Ajan suunnassa lyhyesti


Eläinfossiileja yli miljardin vuoden takaa?

Tutkijat arvioivat, että monisoluiset eläimet kehittyivät maapallolle jo 1,1 miljardia vuotta sitten. Tähän asti on oletettu, että planeettamme elämä kehittyi tälle asteelle noin puoli miljardia vuotta sitten.

Kehitysopin aikataulukoita rukattiin, koska saksalainen tiedemiesryhmä löysi Intian keskiosista todisteita vanhemmasta elämästä. Kaivauksissa löydettiin yli miljardin vuoden ikäisiä kivettyneitä käytäviä. Eläimien arvioidaan kaivaneen niitä edetessään muinoin hiekkamaassa.

- Nämä eläimet elivät noin puolet aiemmin kuin vanhimmat tähän asti löydetyt monisoluiset, joita on pidetty korkeamman eläinkunnan alkuna, tähdentää paleontologi Adolf Seilacher.

Seilacherin mukaan näyttääkin siltä, että eläinten evoluutio on ollut luultua hitaampaa.


Nettigalleria Ama avautui

Suomen ensimmäisen ainoastaan Internetissä näkyviä näyttelyjä järjestävän taidegallerian avajaisia vietettiin keskiviikkona Turussa.

Ensimmäisen näyttelyn taiteilija on Hannu Hyrske. Näyttelysivuilla vierailija voi tutustua kymmenkuntaan taideteokseen sekä tietoihin niistä ja taiteilijasta. Teoksia voi myös ostaa.

Grafiikkaan keskittyvän nettigalleria Aman näyttely vaihtuu kuukausittain. Marraskuun taiteilija on taidegraafikko Maija Saarinen, joulukuussa esillä on graafikko ja kuvanveistäjä Harri Leppäsen litografioita.


Maailman lyhyin mies?

Jordanialainen mies tavoittelee maailman lyhyimmän miehen titteliä. 65 senttiä pitkä Kayed aikoo päästä Guinnessin ennätyskirjaan.

- Jokainen haluaa tehdä jotakin erikoista tai epätavallista. Jos minut todetaan maailman pienimmäksi mieheksi, tulen hyvin onnelliseksi, Ammanissa asuva Kayed sanoi.

Guinnessin ennätyskirjan edustajat toteavat, että he haluavat mitata Kayedin pituuden päivän eri aikoina. Guinnessin väki kuitenkin myönsi, että heidän tiedossaan ei ole ketään muuta 65-senttistä tai sitä lyhyempää miestä.

Sähkökäyttöisellä pyörätuolilla liikkuva Kayed kertoo harrasteikseen lintujen keräilyn, matkustamisen ja lukemisen.


Kiista formulakisojen katsomisesta johti äidin surmaan

Riita televisiokanavasta on ilmeisesti syynä lahtelaisnaisen elokuiseen surmaan. Äitinsä kuristanut 42-vuotias mies ei itse muista tapahtumaa, josta hänelle luettiin tiistaina tapposyyte Lahden käräjäoikeudessa.

Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii tuomiota törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Mies määrättiin pyynnöstään mielentilatutkimukseen, jonka jälkeen käsittely jatkuu alioikeudessa.<>P Kuristamisella ei ole silminnäkijää, sillä toinen vieras poistui äidin asunnolta Onnelantieltä tilanteen kiristyessä. Hän todisti oikeudessa, että poika olisi halunnut katsella formulakisojen aika-ajoa, äiti taas muuta kanavaa.

Vuonna 1930 syntyneen naisen kuolemaa pidettiin aluksi luonnollisena. Todellinen syy paljastui vasta ruumiinavauksessa.

Syyttäjä vaatii myös miehen viimevuotisen tuomion täytäntöönpanoa. Silloin tämä sai kymmenen kuukautta ehdollista lyötyään veljeään kirveellä päähän.


Sveitsin juniin kännykättömiä vaunuja

Sveitsiläisten ei ole enää pakko kuunnella kännyköiden pirinää ja kanssamatkustajien yksityisasioita matkustaessaan junassa.

Viime sunnuntaista lähtien kymmenissä junissa voi valita Pssst-merkillä varustetun vaunun, jossa ei saa käyttää kännykkää eikä pelata tietokonepelejä. Myös kovaääninen lörpöttely on kiellettyä.

Jos järjestely miellyttää matkustajia, kännykättömiä vaunuja on tulossa lisää ensi vuonna, kerrotaan Sveitsin rautatieyhtiöstä.

Koonnut: IA
1.10.1998


AJASSA -SIVULLE