Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Kolumbian presidentille jälleen korruptiosyytteitä

Kolumbian parlamentti on aloittanut alustavat tutkimukset siitä, onko maan presidentti Ernesto Samper väärinkäyttänyt valtion varoja. Asiasta kertoi tutkimukset käynnistäneen parlamentaarisen komitean edustaja Franklin Garcia.

Tutkimuksissa pyritään selvittämään, käyttikö Samper valtion varoja omiin tarkoituksiinsa vuosina 1990-1991 Kolumbian kehitysministerinä toimiessaan. Garcia ei kuitenkaan yksilöinyt lähemmin, millaisista väärinkäytöksistä on mahdollisesti ollut kyse.

Presidentti Samper joutui korruptioepäilyjen kohteeksi myös viime vuonna, jolloin hänen uskottiin saaneen Calin huumekartellilta yli 30 miljoonaa Suomen markkaa vuoden 1994 vaalikampanjaansa varten. Kolumbian parlamentti kuitenkin vapautti Samperin korruptioepäilyistä todisteiden puutteen vuoksi.


Dianan kuolema isompi uutisaihe kuin II maailmansota

Prinsessa Dianan kuolema on ollut brittilehdille keskeisempi uutisaihe kuin II maailmasota. Näin voi päätellä vertailemalla lehtien aiheille omistamaa palstatilaa.

Dianan kuoleman jälkeen suurimat brittilehdet ovat omistaneet asialle keskimäärin 35 prosenttia palstatilastaan. II maailmansodan tärkeimmät tapahtumat, kuten Dunkerquen taistelu ja Saksan antautuminen, yltivät aikanaan vain 26 ja 27 prosentin palstaosuuteen.

Yksittäisiä ihmisiä koskevat suuruutiset, mm. presidentti Kennedyn ja John Lennonin salamurhat, ovat kalvenneet Diana-uutisointiin verrattuna täysin, brittilehdistön teemoja seuraava Durrant Press Cuttings arvioi.


Nigeria siviilivaltaan vuoden kuluttua

Nigerian sotilasjohtaja kenraali Sani Abacha lupasi keskiviikkona luovuttaa vallan vaaleilla valitulle siviilihallinnolle vuoden kuluttua. Abacha ilmoitti itsenäisyyspäiväpuheessaan radiossa ja televisiossa, että poliittinen siirtymäkauden "ohjelma päättyy Jumalan armosta 1.10. 1998 vaaleilla valitun siviilihallituksen valtaantuloon".

Kenraali Abacha kaappasi vallan vuoden 1993 presidentinvaalien mitätöimisen aiheuttamassa sekasorrossa. Häntä on vaadittu vapauttamaan maan poliittiset vangit, mm. liikemies Moshood Abiolan, joka olisi luultavasti voittanut vuoden 1993 vaalit.


Palmen murhan tutkijoilla uusia tietoja

Olof Palmen murhan tutkijoilla on uusia, ennen julkaisemattomia tietoja murhaajaksi epäillystä Christer Petterssonista, mutta syyttäjäviranomaiset eivät harkitse uusia oikeustoimia häntä vastaan, sanoivat Ruotsin syyttäjäviranomaiset tiistaina.

- Meillä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia nostaa uutta syytettä Petterssonia vastaan, sanoi yleinen syyttäjä Jan Danielsson uutistoimisto TT:lle. Hän kiisti siten Expressen -lehden uutisen, jonka mukaan Petterssonista jätettäisiin uusi syytepyyntö korkeimmalle oikeudelle viimeistään joulukuussa.

Olof Palme murhattiin vuonna 1986. Kolme vuotta myöhemmin Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen Tukholman käräjäoikeudessa. Hovioikeus kumosi kuitenkin tuomion samana vuonna. Hovioikeuden päätös oli yksimielinen: Petterssonia vastaan ei ollut riittävästi todisteita ja hänet oli vapautettava.


Korruptio uhka Venäjän valtiosuhteille

Venäjän järjestäytynyt rikollisuus alkaa uhata maan suhteita länteen. Amerikkalainen kansainvälisiä suhteita tutkiva laitos pitää Venäjän virkakoneiston korruptiota jo niin laajana, että normaalien valtiosuhteiden ylläpitäminen vaarantuu.

Rapautuva Venäjän valtionhallinto voi myös vaikeutta kansainvälistä yhteistyötä taistelussa ydinaseiden leviämistä vastaan, sanotaan tutkimuslaitoksen raportissa. Raportissa arvioidaan suurimman osan Venäjän yksityisistä yrityksistä ja pankeista maksavan voitoistaan 10-30 prosenttia suojelurahaa rikollisjärjestöille.


Venäjän rikollisjärjestöt liittoutuvat kolumbialaisten kanssa

Venäjän rikollisjärjestöt liittoutuvat parhaillaan Karibianmeren alueella toimivien kolumbialaisten huumekartellien kanssa, kertoi sanomalehti The Washington Post maanantaina.

Venäjän rikollisjärjestöt hankkivat kokaiinia Euroopan markkinoille ja maksavat sen toimittamalla aseita Latinalaisen Amerikan rikollisjärjestöille. Venäläiset ovat mm. yrittäneet myydä sukellusveneen, helikoptereita ja ilmatorjuntaohjuksia kolumbialaisille. Venäläiset avaavat myös pankkeja ja ulkoisesti laillisia yhtiöitä eri puolille Karibiaa pestäkseen huumekaupasta ja muista rikoksista saamansa rahat.

Yhdysvaltain hallituksen huumeiden vastaisen työn johtajan Barry McCaffreyn mukaan venäläiset ryhmät ovat uhkaavimpia Yhdysvalloissa toimivia rikollisjärjestöjä.


Romanian presidentti lobbaa maataan EU:hun

Romanian presidentti Emil Constantinescu käynnisti maanantaina kolmipäiväisen Länsi-Euroopan vierailunsa, jonka aikana hän ilmaisee maansa halun liittyä Euroopan unionin jäseneksi. Constantinescu vieraili ensiksi Belgiassa ja sitten Luxemburgissa.

Heinäkuussa EU:n komissio ei katsonut Romanian täyttävän edellytyksiä osallistua EU:n jäsenyysneuvotteluihin. Romania on valittanut joutuneensa "syrjinnän" kohteeksi. Presidentin edustajan mukaan Romaniassa käynnistetty rakennemuutos ja kansainvälisen valuuttarahaston myönteiset näkemykset siitä puoltavat Romanian ottamista mukaan neuvotteluihin ensimmäisten ehdokasvaltioiden joukossa.

Constantinescu tapasi vierailunsa aikana mm. Belgian pääministerin Jean-luc Dehaenen ja EU:n komission puheenjohtajan Jacques Santerin.

Koonnut: IA
2.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE