Jerusalem Post:

"Iranin ohjukset yltävät Israeliin 1999"Israelilaiset uskovat, että Iran pystyy venäläisen teknologian avulla valmistamaan keskimatkan ohjuksen, joka kantaa Israeliin asti 18 kuukauden kuluttua - ja voi pitää sisällään ydinlatauksen.


Jerusalem Postin mukaan ohjusten kehittelyssä on mukana neljä venäläistä tutkimuslaitosta ja satoja tiedemiehiä ja teknikoita.

Israelin puolustusministeri Jitshak Mordechai kertoi Jerusalem Postille torstaina, että Iran on saamassa valmiiksi järjestelmänsä valmistaa keskimatkan ohjuksia. Ne olisivat toimintakunnossa 18 kuukauden kuluttua, jos Iran saa edelleen apua venäläisiltä.

Jerusalem Postille puhunut nimettömänä pysyttelevä israelilaisvirkamies kuvaa Iranin projektia hyvin yksityiskohtaisesti: sadat venäläiset tiedemiehet ja teknikot ovat mukana siinä.

Kaksi venäläistä laitosta - Polyus Tutkimusasema Moskovassa ja Kuznetsov, entinen NPO-Trud, Samaran kaupungissa - kehittävät ohjausjärjestelmiä ohjukselle. Kaksi muuta venäläistä laitosta on mukana kehittämässä ohjusten muita järjestelmiä.

Venäläiset kiistävät

Venäläiset ovat toistuvasti kiistäneet osallistumisensa mihinkään ballistiseen ohjelmaan Iranissa.

Virkamies arvioi, että 18 kuukauden kuluttua Iran pystyy valmistamaan Shihab 3-ohjuksen, nestemäistä polttoainetta käyttävän ohjuksen, joka pystyy viemään 700 kilon pommikuorman 1300 kilometrin päähän. Ohjusta pidetään tarkkana kopiona Pohjois-Korean Nodung-ohjuksesta.

Israelilaisten mukaan Iran kehittää myös Shihab 4-ohjusta, jonka kantama on 2000 kilometriä ja hyötykuorma yli tonnin. Se perustuisi venäläisen SS-4 ohjuksen teknologialle. Kehitteillä on myös ohjuksia, jotka pystyvät lentämään Yhdysvaltoihin asti.

Kaikki israelilaiset eivät kuitenkaan usko, että puolustusministeriön uhkakuvat ovat realistisia. Tel Avivin Yliopiston tutkija, Jiftah Shapir, sanoo lehtihaastattelussa, että Israel yliarvioi Iranin teknologisen kapasiteetin.

- Ohjuksen testaaminen vie vuosia. Esimerkiksi Intialta vei kuudesta seitsemään vuotta ennenkuin sen ohjukset siirtyivät kehitysvaiheesta tuotantoon.

LAURI KAIRA
Kairo
3.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE