Italialaiset nauttivat monen ruokalajin ateriaa tuntikausiaItalialaiset rakastavat ruokaa ja he saattavat erityisesti iltaisin istua monen ruokalajin aterialla tuntikausia. Ruokajuomana on usein paikallinen viini.


Matkailijan kannattaa tutkailla ravintoloita, sillä hintataso määräytyy niiden mukaan. Osteria on edullinen, taverna hieman kalliimpi, trattoria keskihintainen ja ristorante kallein. Viimemainituissa hinnat määritellään keittiön tason mukaan.

Kun aperitivo on nautittu, syödään alkupalat, antipasti. Seuraavaksi kannetaan pöytään primo piatto eli alkuruoka, joka yleensä on pastaa. Secondoksi eli pääruoaksi voi tilata vaikkapa kalaa, äyriäisiä, nautaa, kanaa, lammasta tai sikaa.

Merien ympäröimässä Italiassa, jossa lisäksi on suuria järviä, on kalan- ja äyriäistenystävillä herkulliset oltavat.

Tarjolla on mm. hummerista ja merianturasta sinisimpukoihin, ostereihin, mustekaloihin, merirapuihin ja tonnikalaan. Jos haluaa syödä pääruoan kanssa perunoita ja salaattia, ne on tilattava erikseen.

Juustot ovat luku erikseen ja niitä valmistetaankin Italiassa runsaasti. Monet juustot saavat hienon aromin yrteistä ja heinistä, joita alppiniityillä käyskentelevät lehmät syövät.

Myös pizzeriassa kannattaa käydä

Italialainen ruoka on meille suomalaisille tuttua myös kotimaasta; erityisesti olemme viehättyneet pizzoista. Kun lomailee Italiassa, kannattaa poiketa maistamaan myös paikallisia pizzoja.

Esimerkiksi Garda-järven rantaravintoloiden pizzat ovat todella meheviä ja herkullisia. Vaihtoehtoja on kymmenittäin. Puhumattakaan Napolista, pizzan kotikaupungista.

Frutti di Maresta löytyi tomaattia, kinkkua, merirapua, katkarapua, mustekalaa ja simpukoita. Pizza Tropicaleen kätkeytyi tomaattia, juustoa, kinkkua ja ananasta.

Tiramisua, gelatoa ja näyttäviä juomia

Italialaiset jälkiruoat ovat suussasulavia ja maa on erityisen tunnettu gelatosta eli jäätelöstä. Jäätelöannokset ovat todella komeita ja ne koristellaan kauniisti.

Erimakuisten jäätelöiden lisäksi annoksessa voi olla esim. tuoreita mansikoita, kermavaahtoa, kiiviä, banaania, pähkinöitä, aprikooseja ja persikoita. Monia aikuisten tilaamia annoksia maustetaan mm. liköörillä.

Camparidrinkki saattaa kuulostaa "arkipäiväiseltä", mutta siltä se ei ainakaan näytä Italiassa. Juoma tuodaan appelsiinimehun kanssa tarjolle upeassa lasissa, jota koristavat appelsiinin- ja sitruunanviipaleet sekä ruusu.

Tiramisu

250 g pehmeää sulatejuustoa
3 kananmunaa
3 rkl sokeria
kaakaojauhetta
1 pkt biscottikeksejä
espressokahvia

Valkuaiset ja keltuaiset erotetaan. Keltuainen vatkataan sokerin kanssa ja valkuainen vaahdoksi. Keksit kastetaan kahvilla ja asetetaan vuoan pohjalle. Yhdistetään valkuainen, keltuainen ja sulatejuusto ja vatkataan tasaiseksi massaksi. Kaadetaan keksien päälle, sirotellaan kaakaojauhetta ja nautitaan kylmänä.

STT-IA
2.10.1998


AJASSA -SIVULLE