Suurten fuusioiden kilpailuvalvonta tapahtuu EU:ssa

Kilpailuvirasto aloittaa yrityskauppojen valvonnan



Yrityskauppojen kotimainen kilpailuvalvonta alkaa lokakuun alussa. Valvonnan tarkoituksena on ehkäistä kilpailua haittaavien yrityskeskittymien syntyminen.


Kyseessä on lupajärjestelmä, jossa laissa määrätyn liikevaihtokynnyksen ylittäville yrityskaupoille on saatava Kilpailuviraston lupa.

Kilpailuvirasto tutkii kotimaiset yrityskaupat, jotka eivät kuulu EU:n kilpailuvalvonnan piiriin. Kynnyksenä tutkinnalle on yhdistyvien yritysten liikevaihdon nouseminen yli 2 miljardin markan ja vähintään kahden osapuolen liikevaihdon nouseminen yli 150 miljoonan markan.

Suuret yrityskaupat tutkitaan Euroopan unionissa. EU:n fuusiovalvonnan piiriin kuuluvien kauppojen tutkiminen kuuluu komission yksinomaiseen toimivaltaan eikä siihen sovelleta kilpailunrajoituslain yrityskauppavalvontaa koskevia säännöksiä.

- Kilpailuvirasto käsittelee kaupat, jotka on ilmoitettava sille viikon kuluessa niiden tekemisestä. Ennakoimme, että ilmoituksia tehdään vuosittain 40-60, kertoi apulaisjohtaja Juhani Jokinen Kilpailuvirastosta.

Kauppoja arvioidaan niiden Suomen markkinoilla ilmenevien vaikutusten mukaan.

Virasto voi asettaa ehtoja

Kilpailuvirasto voi asettaa kaupan hyväksymiselle ehtoja, esimerkiksi velvoitteen myydä jokin liiketoiminta keskittymästä. Ehtojen asettaminen on Jokisen mukaan ensisijainen tapa puuttua yrityskauppaan.

Mikäli se ei riitä kilpailun ylläpitämiseen, Kilpailuvirasto tekee kilpailuneuvostolle esityksen kaupan kieltämisestä. Kynnysarvot ylittäviin kauppoihin kuuluu "odotusaika". Osapuolet eivät saa viedä kauppaa loppuun, ennen kuin asiassa on tehty päätös. Säännönmukainen enimmäisaika asian käsitelylle on neljä kuukautta.

Jokinen arvioi, että valtaosa ilmoituksista ratkaistaan kuitenkin yhden kuukauden pituisessa ns. ensimmäisen vaiheen käsittelyssä.

- Yrityskaupan kieltäminen tai ehtojen asettaminen tulee kysymykseen, kun kaupan seurauksena syntyy sellainen määräävä markkina-asema, joka estää merkittävästi kilpailua, totesi Jokinen.

Käytännössä mittapuuna on se, että syntyvän keskittymän kielteiset vaikutukset kilpailuun ovat voimakkaita ja pitkäaikaisia.

EU:n komission kilpailuvalvontaan kuuluvat suuret yrityskaupat. Kauppa kuuluu EU:n kilpailuviranomaisille, jos keskittyvien yritysten liikevaihto on vähintään 5 miljardia ecua ja vähintään kahden yrityksen yhteisön alueelta kertynyt liikevaihto ylittää 250 miljoonaa ecua.

Jos kaikkien yhdistyvien yritysten liikevaihdosta yli kaksi kolmasosaa kertyy samasta jäsenvaltiosta, ei keskittymä kuitenkaan ole yhteisölaajuinen.

STT-IA
2.10.1998


TALOUS -SIVULLE