Israel vapautti Hamas-johtajan ja äärijuutalaisia terroristeja

Toripommimiehen ajojahti jatkuu IsraelissaIsraelilaisviranomaiset jatkavat kiihkeästi Adel Awadallahin metsästystä, jota pidetään Hamasin uutena "pommi-insinöörinä" ja vastuullisena toripommeista.


Samaan aikaan Israel vapautti keskiviikkona vankilasta ääri-islamilaisen Hamas-järjestön perustajiin lukeutuvan, sokeutuneen ja halvaantuneen, sheikki Ahmed Yassinin sekä kaksi äärijuutalaista terroristia.

Adel Awadallah on nousemassa mediassa Hamasin uudeksi "pommi-insinööriksi", lukuisista pommi-iskuista vastanneen Jihyen Ayjashin jälkeen, jonka israelilaiset surmasivat tammikuussa 1996 asentamalla pommin hänen kännykkäänsä.

30-vuotias ja Israelin miehittämän Länsirannan El-Birehin kaupungista kotoisin oleva Awadallah on ilmeisesti vastuussa viimeaikojen verisistä itsemurhapommi-iskuista toreilla. Hän johti jokin aika sitten paljastunutta maanalaista pommitehdasta Beit Sahourissa.

Israelilaisten tiedustelupalvelu uskoo, että Awadallah sai toimeksiantonsa Hamasin Syyrian päämajasta Damaskoksesta.

Palestiinalaishallinto mukana

Jerusalem Postin mukaan Palestiinalaishallinto on mukana metsästämässä rajan molemmilla puolilla liikkuvaa Awadallahia. Samalla se kuitenkin yrittää pitää keskusteluyhteydet Hamasin johtoon ulkomailla.

Hamas operoi terrorismin lisäksi myös hyväntekeväisyyden alalla. Sillä on useita sosiaalilaitoksia sairaaloista alkaen, joissa tarjotaan palveluita palestiinalaisalueiden varattomille.

Hamas on Jasser Arafatille vaarallinen vastustaja niin poliittisesti kuin sotilaallisesti. Israelin tiedustelupalvelun johtaja on varoittanut maansa poliitikkoja ajamasta Arafatia niin ahtaalle, että Hamasin kaltaiset järjestöt vahvistuvat palestiinalaisalueilla.

Hamasin johtaja vapautettiin

Samalla kuin pommi-insinööriä metsästettiin, israelilaiset vapauttivat yhden Hamasin perustajan vankilasta. Sheikki Ahmed Yassin oli vapautuksensa hetkellä vakavasti sairas.

Israelilaiset lennättivät hänet jordanialaisella lääkintähelikopterilla Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin, jossa vapauttamista sovinnon eleenä ehdottanut Jordanian kuningas Hussein oli häntä vastassa.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ilmaisi tyytyväisyytensä Yassinin vapauttamiseen. Palestiinalaishallinto ja Hamas tuomitsivat kuitenkin "karkotuksena" hänen lähettämisensä Jordaniaan.

- Me tuomitsemme tämän askeleen. Se on karkotus eikä vapautus. Tämän operaation ajoituksen ja tarkoituksen yllä on suuria kysymysmerkkejä, sanoi Arafatin johtaman palestiinalaishallituksen edustaja.

Vastuussa lukuisista pommi-iskuista

Sheikki Yassin oli perustamassa Hamas-järjestöä, jonka päämääränä on juutalaisvaltion tuhoaminen.

Hamasin aseellisen siiven järjestämissä itsemurhapommi-iskuissa on kuollut joukoittain israelilaisia. Hamasin johtoon kuuluva Abdel Aziz Rantisi sanoi olevansa "järkyttynyt" karkotuksesta. Hamas ilmoitti jatkavansa aseellista taistelua juutalaisvaltiota vastaan.

Kuningas Hussein toivoi, että vapauttaminen on yksi askel tulevien askelten joukossa rauhanprosessin aloittamiseksi uudelleen.
- Tämä on ilon hetki meille kaikille. Jumalalle kiitos hänen turvallisuudestaan ja Jumala suokoon, että hän tulee olemaan hyvässä kunnossa, Hussein sanoi.

Vakavasti sairas

Yassin istui elinkautisesta tuomiostaan kahdeksan vuotta. Vapauttamisensa hetkellä hän oli neliraajahalvaantunut, sokea ja kärsi lukuisista sisäisistä tulehduksista. Eräs syy vapauttamiselle olikin, että israelilaiset pelkäsivät Hamasin kostoiskuja, jos Yassin kuolisi vankeudessa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu oli suositellut pyörätuolissa olevan Hamas-johtajan vapauttamista Jordanian kuninkaan Husseinin pyynnöstä.

Vapauttaminen saattoi liittyä Israelin ja Jordanian väliseen vaihtokauppaan, jossa Israelille palautettiin kaksi maan tiedustelupalvelun Mossadin agenttia. Agentit pidätettiin viime viikolla Ammanissa epäiltynä toisen Hamas-johtajan murhayrityksestä.

Yassin vannoi palaavansa takaisin kotiinsa Gazan alueelle lähitulevaisuudessa saatuaan hoitoa Jordaniassa, mutta ei ole selvää, hyväksyisikö Israel tätä.

Israel vapautti äärijuutalaisia

Israel vapautti keskiviikkona kaksi äärijuutalaista, jotka oli tuomittu vuonna 1993 kymmeneksi vuodeksi vankilaan palestiinalaisen surmaamisesta. Palestiinalainen kuoli Jerusalemin vanhan kaupungin torilla tehdyssä kranaatti-iskussa.

Lisäksi Israel lyhensi neljän muun palestiinalaisten surmista tuomitun äärijuutalaisen vankeustuomioita. Vapautuksia pidettiin sovinnon eleenä ääri-juutalaisten suunaan, Hamasin johtajan vapautuksen takia.

LAURI KAIRA
Kairo
3.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE