Uusia verilöylyjä AlgeriassaAlgerian lehdet kertoivat jälleen tiistaina uusista järkyttävistä verilöylyistä, joissa on surmattu kymmeniä siviilejä. Hallituksen joukot ilmoittivat puolestaan surmanneensa 40 islamistia viikon kestäneen operaation aikana. Huolimatta jatkuvasta terrorista paikallisvaalikampanja alkoi Algeriassa torstaina.


Aseistautuneen islamilaisen ryhmän GIA:n jäsenet surmasivat 40 ihmistä - joista kymmenen oli lapsia - Blidan maakunnassa Algerin eteläpuolella tehdyssä iskussa, kertoi sanomalehti El Watan.

Äärimmäisen raaka isku tehtiin sunnuntai-iltana. Samana päivänä surmattiin 10 ihmistä pääkaupungissa Algerissa, ja kahdessa muussa iskussa tapettiin kahdeksan ihmistä. Muiden lehtien mukaan Blidan verilöylyssä olisi kuollut 48 ihmistä, mutta tietoon ei heti saatu riippumatonta vahvistusta.

Mikään Algerian aseistautuneista ryhmistä ei ole ilmoittanut tehneensä alkuviikon verilöylyjä. Algerian viranomaiset eivät ole antaneet mitään lausuntoja väkivaltaisuuksista. GIA:n nimissä annettiin viime viikolla lausunto, jossa siviilejä vastaan tehtyjä veritekoja pidettiin "Jumalan työnä" ja sanottiin, että tappamiset jatkuvat.

Ranska varovainen

Ranskan pääministeri Lionel Jospin tarttui maanantaina televisioesiintymisessään poikkeuksellisen voimakkaasti eteläisen naapurimaan väkivaltaisuuksiin. Samalla hän kuitenkin huomautti, että Ranskan on ennen muuta ajateltava omien kansalaistensa turvallisuutta.

- Olemme todistamassa hirvittävää terroria ja siviileihin kohdistuvaa häpeällistä väkivaltaa, Jospin sanoi. - Toisaalta on äärimmäisen vaikea saada selville, mitä maassa oikeastaan tapahtuu.

Kysyttäessä Ranskan mahdollisista toimista Algerian suhteen, pääministeri vastasi:
- Haluamme kantaa vastuumme, mutta meidän on myös muistettava, että Ranskan kansaa on suojeltava. Sosialistijohtaja viittasi algerialaisten ääriryhmien pommi-iskuihin Ranskassa vuosina 1995-1996, jolloin 12 ihmistä kuoli ja noin 200 haavoittui. GIA ilmoitti tehneensä useimmat Ranskassa sattuneet terrori-iskut.

YK:n pääsihteeri ja ihmisoikeusvaltuutettu tuomitsivat väkivaltaisuudet

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson tuomitsivat tiistaina Algerian väkivaltaisuudet.

Annan sanoi, että muslimisissien sunnuntaina Blidan maakunnassa tekemä isku oli "pelkurimainen murhateko".

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson peräänkuulutti tiistaina kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Algerian tapahtumat. Robinsonin mukaan Algerian veritekoja ei voi pitää Algerian sisäisenä asiana, koska ihmisoikeusrikkomukset maassa ovat niin räikeitä.

Algerian hallitus on suhtautunut kielteisesti kansainvälisiin puheenvuoroihin, jotka ovat koskeneet maan tapahtumia. Hallituksen mukaan puheenvuorot ovat olleet puuttumista Algerian sisäisiin asioihin.

Vaalikampanja alkoi

Algerian paikallisvaalien 80 000 ehdokasta aloittivat torstaina vaalikampanjansa huolimatta maata repivästä terroriaallosta. Vaalien ulkopuolelle on jätetty vain kielletty islamilainen FIS, jonka vuoden 1992 vaalivoiton mitätöinnin seurauksena maassa on tapettu kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Lokakuun lopulla pidettävissä vaaleissa valitaan edustajat 1 500 paikallisneuvostoon. Nämä valitsevat myöhemmin parlamentin ylähuoneen 144 jäsentä. Vaaleilla sanotaan yritettävän hillitä maata repivää väkivalta-aaltoa, mutta saattaa käydä päinvastoin.

STT-IA
3.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE