Labourin puoluekokouksessa kiistellään sisäisistä valtasuhteista

Blair: Englannin EMU-kanta ennallaan



Britannian työväenpuolue aloitti maanantaina Brightonissa puoluekokouksen, joka on ensimmäinen sen jälkeen kun puolue nousi hallitusvaltaan toukokuun vaaleissa. Kokouksessa kiistellään puolueen sisäisistä valtasuhteista. Puoluejohtaja Tony Blair sanoi Englannin EMU-kannan pysyvän kielteisenä.


Britannian työväenpuolueen hallituksen odotteleva kanta Euroopan talous- ja rahaliittoon EMU:un ei ole muuttunut, vakuutti pääministeri Tony Blair tiistaina puolueensa puoluekokouksessa Brightonissa.

- Tiedän, että päätös yhteiseen valuuttaan siirtymisestä tulee olemaan vaikea. Meidän politiikkamme, joka perustuu Britannian kansallisiin etuihin, pysyy ennallaan, Blair sanoi.

Viime viikon perjantaina Lontoon pörssikurssit nousivat ja punnan arvo laski jyrkästi, kun lehdistössä oli esiintynyt arvioita hallituksen aiempaa myönteisemmästä suhtautumisesta EMU:un.

Puheessaan Blair vetosi myös brittien apuun, jotta hänen hallituksensa voisi tehdä Britanniasta "21. vuosisadan mallimaan".

Blair pyysi maanmiehiään kohdistamaan energiansa ja ajatuksensa tämän tavoitteen saavuttamiseen.
- Meistä ei tule koskaan kaikkein suurinta, eikä ehkä mahtavinta, mutta parhaita voimme olla, Blair julisti televisioidussa puheessaan 1 300 kokousvaltuutetun edessä.

Hän lupasi briteille, että hänen hallituksensa ei aio olla vain edellistä konservatiivihallitusta parempi, vaan myös "yksi suurista uudistajahallituksista".

Korkeiden ihanteiden lisäksi tarjolla on kuitenkin kovia lääkkeitä.
- Vahvaa yhteiskuntaa ei voida rakentaa pehmeille vaihtoehdoille. Uuden hyvinvointivaltion täytyy kannustaa työntekoon eikä elämiseen erilaisten tukien varassa, Blair sanoi.

Blair lupasi jatkaa koululaitoksen ja terveydenhuollon parantamista. Kaikkiin maan 32 000 kouluun on mm. määrä hankkia tietokoneet vuoteen 2002 mennessä. Hän vakuutti myös, ettei parannuksia rahoiteta veronkorotuksilla.

Perintöaateli syynissä

Valtiovarainministeri Gordon Brown julisti viisipäiväisen kokouksen avajaispäivänä, että työväenpuolueen hallituksella on radikaali ja toteuttamiskelpoinen ohjelma. Ohjelman avulla pystytään tarjoamaan työnteon mahdollisuus kaikille, Brown lupasi.

Ulkoministeri Robin Cook puolestaan antoi ymmärtää Brightonissa, että työväenpuolueen hallitus aikoo pysyä ylähuoneen uudistamishankkeessaan. Työväenpuolue kaavailee äänestysoikeuden poistamista ylähuoneen perintöaatelilta.

Ylähuoneen äänestyksissä työväenpuolueen kantoja seurailee vain viitisentoista sellaista jäsentä, jotka ovat saaneet paikkansa perintönä isiltään. Konservatiiveja sen sijaan kannattaa yli 320 perinnöllistä aatelista. Noin puolet ylähuoneen 1 280 jäsenestä on perintöaatelisia.

Ay-liikkeelle vähemmän vaikutusvaltaa puolueessa

Yhdeksi puoluekokouksen kiistakysymykseksi on nousemassa pääministeri Tony Blairin ajama ehdotus labourin järjestörakenteen uudistamisesta. Puolueen rakenteen uudistaminen vahvistaisi pääministerinä toimivan Blairin asemaa ja vähentäisi ammattiliittojen sekä puolueen rivijäsenten vaikutusvaltaa.

Uudistusten tarkoituksena on hillitä puoluekokouksen ja puoluehallituksen välistä valtakamppailua, joka vaikeutti työväenpuolueen hallitustyöskentelyä muun muassa edellisten työväenpuolueen pääministereiden Harold Wilsonin ja James Callaghanin hallituskaudella 1970-luvulla.

Blairin mukaan uudistukset ovat välttämättömiä, mikäli labour aikoo pysyä vallassa pidempään kuin yhden hallituskauden.

Puoluekokouksen asemaa puolustavat ammattiliitot ja puolueen rivijäsenet taas korostavat, että Blairin ajamat uudistukset keskittäisivät kaiken vallan ministerijäsenten käsiin.

STT-IA
3.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE