Saksan vallanvaihdos tuo epävarmuutta EU:n uudistuksiin



EU-komissaari Erkki Liikanen laatii ensi viikolla puitteet unionin budjetin rahoitukselle. Budjetista saattaa tulla ensimmäinen koetinkivi Saksan tulevan liittokanslerin Gerhard Schröderin Eurooppa-politiikalle.


EU:n uusi pitkän aikavälin budjetti on osa Agenda 2000 -pakettia, joka tähtää EU:n uudistamiseen sen valmistautuessa ottamaan uusia jäseniä Keski- ja Itä-Euroopasta.

Useimmat EU:n asiat liittyvät rahaan. Saksa on ylivoimaisesti EU:n suurin nettomaksaja, ja sekä eroava liittokansleri Helmut Kohl että hänen seuraajansa Gerhard Schröder ovat vaatineet EU-maksujen leikkaamista.

Ei ole mikään sattuma, että Liikasen valmistama EU:n komission analyysi EU-maksuista esitetään vasta Saksan vaalien jälkeen. Saksa haluaa yhdessä Hollannin, Itävallan ja Ruotsin kanssa asettaa katon nettomaksuille.

Köyhemmät maat Espanjan johdolla vastustavat tätä. Espanjan hallitus katsoo, että EU-maksujen tulisi määräytyä progressiivisesti, siten että rikkaat maat maksavat enemmän.

EU:ssa on aiemmin sovittu, että poliittinen ratkaisu Agenda 2000:sta tehdään ylimääräisessä huippukokouksessa maaliskuun lopulla.

Jotta EU voisi sopia maatalous- ja aluepolitiikan vaikeista uudistuksesta, sen on myös päästävä sopuun pitkän aikavälin budjetista. Kaikki tämä kuuluu Agenda 2000:een.

- Saksan uudelta hallitukselta vaaditaan tosi paljon, jota aikataulu pitäisi, eräs suomalaisdiplomaatti arveli maanantaina.

Mitä maatalousuudistuksiin tulee, kaupunkilaistuneiden sosiaalidemokraattien on luultavasti helpompaa suostua sopuratkaisuihin kuin Helmut Kohlin. Muun muassa itäistä Saksaa suosivan aluetuen suhteen vallanvaihdoksella on tuskin mitään merkitystä.

Suomi seuraa erityisellä mielenkiinnolla Schröderin Eurooppa-politiikkaa. Jos EU-uudistusten maaliskuun aikataulu ei pidä paikkaansa, siirtyvät kaikki vaikeat päätökset heinäkuun alussa alkavalle Suomen puheenjohtajakaudelle. Tätä Suomi ei haluaisi.

Santer: Ei euroa ilman Kohlia

Maanantaina mielialat olivat joka tapauksessa toiveikkaat EU:n päämajassa Brysselissä. EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer totesi, että Saksan sosiaalidemokraatit ovat aina olleet Eurooppaa kannattava puolue.

- Olen varma siitä, että liittokansleri Schröderistä tulee liikkeellepaneva voima Euroopan rakentamisessa, Santer sanoi.

Hän ylisti myös Helmut Kohlia tämän työstä Euroopan talous- ja rahaliiton hyväksi.
- Euro ei olisi syntynyt ilman Kohlia, hän sanoi. Schröder esiintyy ensi kerran EU-yhteyksissä lokakuun lopulla, kun Itävalta järjestää ylimääräisen huippukokouksen EU:n tulevaisuutta koskevista yleisistä kysymyksistä.

On kuitenkin epäselvää, onko Schröderin hallitus valmis siihen mennessä. Hallituksen muodostamisesta tulee Saksassa pitkällinen prosessi.

EU:n tärkein tulevaisuuden ongelma Emun ohella on itälaajentuminen. Helmut Kohlin suuri unelma oli nähdä Saksan naapurimaat Puola ja Tshekki sekä Unkari EU:n jäseninä.

Schröderin politiikka on piirteiltään hiukan epäselvää. Tarkkailijat uskovat kuitenkin, että hän saattaa suhtautua EU:n laajenemiseen hiukan varovammin ottaen huomioon sen suuret kustannukset ja vaikutukset Saksan ja muun Länsi-Euroopan työmarkkinoihin.

STT-IA
2.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE