehitysmaat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokouksen yhteydessä Washingtonissa.

Etenkin köyhiä Afrikan valtioita on hiertänyt se, että niitä ei ole kelpuutettu mukaan Yhdysvaltain keväällä perustamaan 22 maan neuvottelufoorumiin G22:een.


EU vakaa saareke maailmantaloudessa

EU on vakaa saareke maailman talouskriisien keskellä, Euroopan unionin teollisuusministerit sanoivat sunnuntaina. Ministereiden mukaan kriisit ovat vaikuttaneet EU:n talouteen vain lievästi.

Viikonloppuna Itävallassa koolla olleet ministerit totesivat, että unioni on eristyksissä maailman talouden myllerryksiltä, koska sen kaupasta vain 9 prosenttia käydään muiden kuin EU-maiden kanssa.

Ministereiden mukaan EU:n yhteisvaluutta-alue on jo nyt todistanut taloudellisen vakautensa. Tulevaisuuden talouskehityksen avaimena ministerit pitävät EU:n laajenemista itään.


Johtajat rahastivat optionsa ennen pörssin alamäkeä

Kymmenet yritysjohtajat ehtivät pistää optioitaan rahoiksi ennen pörssikurssien laskua tänä syksynä, kertoi Helsingin Sanomat sunnuntaina. HS:n selvityksen mukaan 46 sisäpiiriläistä hankki viime keväänä ja kesänä noin 246 miljoonan markan lisätulon.

Yli puolet koko 246 miljoonan markan potista meni Raisio-yhtymän seitsemälle johtajalle ja kolmelle eläkeläiselle. Myös Nokian kahdeksan johtajan sisäpiiri kuittasi voittoina noin 50 miljoonaa markkaa.

Helsingin Sanomien mukaan sijoittajat ovat saaneet seurata realisointeja jälkijunassa. Joka viides optioiden myynti-ilmoitus on saapunut myöhässä yhtiön rekisterinpitäjille ja julkisuuteen.

Muun muassa Nokian ja Raision johtajat ovat Helsingin Sanomien mukaan rikkoneet Rahoitustarkastuksen määräyksiä, joiden tarkoitus on saada tieto myynneistä nopeasti markkinoille.

Myöhästymisten vuoksi sijoittajat saattavat saada väärän kuvan sisäpiirin uskosta yrityksen tulevaisuuteen. Optiomyyntien on sanottu ennakoivan yhtiön kurssin laskua, koska optiot kannattaa nousevien kurssien aikana pitää yleensä mahdollisimman kauan.


G7-maat ylläpitävät yhteistyöllä talouskasvuaan

Aasian ja Venäjän taloudellinen syöksykierre uhkaa hidastaa myös johtavien teollisuusmaiden talouskasvua. Näin totesivat G7-ryhmän edustajat Washingtonissa lauantaina kuusi tuntia kestäneiden neuvottelujensa päätteeksi.

Johtavat teollisuusmaat sopivat yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on ylläpitää kunkin jäsenmaan talouskasvua ja taloudellista vakautta.

- G7-maiden talouskehityksellä on merkittävä vaikutus koko muuhun maailmaan, ryhmä perusteli päätöstään, mutta ei esitellyt mitään varsinaisia toimenpiteitä. G7-ryhmän jäsenet ovat Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Yhdysvallat.

Teollisuusmaat vaativat lisäksi Japanilta tehokkaita toimenpiteitä pankkijärjestelmänsä uudistamiseksi. G7-maiden edustajat tapasivat myös lyhyesti Venäjän valtiovarainministerin Mihail Zadornovin ja keskuspankin johtajan Viktor Gerashchenkon.

He kehottivat Venäjää välttämään inflaatiota ja ruplan heikkenemistä entisestään. He myös rohkaisivat Venäjää jatkamaan neuvotteluja hätäavusta Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa. Zadornov pyysi noin 13 miljardin markan lainaa maan budjettivajeen osittaiseksi kattamiseksi.

IMF:n edustajien on määrä matkustaa Moskovaan 13.lokakuuta keskustelemaan lainasta.


Japani esitti rahoituspakettia Aasian maille

Japanin valtiovarainministeri Kiichi Miyazawa esitti lauantaina 30 miljardin dollarin rahoituspakettia talouskriisistä kärsiville Kaakkois-Aasian maille.

Miyazawa ehdotti pakettia tavatessaan virkaveljiään Indonesiasta, Malesiasta, Filippiineiltä, Singaporesta, Etelä-Koreasta ja Thaimaasta.Samalla maat sopivat valuuttojensa tasapainottamisesta kestävän kehityksen aikaansaamiseksi.

Japanin tarjous otettiin innostuneesti vastaan. Ministerit vakuuttivat yhteisessä lausunnossaan ryhtyvänsä pikaisesti kahdenvälisiin neuvotteluihin rahoituksen saamiseksi. Miyazawa sanoi esittelevänsä rahoituspaketin myös johtavien teollisuusmaiden ryhmälle eli G7:lle, joka pitää vuosikokoustaan Washingtonissa.


Keskon Haapaniemi: Olutveroa alennettava

Keskon varapääjohtaja Kalervo Haapaniemi vaatii olutveron selvää alentamista. Hänen mukaansa veron alentaminen pitäisi aloittaa pikku hiljaa, jotta sitä ei tarvitse tehdä kerralla sitten, kun tuontisäännökset muuttuvat.

Haapaniemi arvostelee Keskisuomalaisen haastattelussa kovan olutveron vaikutuksia.
- Suomalaiset oluttehtaat vievät oluen laivoilla ja rekoilla Viroon ja se tuodaan sieltä laivoilla ja kantaen pois, hän huomauttaa.

Olutvero on Suomessa EU-maiden korkein. Se tuottaa valtiolle vuodessa noin 3,5 miljardia markkaa. Vuonna 2004 oluen tuonti EU-maista vapautuu käytännössä kokonaan, mikä tuottaa Suomelle veronalennuspaineita. Varapääjohtaja alentaisi myös elintarvikkeiden arvonlisäveroa.


Nokia mukaan GSM-valmistajien järjestöön

Nokia liittyi perustajajäsenenä mukaan Global Mobile Suppliers Association (GSA) -järjestöön. GSM-standardia maailmanlaajuisesti tukeva järjestö perustettiin perjantaina Zürichissä.

Perustajajäseninä olivat Nokian lisäksi 20 muuta tietoliikennealan yritystä. Järjestössä on mukana myös Nokian ruotsalainen kilpailija Ericsson.

Järjestön tavoitteena on GSM-tuotteiden,-järjestelmien ja -palveluiden tukeminen sekä tämän teknologian jatkokehityksen tukeminen kohti seuraavan sukupolven matkapuhelinpalveluita.

Nokian on maailman johtava GSM1800-verkkojen toimittaja ja toinen johtavista GSM 900-verkkojen toimittajista.

Koonnut: IA
4.10.1998


TALOUS -SIVULLE