Votka ja tupakka vievät venäläismiehen ennenaikaiseen hautaanVotka ja tupakka vievät venäläisen miehen ennenaikaiseen hautaan. Nuorella venäläisellä miehellä on vain 50 prosentin mahdollisuus koskaan saavuttaa 60 vuoden ikää, sanoivat länsimaiset ja venäläiset asiantuntijat tiistaina Moskovassa pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa.


Kaksipäiväinen konferenssi toi yhteen lääkäreitä ja muita terveysalan asiantuntijoita Venäjältä, Britanniasta ja Ranskasta.

Venäläisen miehen elinajanodote putosi 57 vuoteen vuonna 1994, kun se vielä neljä vuotta aiemmin oli 63 vuotta. EU-miehen elinajanodote on 74 vuotta.

Parikymmenvuotias ranskalainen tai brittiläinen mies elää 90 prosentin todennäköisyydellä 60-vuotiaaksi, kun taas nuorella venäläismiehellä todennäköisyys on 50 prosenttia.

Tupakki palaa

Brittiläinen lääkäri David Leon sanoi pitävänsä runsasta alkoholinkäyttöä todennäköisimpänä syynä miesten kuolleisuuden voimakkaaseen kasvuun. Alkoholinkäytön syynä voi puolestaan olla taloudellisten tai yhteiskunnallisten tekijöiden aiheuttama stressi. Vuonna 1993 venäläinen mies joi keskimäärin 60 grammaa puhdasta alkoholia päivässä - määrä vastaa kuutta lasillista votkaa.

Noin kaksi kolmasosaa venäläismiehistä polttaa tupakkaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan tupakoinnilla on osuutta lähes joka kolmannen venäläismiehen kuolemassa.

Muina kuolleisuuteen vaikuttavina tekijöinä on pidetty haluttomuutta käyttää turvavyötä sekä runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota. Venäläinen nainen elää kuitenkin 72 vuoden ikään - lääkäreiden mukaan siksi, että naiset juovat ja polttavat selvästi miehiä vähemmän.

STT-IA
3.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE