Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Väyrynen kieltää hävinneensä

Keskustaa johdetaan pienen vähemmistön ehdoilla, syyttää EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen kolumnissaan torstaisessa Suomenmaassa.
- Olin yllättynyt sunnuntain puoluekokouksen saamasta julkisuudesta sen vuoksi, että tiedän oman poliittisen linjani nauttivan puolueväen laajan enemmistön luottamusta, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen luonnehtii keskustan ylimääräisen puoluekokouksen uutisointia ”yllättäväksi" koska hänen sanottiin kärsineen tappion. Väyrysen oman näkemyksen mukaan asia on päinvastoin, koska kokous päätyi "vetkuttelun" jälkeen tekemään sellaisen päätöksen, jota hän oli vaatinut.

Väyrynen toistaa näkemyksensä, jonka mukaan Suomi voi jättäytyä pysyvästi talous- ja rahaliitto EMU:n ulkopuolelle, jos edes Ruotsi päätyy samaan ratkaisuun. Hän vetoaa siihen, että Kanadakin pitää omaa valuuttaa, vaikka sen talous on syvästi integroitunut Yhdysvaltojen talouteen.


Alholle kansalta tyly tuomio

Veroministeri Arja Alhon (SDP) päätös alentaa entisen pääjohtajan Ulf Sundqvistin (SDP) vahingonkorvauksia saa kansalaisilta jyrkän tuomion. Aamulehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista pitää päätöstä moraalisesti vääränä.

Närkästyneimpiä ovat vasemmiston perinteiset kannattajat. 90 prosenttia työväestöstä pitää päätöstä vikatikkinä. Vain kaksi prosenttia heistä hyväksyy veroministerin ratkaisun.

Kyselyyn vastanneista 62 prosenttia katsoo, että tämäntapaiset poliittiset päätökset vaikuttavat myös äänestyskäyttäytymiseen. Jyrkimmät vastaukset tähänkin kysymykseen tulivat työväestöltä. 72 prosenttia työväestöstä sanoo päätöksen heijastuvan vaaliuurnille saakka.

Taloustutkimus haastatteli yli 500 suomalaista. Kysely tehtiin tiistai-iltana.


"Sundqvistin ennakkotapaus saa jatkoa"

Finanssineuvos Jarmo Väisänen valtiovarainministeriöstä arvioi, ettei Sundqvistin tapaus vahingonkorvausten kohtuullistamisesta jää ainoaksi.
- Tämä oli ennakkotapaus ja meidän on tarkoitus pysyä samalla linjalla myös jatkossa, Väisänen sanoi uutistoimisto Startelille keskiviikkona.

Hän muistutti, että suurin osa pankkioikeudenkäynneistä on yhä kesken, mutta jo nyt näyttää selvältä, että vastaavissa tapauksissa on lähdettävä hakemaan neuvottelutulosta, koska oikeuden määräämät korvaussummat ovat pankinjohtajan tai pankin luottamushenkilöiden maksukykyyn nähden liian suuria.

STS-pankin entinen pääjohtaja Ulf Sundqvist ja omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Silta sopivat viime viikolla Sundqvistille korkeimmassa oikeudessa tuomittujen korvausten pienentämisestä. Väisäsen mukaan mitään markkamääräisiä rajoja kohtuullistamisesta ei ole olemassa. Ratkaisut katsotaan tapauskohtaisesti.

Väisänen harmittelee, että Sundqvist oli ensimmäinen.
- Jos ennakkotapauksena olisi ollut ei-julkisuuden henkilö, niin kohua ei olisi ehkä syntynyt lainkaan, Väisänen sanoo.


Kuntien yhä vaikeampi työllistää pitkäaikaistyöttömiä

Kunnat työllistivät viime vuonna runsaat 30 000 työtöntä. Työllisyyslain muutosten sekä valtion työllistämistuen alenemisen seurauksena kuntien työllistäminen laskee ensi vuonna alle 20 000. Vähentyminen on suurin ongelma pitkäaikaistyöttömille, arvioi Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Työllisyysseminaarissa Lappeenrannassa keskiviikkona puhunut Kietäväinen korosti, ettei pitkäaikaistyöttömiä tule sysätä kunnallisen toimeentulotuen pysyviksi asiakkaiksi. Työmarkkinoilla pärjäämistä on voitava Kietäväisen mukaan kohentaa ja toimentulotukijärjestelmää selkeyttää: normitettavissa olevan toimeentulotuen voi siirtää Kansaneläkelaitokselle ja valtion rahoitusvastuulle.


Ylen toiminnan rahoitukseksi esitetään pelkkiä lupamaksuja

Yleisradion toiminnan rahoitukseksi esitetään pelkkiä lupamaksuja. Esitys sisältyy liikenneministeriön tilaamaan selvitykseen, joka liittyy valmisteilla olevaan uuteen lakiin yleisradiotoiminnasta.

Nykyisin Yleisradio Oy:n kuluista 76 prosenttia katetaan tv-lupamaksuin ja 14 prosenttia MTV:n maksamalla julkisen palvelun maksulla.

Selvityksen on tehnyt Liiketaloustieteen tutkimuslaitos, joka esittää, että julkisen palvelun maksusta luovuttaisiin. Siten Yle ja kaupalliset yhtiöt eriytettäisiin rahoituksellisesti toisistaan.


Heinonen perää selvitystä opettajien lomautuksista

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) pyysi maanantaina lääninhallituksilta selvitystä peruskoulun opettajien lomautuksista tänä vuonna. Opetusministeriö epäilee, että eräissä tapauksissa opetusta ja siihen liittyviä palveluita ei ole annettu oppilaalle koululainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Opetusministeriö huomautti, että kunta ei voi omilla päätöksillään vähentää tai lisätä koulutyöpäivien määrää, joka lain mukaan on 187-190. Opettajien lomautuksia ei siten voi toteuttaa niin, että oppilaille myönnettäisiin vapautuksia koulunkäynnistä. Lomautusten ja säästövapaiden määrä on selvitettävä ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä.

Koonnut: IA
2.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE