EU aloittaa neuvottelut kuuden hakijan kanssa



EU aloittaa varsinaiset asianeuvottelut kuuden jäsenyyttä hakeneen maan kanssa 10. marraskuuta.


Neuvottelujen aloittamisen Luxemburgissa maanantaina ratkaisseet EU:n ulkoministerit pistivät kiperimmän kysymyksen, Kyproksen poliittisen ongelman toistaiseksi sivuun. Jäsenyyshakemuksensa uudelleen aktivoineen Maltan osalta otettiin puolestaan aikalisä.

Neuvotteluissa aletaan nyt sovittaa hakijamaiden lainsäädäntöä EU-kuntoon eli tutkimaan, kuinka pitkälle ehdokkaat ovat valmiita hyväksymään unionin vaateet, vai tarvitaanko erityisjärjestelyjä tai siirtymäaikoja.

Alkuvaiheessa käsittelyyn otetaan kaikkiaan seitsemän asiakokonaisuutta, joista on jo ehditty saada hakijoiden kannat. Käytännössä ensiaskeleisiin sisältyy helpompia kysymyksiä kuten tiede, tutkimus, koulutus, kulttuuri ja teollisuuspolitiikka.

Neuvotteluissa tullaan käymään läpi kaikkiaan 31 osiota, joista visaisimmat nivoutuvat muun muassa maatalouteen ja työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen.

Kypros askarrutti

Eniten ministereitä askarrutti Kyproksen poliittinen ongelma, jakautuminen kreikkalaiseen ja turkkilaiseen osaan.

Neuvottelujen aloittaminen myös Kyproksen kanssa oli lopulta varsin selvää. Vaikeuksia tuotti lähinnä löytää oikea ilmaisu ministerien lopulliseen päätökseen.

Käytännössä ongelma laitetaan hienovaraisesti sivuun odottamaan tulevia ratkaisuja. Lopullista laajentumispäätöstä ei kuitenkaan tehdä ennen kuin kahtiajako on selvitetty.

EU:n kannan mukaan laajentumisen tulee hyödyttää saaren koko väestöä.

Ministerineuvoston puheenjohtajana toimiva Itävallan ulkoministeri Wolfgang Schüssel muotoili, että neuvottelujen alkamisen toivotaan vauhdittavan osaltaan Kyproksen ongelman ratkaisua.

Neuvottelut aloitetaan Kyproksen lisäksi Viron, Unkarin, Puolan, Tshekin ja Slovenian kanssa. Jäseniksi hakijat siirtynevät EU-tuntojen mukaan aikaisintaan ensi vuosikymmenen puolivälissä, vaikka ehdokkailla onkin selkeitä toiveita ripeämmästä tahdista.

Maltalle aikalisä

Malta on aktivoinut oman jäsenhakemuksensa vaalien jälkeen. Ulkoministerit merkitsivät asian tässä vaiheessa tiedokseen ja päättivät jäädä odottamaan EU:n komission lisäselvityksiä. Keskeisesti laajentumiseen liittyen EU:n olisi myös saatava oma uudistumisensa vauhtiin.

Ulkoministerit korostivat, että laajaan, ensi vuosituhannen alun uudistusohjelmaan Agenda 2000:een olisi pistettävä vauhtia, jotta sovitussa aikataulussa pysytään. Sen mukaan Agendan pohjan tulisi olla kunnossa ensi maaliskuun loppuun mennessä.

Luxemburgin kokouksessa asia ei kuitenkaan edennyt sen pitemmälle. Kiirehtimistä toppuuttelee lähinnä komission selvitys, jossa hahmotetaan unionin tulevaa tulonmuodostusta. Selvitys annetaan keskiviikkona.

STT-IA
5.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE